ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ / ELECTIVE MODULE: DIGITAL CITIES - INTELLIGENS CITIES
Κωδικός07TT13
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002559

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2020-21 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής743

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2014 – 2015
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
20051547
Τύπος Μαθήματος
  • Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα έχουν: 1. Κατανοήσει τις έννοιες της ψηφιακής και ευφυούς πόλης. 2. Γνωρίσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν πόλεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ευφυών πόλεων 3. Εξοικειωθεί με τις βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ψηφιακών και ευφυών πόλεων. 4. Θα είναι σε θέσει να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο δημιουργίας ευφυούς πόλης.
Γενικές Ικανότητες
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στις έννοιες της ψηφιακής και ευφυούς πόλης. Περιλαμβάνει 5 θεματικές ενότητες καθεμία από τις οποίες θα συζητηθεί σε ένα ή περισσότερα μαθήματα. Για κάθε ενότητα δίδεται βιβλιογραφία / κείμενα αναφοράς που πρέπει να τα διαβάσει η τάξη πριν από την παρουσίαση και τη συζήτηση της αντίστοιχης ενότητας. Οι ενότητες αυτές είναι: 1. Εισαγωγή - Βασικές Έννοιες: Παρουσίαση του μαθήματος. Βασικό πλαίσιο ανάπτυξης των ψηφιακών και ευφυών πόλεων και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους όπως προκύπτουν μέσα από την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας (1 διάλεξη). 2. Προσεγγίσεις και Παραδείγματα: Διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν πόλεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ευφυών πόλεων. Παρουσίαση παραδειγμάτων πόλεων, από όλο τον κόσμο, που έχουν αναπτύξει στρατηγικές ψηφιακών και ευφυών πόλεων. Παρουσίαση των προσεγγίσεων και των στρατηγικών που ακολουθούν οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Ανάλυση των σχετικών στρατηγικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4 διαλέξεις). 3. Τεχνολογίες: Βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη του ψηφιακού χώρου των ευφυών πόλεων (3 διαλέξεις). 4. Σχεδιασμός: Ολοκληρωμένες προτάσεις δημιουργίας στρατηγικών σχεδίων για τη δημιουργία ευφυών πόλεων. Παρουσίαση της πρότασης για την Ευφυή Θεσσαλονίκη, του έργου δημιουργίας μιας ευφυούς συνοικίας "εμπορίου-αναψυχής" στο Δήμο Θέρμης και ενός οδικού χάρτη δημιουργίας ευφυούς πόλης (3 διαλέξεις). 5. Μέτρηση: Μέτρηση των επιπτώσεων των παρεμβάσεων για τη δημιουργία ευφυών πόλεων και αξιολόγηση των πρωτοβουλιών (1 διάλεξη).
Λέξεις Κλειδιά
ευφυείς πόλεις, ψηφιακές πόλεις, έξυπνες πόλεις
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Άρθρα
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Συγγραφή εργασίας / εργασιών
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση ή εναλλακτικά συγγραφή εργασίας. Η εργασία θα έχει μέγεθος 6000 λέξεις και θα περιλαμβάνει 20-25 αναφορές
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Komninos N. (2002) Intelligent Cities: Innovation, Knowledge Systems and Digital Spaces, London and New York: Taylor and Francis. - Komninos N. (2008) Intelligent Cities and Globalization of Innovation Networks, London and New York: Routledge. - Τσαρχόπουλος Παναγιώτης. (2013) Ευφυείς Πόλεις: Τεχνολογίες, Αρχιτεκτονικές και Διακυβέρνηση του Ψηφιακού Χώρου, Διδακτορική Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων.
Τελευταία Επικαιροποίηση
08-07-2015