ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 4

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 4 / DESIGN STUDIO 4
Κωδικός06EA10
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002572

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2020-21 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό6315

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 4
Ακαδημαϊκό Έτος2014 – 2015
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία10
Class ID
20051602
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο πλαίσιο του μαθήματος: - κατανοούν τις βασικές έννοιες και τα ζητήματα του αστικού σχεδιασμού - κατανοούν τις συνέχειες του αστικού σχεδιασμού με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική τοπίου και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό - εξασκούνται σε αναλυτικές μεθόδους αναγνώρισης, καταγραφής και απεικόνισης του αστικού περιβάλλοντος - εξασκούνται στη δημιουργική σύνθεση παρεμβάσεων στις κλίμακες του αστικού σχεδιασμού - κατακτούν τεχνικές οργάνωσης και παρουσίασης ολοκληρωμένων προτάσεων αστικού σχεδιασμού (ανάπτυξη σκεπτικού, τεκμηρίωση, επικοινωνία προτάσεων σε διαδοχικά στάδια επεξεργασίας)
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το εργαστήριο πραγματεύεται βασικές αρχές, έννοιες και διαδικασίες του αστικού σχεδιασμού, του σχεδιασμού δηλαδή της υλικής μορφής της πόλης. Ο αστικός σχεδιασμός αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο σύνθεσης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου, Είναι ένα πεδίο το οποίο μεταβάλλεται, εξελίσσει τα εργαλεία, τις πρακτικές, τις κλίμακες και το περιεχόμενό του ανταποκρινόμενο στους ραγδαίους μετασχηματισμούς της ίδιας της πόλης. Για τον λόγο αυτό, ενημερώνεται από εισροές από επιστημονικά πεδία που μελετούν την πόλη ως φυσική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική ή οικονομική διαδικασία. Ο αστικός σχεδιασμός πραγματεύεται τις πολλαπλές κλίμακες του αστικού αποσπάσματος: από την κλίμακα του δρόμου, του οικοδομικού τετραγώνου και της γειτονιάς, έως αυτή της αστικής περιοχής και των δικτύων, με κυρίαρχο άξονα την σχέση του κενού με το κτισμένο καθώς και την ανθρώπινη βιωμένη εμπειρία του δημόσιου χώρου. Στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, το εργαστήριο αντλεί από την πραγματικότητα της σύγχρονης ελληνικής πόλης και επεξεργάζεται σενάρια παρέμβασης σε υπάρχοντα ιστό, και όχι σχεδιασμού νέας αστικής περιοχής. Η αρχιτεκτονική σύνθεση διερευνάται ως στρατηγική μετασχηματισμού του δημόσιου χώρου που νοείται ως καταλύτης και παραγωγός νοήματος στη καθημερινότητα. Εισάγεται η περιβαλλοντική διάσταση στην αστική κλίμακα και δίνεται έμφαση στις διαδικασίες (φορείς, κοινωνική συμμετοχή και διαβούλευση, πλαίσια και φάσεις υλοποίησης στον χρόνο). Η Εγνατία οδός, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, άξονας με επάλληλα στρώματα ιστορικότητας, κεντρικό ρόλο στο οδικό δίκτυο της πόλης και πολλαπλά εμφανή στοιχεία υποβάθμισης στο επίπεδο του πεζού, θα αποτελέσει πεδίο παρεμβάσεων αστικού σχεδιασμού στο φετινό εργαστήριο.
Λέξεις Κλειδιά
Αστικός σχεδιασμός
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Περιγραφή
Τόσο κατά τη διδασκαλία όσο και κατά την ανάπτυξη του σχεδιασμού χρησιμοποιούνται ΤΠΕ (προγράμματα παρουσιάσης, σχεδιάσης και αναπαράστασης). Το εργαστήριο υπάρχει ως ‘ηλεκτρονικό μάθημα’ στο elearning του ΑΠΘ όπου οι φοιτητές ενημερώνονται και αναρτούν εργασίες τους. Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Σεμινάρια
Άσκηση Πεδίου
Εκπόνηση μελέτης (project)
Σύνολο
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βιβλίο [33236796]: ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, JAN GEHL Λεπτομέρειες
Τελευταία Επικαιροποίηση
08-10-2015