Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα της Πληροφορικής στοχεύει στο να καλλιεργήσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με τη βοήθεια Η/Υ, στα πλαίσια ενός Πανεπιστημιακού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Στο πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν υπολογιστικά περιβάλλοντα και προγραμματισμό Η/Υ για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για την ανάλυση δεδομένων και τη δημιουργία βασικών προσομοιώσεων. Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι σε θέση (α) να αναλύουν θεωρητικά ένα πρόβλημα, (β) να διαμορφώνουν τον αλγόριθμο επίλυσης, και (γ) να το επιλύουν πρακτικά αναπτύσσοντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα Η/Υ, ακολουθώντας τις βασικές αρχές προγραμματισμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν προγραμματιστικές δομές και σύγχρονα υπολογιστικά περιβάλλοντα και γλώσσες όπως το Matlab.
Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
1. Ανάλυση ενός προβλήματος και σχεδίαση μιας λύσης (διαμόρφωση αλγορίθμου).
2. Ανάπτυξη δομημένων, αποδοτικών, κατανοητών και επαναχρησιμοποιήσιμων προγραμμάτων Η/Υ που επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα ή οικογένειες προβλημάτων.
3. Κατανόηση πολύπλοκων προγραμμάτων.
4. Εκτίμηση της αποδοτικότητας της λύσης (αλγορίθμου).
5. Ανάλυση δεδομένων και δημιουργία βασικών προσομοιώσεων
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα της Πληροφορικής στοχεύει στο να καλλιεργήσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με τη βοήθεια Η/Υ. Στο πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν έναν Η/Υ για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για την ανάλυση δεδομένων και τη δημιουργία βασικών προσομοιώσεων. Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλύουν θεωρητικά ένα πρόβλημα, να διαμορφώνουν τον αλγόριθμο επίλυσης, και να το επιλύουν πρακτικά αναπτύσσοντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα Η/Υ, ακολουθώντας τις βασικές αρχές προγραμματισμού.
Το μάθημα περιλαμβάνει: (i) διαλέξεις θεωρίας και παραδόσεις ασκήσεων, (ii) δίωρα υποχρεωτικά εργαστήρια, (iii) θέματα και ασκήσεις προς εκπόνηση, και υποστηρίζεται από εκπαιδευτικά video, διαδραστικές ασκήσεις και συμπληρωματικό ηλεκτρονικό υλικό.
Περιεχόμενο μαθήματος: Επίλυση προβλημάτων με Η/Υ, αλγόριθμοι, στοιχεία ενός προγράμματος (μεταβλητές, πράξεις, τελεστές), αρχιτεκτονική προγράμματος (συναρτήσεις), δομές ελέγχου και δομές επανάληψης, μέθοδοι επίλυσης, αποδοτικός (διανυσματικός) προγραμματισμός, πολυπλοκότητα αλγορίθμων, ανάλυση δεδομένων, προσομοιώσεις τύπου Monte Carlo, παράδειγμα αριθμητικής ανάλυσης, γλώσσες προγραμματισμού. Περιλαμβάνεται επίσης προαιρετική εξάσκηση και εκπόνηση θεμάτων στον προγραμματισμό απλών συναρμολογούμενων διατάξεων – ρομπότ, αλλά και εισαγωγή στον προγραμματισμό Java σε πλατφόρμες Android (επίσης προαιρετικά).
Η τελική βαθμολογία διαμορφώνεται βάσει εξετάσεων αλλά και από τη βαθμολογία των θεμάτων και των ασκήσεων προς εκπόνηση. Για το μάθημα χρησιμοποιείται το υπολογιστικό περιβάλλον και γλώσσα προγραμματισμού Matlab, ενώ περιλαμβάνονται και στοιχεία Fortran. Το πλήρες περιεχόμενο, το υποστηρικτικό υλικό, ο αναλυτικός προγραμματισμός του μαθήματος καθώς και όποια άλλη πληροφορία το αφορά, είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο https://eclass.auth.gr/courses/MENG105/. Το μάθημα επίσης φιλοξενεί κάποιες χρονιές διαλέξεις που σχετίζονται με το αντικείμενό του.
Λέξεις Κλειδιά
Επίλυση προβλημάτων με Η/Υ, αλγόριθμος, προγραμματισμός Η/Υ, γλώσσες προγραμματισμού, Matlab, Fortran