ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ / COMPUTATIONAL LOGIC AND LOGIC PROGRAMMING
ΚωδικόςNIS-06-02
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΠληροφορικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΝικόλαος Βασιλειάδης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40002952

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Πληροφορικής (2015-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 62
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Πληροφοριακά ΣυστήματαΥποχρ. Κατ΄ Επιλογήν Κατεύθυνσης635
Ψηφιακά ΜέσαΕπιλογής635
Δίκτυα-Επικοινωνίες-Αρχιτεκτονική ΣυστημάτωνΕπιλογής635
Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην ΕκπαίδευσηΕπιλογής635
Γενικής ΠληροφορικήςΕπιλογής635

Πληροφορίες Τάξης

ΤίτλοςΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2014 – 2015
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
40052520
Τύπος Μαθήματος
 • Επιστημονικής ΠεριοχήςΠρόκειται για τα μαθήματα εκείνα που αναφέρονται σε γνωστικά πεδία που εντάσσονται άμεσα στο επιστημονικό αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών. Συνήθως διδάσκονται από το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών και μετά, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η ένταξή τους και στο πρώτο. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι η Φυσιολογία φυτών, η Βιολογία κυττάρου κα.
 • Ανάπτυξης ΔεξιοτήτωνΜαθήματα που δεν στοχεύουν στην παροχή επιστημονικής γνώσης στο αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών, αλλά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων των φοιτητών. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι τα μαθήματα επιχειρηματικότητας και ενδεχομένως και οι ξένες γλώσσες.
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Βασικές Γνώσεις Προγραμματισμού, Βασικές Γνώσεις Διακριτών Μαθηματικών, Βασικές Γνώσεις Δομών Δεδομένων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Γνώσεις: Εξοικείωση με τις αρχές της Μαθηματικής Λογικής, Εξοικείωση με την χρήση της Μαθηματικής Λογικής ως Γλώσσας Προγραμματισμού, Κατάρτιση στην Γλώσσα Προγραμματισμού Prolog. Δεξιότητες: Απόκτηση ικανότητας αναπαράστασης και επίλυσης λογικών εκφράσεων. Απόκτηση ικανότητας προγραμματισμού με την Γλώσσα Προγραμματισμού Prolog.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μαθηματική Λογική (Προτασιακή Λογική, Κανονικές Μορφές, Μηχανισμοί Εξαγωγής Συμπερασμάτων, Αρχή της Ανάλυσης, Κατηγορηματική Λογική, Μεταβλητές και Ποσοδείκτες, Αντικατάσταση και Ενοποίηση). Σχέση Μαθηματικής Λογικής με Λογικό Προγραμματισμό (Μορφή Kowalski, Προτάσεις Horn). Λογικός Προγραμματισμός (Βασικές έννοιες, Ιστορία, Η γλώσσα Prolog). Σύνταξη λογικών προγραμμάτων (Ερωτήσεις, Κανόνες, Κατηγορήματα, Σύνθετοι όροι). Ταυτοποίηση. Μηχανισμός ελέγχου. Αναδρομικοί Κανόνες. Λίστες. Παράσταση αριθμών (Αριθμητικές πράξεις, Σύγκριση, Μαθηματικές Συναρτήσεις). Χειρισμός συμβολοσειρών. Είσοδος/Έξοδος. Μεταβλητή κλήση. Προσδιορισμός τύπου. Σύνθεση/διάσπαση σύνθετων όρων. Αποκοπή (Επίδραση στο δένδρο υπολογισμού, Χρήση). Άρνηση σαν αποτυχία. Διαχείριση λύσεων. Διαχείριση προγράμματος. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εφαρμογές Λογικού Προγραμματισμού.
Λέξεις Κλειδιά
μαθηματική λογική, υπολογιστική λογική, λογικός προγραμματισμός, Prolog
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
 • Προγράμματα
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Διαφάνειες Powerpoint, Πολυμεσικός Οδηγός Εκμάθησης, Επίδειξη γλώσσας προγραμματισμού Prolog
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςΣυνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα. Συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στην τάξη, το εργαστήριο, το πεδίο κλπ.ECTSΟι πιστωτικές μονάδες (ECTS) της αντίστοιχης μαθησιακής δραστηριότητας. Κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 30 ώρες φόρτου εργασίας των φοιτητών.ΑτομικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα δεν απαιτείται συνεργασία μεταξύ των φοιτητώνΟμαδικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα οι φοιτητές συνεργάζονται σε ομάδεςErasmusΗ μαθησιακή δραστηριότητα προσφέρεται στους φοιτητές των προγραμμάτων ανταλλαγής
Διαλέξεις
Φροντιστήριο
Εκπόνηση μελέτης (project)
Μελέτη-Προετοιμασία
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτές εξετάσεις σε ποσοστό 70% του τελικού βαθμού, Προγραμματιστικές εργασίες 30%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
 • Γραπτή Εργασία (ΔιαμορφωτικήΗ διαμορφωτική αξιολόγηση (για βελτίωση) αναφέρεται στις τυπικές και άτυπες διαδικασίες αξιολόγησης που εφαρμόζονται από τους διδάσκοντες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου προκειμένου να τροποποιήσουν της διδακτικές και μαθησιακές τους δραστηριότητες για να βελτιώσουν τη μάθηση των φοιτητών., ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
- PROγραμματίζοντας στη LOGική, Μ. Κατζουράκη, Μ. Γεργατσούλης, Σ. Κόκκοτος, Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Αθήνα 1991. - Σημειώσεις-Διαφάνειες διδάσκοντος για το μάθημα. - Πολυμεσικός οδηγός εκμάθησης Prolog.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Programming in Prolog, W. Clocksin, C. Mellish, Springer-Verlag. - Prolog Programming for Artificial Intelligence, Ivan Bratko, Addison-Wesley, (2nd or 3rd ed.).
Τελευταία Επικαιροποίηση
25-04-2014