Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πολύπλευρη αντίληψη για την εικαστική έρευνα.Συγχρόνως να καλλιεργηθεί η συνεργασία,η ελευθερία της έκφρασης και μέσα στα πλαίσια αυτά να προωθηθεί η προσωπική ανάπτυξη.
Τα μαθήματα Σχεδίου που διδάσκονται στο πρώτο έτος των εργαστηρίων κατεύθυνσης έχουν ως στόχο την εκπαίδευση και έρευνα των φοιτητών παρέχοντας γνώσεις και μεθοδολογικά εργαλεία που θα τους οδηγήσουν σταδιακά στην:
-Δυνατότητα να οργανώνουν και να μεταδίδουν εργαστηριακές γνώσεις σχετικά με το σχέδιο, παρέχοντας τους μεθοδολογικά εργαλεία.
-Δυνατότητα να διδάσκουν σχέδιο και να οργανώνουν εργαστήρια σχεδίου.
- Γνώση ώστε να διακρίνει ο/η φοιτητής/τρια τα εκφραστικά, αντιληπτικά, ψυχολογικά, κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά της εικαστικής μορφολογίας του παραγόμενου έργου, διαμέσου της δημιουργικής διαδικασίας και της ανάγνωσης του σχεδίου.
-Ανάπτυξη δεξιοτήτων όσον αφορά τον χειρισμό των κλασικών μέσων σχεδίου.
-Σύνδεση της προετοιμασίας που έκανε ο φοιτητής/τρια, για την εισαγωγή στο Τμήμα με το αντικείμενο σπουδής του εργαστηρίου.
-Δυνατότητα επεξεργασίας μίας εικαστικής ιδέας ή αποτύπωσης της πραγματικότητας με απλά μέσα.
-Δυνατότητα ενοποίησης μορφής και περιεχομένου του καλλιτεχνικού τους προϊόντος, ώστε να έχει αξιώσεις έργου τέχνης.
-Εξοικείωση με την ορολογία των εικαστικών τεχνών σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο.
-Ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας για την τεχνική εφαρμογή στο έργο τους.
-Την δυνατότητα να οργανώνουν, να συγκροτούν και να μεταδώσουν μέσω της "γλώσσας" των εικαστικών τεχνών, εικαστικές παραστάσεις και αναπαραστάσεις που να ανταποκρίνονται εκφραστικά σε ατομικές και κοινωνικές αντιλήψεις.
Περιεχόμενο Μαθήματος
AΣχέδιο Ι & ΙΙ: Θεωρία και εμπειρία. Ιστορικό και Εννοιολογικό Σχέδιο.
Πότε ένα σχέδιο γίνεται αντικείμενο πλέον και όχι εικόνα;
Πώς μπορεί μια γραμμή να εγκαταλείψει το χαρτί και να γίνει "δράση";
Μπορεί ένα σχέδιο να πει μια ιστορία;
Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα θα καθοδηγήσουν την πορεία των εργασιών των φοιτητών–τριών. Ο κύκλος των δραστηριοτήτων για το σχέδιο στοχεύει στην κατανόηση της ιστορίας του σχεδίου ως θεμελίου της καλλιτεχνικής και όχι μόνο εκπαίδευσης στη νεωτερικότητα , αλλά και της σύγχρονης κατάστασής του ως της δυνατότητας παρουσίασης προσωπικών ιδεών και καινοτόμων νέων μορφών. Τα ιστορικά παραδείγματα της τέχνης, ο « εγκυκλοπαιδισμός» των παραπροιόντων του σχεδίου, η τυπογραφία και τα μη ισότιμα με την τέχνη μορφότυπα όπως είναι οι χάρτες, τα εκπαιδευτικά διαγράμματα, τα γραφικά των υπολογιστών καθώς και τα πάσης φύσεως αστικά σχήματα και μορφότυπα (σήματα- κώδικες) θα εισαχθούν ως πρότυπα για εβδομαδιαίες αναθέσεις και μεσοπρόθεσμες εργασίες.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
[1876] "Το φανταστικό μουσείο "Σύγγραμμα, André Malraux, 2007, Πλέθρον, ISBN: 978-960-348-157-7
[31363] "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ."Σύγγραμμα, RUDOLF ARNHEIM, 2005, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ ΕΠΕ, ISBN: 960-310-260-1