ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ / SOCIAL AND ECONOMIC ORGANIZATION: ECONOMIC ANTHROPOLOGY
ΚωδικόςΛΑΚ402
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Γνωστικό ΑντικείμενοΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΛΑ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280004627

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας 2015-2019

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 1
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό Κατ' ΕπιλογήνΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600035846

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΦιλοσοφική (Νέα)
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 104 (121)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 16:00 έως 18:30
Τύπος Μαθήματος
 • Γενικών Γνώσεων
 • Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Συνιστάται η προηγούμενη παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση του ΛΑΚ 101, «Εισαγωγή στη Λαογραφία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία»
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα αποσκοπεί στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των φοιτητ(ρι)ών γύρω από οικείες πρακτικές και αντιλήψεις που βασίζονται στην παραδοχή ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ιδιοτελείς. Σε ένα γενικότερο επίπεδο σκοπεύει επίσης να συμβάλει στην επίγνωσή τους ότι η ανθρωπολογική προβληματική γύρω από την οικονομία και τις οικονομικές σχέσεις μετασχηματίζεται διαρκώς και να τους βοηθήσουν πως και γιατί συμβαίνει αυτό.
Γενικές Ικανότητες
 • Λήψη αποφάσεων
 • Ομαδική εργασία
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία των φοιτητ(ρι)ών με θεωρίες οι οποίες ανάγονται στο έργο του Καρλ Μαρξ, του Εμίλ Ντυρκέμ και του Μαξ Βέμπερ και συγκλίνουν ως προς την αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του προτύπου του Οικονομικού ανθρώπου καθώς και με ανθρωπολογικές προσεγγίσεις και εθνογραφικές περιγραφές μη καπιταλιστικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δεδομένα και τα επιχειρήματα ανθρωπολόγων οι οποίο αμφισβητούν την οικεία αντίληψη σύμφωνα με την οποία η οικονομία συνιστά παντού και πάντοτε ένα ιδιαίτερο πεδίο δραστηριοτήτων και σχέσεων. Τα εθνογραφικά παραδείγματα που παρατίθενται στο μάθημα στοχεύουν στην ανάδειξη της ποικιλομορφίας που παρουσιάζει ο ορισμός της έννοιας του αγαθού σε διάφορες κοινωνίες καθώς και των ποικίλων ηθικών συνδηλώσεων και προεκτάσεων που αποδίδονται σε συγκεκριμένους τρόπους παραγωγής, ανταλλαγής και μοιράσματος καθώς και κατανάλωσης διαφόρων ειδών αγαθών. Εβδομάδα #1 Εισαγωγή: Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για την «οικονομία»; Εβδομάδα #2 Ορισμένες οικείες αντιλήψεις για την ανθρώπινη φύση από τη σκοπιά της συγκριτικής οπτικής της Κοινωνικής / Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Εβδομάδα #3 Τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες «της αφθονίας» Εβδομάδα #4 Η ανάδυση της οικονομίας της αγοράς και του προτύπου του οικονομικού ανθρώπου Εβδομάδα #5 Η πολιτική οικονομίας του Κάρλ Μαρξ Εβδομάδα#6 Η κοινωνική οικονομία του Εμίλ Ντυρκέμ και η πολιτισμική οικονομία του Μαξ Βέμπερ Εβδομάδα #7 Η διαμάχη μεταξύ τυπολογιστών και υποστασιακών ανθρωπολόγων για τον ορισμό του οικονομικού Εβδομάδα #8 Η παραγωγή ως οικονομική και κοσμολογική κατηγορία Εβδομάδα #9 Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της έμφυλης εργασίας Εβδομάδα #10 Η διαφορά ανάμεσα στο εμπόρευμα και το δώρο Εβδομάδα #11 Αντιπραγματισμός και χρήμα Εβδομάδα #12 Πρόσωπα ως πράγματα και πράγματα ως πρόσωπα Εβδομάδα #13 Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις των σύγχρονων καναλωτικών πρακτικών
Λέξεις Κλειδιά
Οικονομία της αγοράς, τροφοσυλλογή, τρόποι παραγωγής, αξία, μοίρασμα και ανταλλαγή, δώρα / εμπορεύματα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Περιγραφή
Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται καταρχήν με διαλέξεις που συνοδεύονται από τη χρήση εποπτικού υλικού σε μορφή power point. Ένα μέρος της κάθε συνεδρίας αφιερώνεται σε ασκήσεις ή σε συζήτηση που βασίζεται σε συγκεκριμένα κείμενα και ερωτήματα.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις1505
Σεμινάρια
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων270,9
Εξετάσεις30,1
Σύνολο1806
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές/ήτριες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο δυνατότητες: Α) μια γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου και Β) δύο κατ’ οίκον εξετάσεις η πρώτη από τις οποίες θα γίνει στο μέσο του εξαμήνου και η δεύτερη στο τέλος. Ανεξαρτήτων της επιλογής τους σε ότι αφορά τις εξετάσεις, μπορούν να αναλάβουν προαιρετικές εργασίες και παρουσιάσεις στην τάξη. Η παρακολούθηση του μαθήματος κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ενδεικτική Δάλλας, Δημήτρης 2912 Στον Μικρόκοσμο του Mall. Θεσσαλονίκη: Νησίδες. Godelier, Maurice 1998. Μαρξιστικοί Ορίζοντες στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Τ.Β΄). Αθήνα: Gutenberg. Godelier, Maurice, 2003. Το Αίνιγμα του Δώρου. Αθήνα: Gutenberg. Gudeman, Steven, 2009. H Ανθρωπολογία της Οικονομίας: Κοινότητα, Αγορά και Πολιτισμός. Αθήνα: Πολύτροπον. Κουραβέλος, Θ. (επιμ.), 2009. Κοινωνίες του Μοιράσματος: Οι Σύγχρονοι Απλοί Τροφοσυλλέκτες. Αθήνα: Πολιτειακές Εκδόσεις. Mauss, Marcel,1979 To Δώρο. Μορφές και Λειτουργίες της Ανταλλαγής. Αθήνα: Καστανιώτης. 1979 To Δώρο. Μορφές και Λειτουργίες της Ανταλλαγής. Αθήνα: Καστανιώτης. Narotzky, Susana, 2007 Οικονομική Ανθρωπολογία. Αθήνα: Σαββάλας. Wilk, Richard και Lisa Cliggett, 2010. Οικονομία και Πολιτισμός. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Selected Carrier, James (επιμ.),2005. A Handbook of Economic Anthropology. Τσέτλχαμ, Η.Β.: Edward Elgar. Hann, C.M. (επιμ.),1998. Property Relations: Renewing the Anthropological Tradition. Κέημπριτζ: Cambridge University Press. Ingold, Tim, 2000. Perceptions of the Environment. Λονδίνο: Routledge. Meillasoux, Claude, 1981. Maidens, Meal and Money: Capitalism and the Domestic Economy. Κέημπριτζ: Cambridge University Press. Sahlins, Marshall, 1972. Stone Age Economics. Σικάγο: Aldine-Atherton.
Τελευταία Επικαιροποίηση
07-06-2016