Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
•Κατανοούν τις μεθόδους αποτιμήσεως των καταστροφών αρχαιολογικών χώρων που προέρχονται από σεισμική δραστηριότητα
•Κατανοούν την επίδραση ανεξέλεγκτων περιβαλλοντικών συνθηκών επί αντικειμένων καλλιτεχνικής ή ιστορικής αξίας
•Κατανοούν τις πηγές και τα αίτια της βιολογικής φθοράς και την σχέση τους με τις ενδογενείς ιδιότητες των υλικών
•Κατανοούν την ανάγκη συνεχούς περιβαλλοντικού ελέγχου των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
•Εφαρμόζουν την οπτική μικροσκοπία στον έλεγχο αντικειμένων που επηρεάστηκαν από το περιβάλλον.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η ενότητα Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων αποτελεί λεπτομερή επισκόπηση και αποτίμηση των σημαντικότερων φυσικών κινδύνων, όπως είναι οι καταστροφές αρχαιολογικών χώρων από σεισμική δραστηριότητα. Επί πλέον, η ενότητα εισάγει τις ποικίλες περιβαλλοντικές παραμέτρους που επιδρούν επί αντικειμένων καλλιτεχνικής ή ιστορικής αξίας, καθώς και τους μηχανισμούς και την φαινομενολογία της βιολογικής φθοράς συνθέτων συστημάτων (π.χ. ζωγραφικών έργων, χειρογράφων, υφασμάτων), όπως αυτή επηρεάζεται από την ποικίλη συμπεριφορά των διαφόρων υλικών.
Η ενότητα Προληπτική Συντήρηση αποτελεί επισκόπηση της προληπτικής συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Αναφέρεται στον ενεργητικό και παθητικό έλεγχο των κρίσιμων παραμέτρων σε ανοικτούς χώρους, και περαιτέρω ασχολείται με τις ποικίλες όψεις της προληπτικής συντήρησης σε μουσειακά περιβάλλοντα. Τέλος, οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις αρχές και εφαρμογές της οπτικής μικροσκοπίας στον έλεγχο αντικειμένων που επηρεάστηκαν από το περιβάλλον.
Λέξεις Κλειδιά
καταστροφή από σεισμική δραστηριότητα, βιολογική φθορά, περιβαλλοντικές συνθήκες, περιβαλλοντικός έλεγχος, οπτική μικροσκοπία