Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να:
1. γνωρίζουν τους χημικούς κινδύνους που οφείλονται στην επιβάρυνση των τροφίμων με περιβαλλοντικούς ρύπους, τοξίνες θαλάσσιας προέλευσης, μυκοτοξίνες, μέσα φυτοπροστασίας, μέσα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και με τοξικά συστατικά που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία και το μαγείρεμα ή μεταναστεύουν από τα μέσα συσκευασίας.
2. γνωρίζουν τους βιολογικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη μόλυνση των τροφίμων με παθογόνα βακτήρια, ιούς, παράσιτα και πρωτεϊνες prion, καθώς και με την παρουσία σ' αυτά αλλεργιογόνων συστατικών.
3. κατανοούν μέσα από πραγματικά παραδείγματα τη διαδικασία ανάλυσης της επικινδυνότητας με σκοπό την αξιολόγηση, την αποτροπή εμφάνισης και τον τρόπο διαχείρισής επιμέρους χημικών ή βιολογικών κινδύνων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι, αρχές της ανάλυσης επικυνδυνότητας, υποθέσεις εργασίας σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα
Λέξεις Κλειδιά
χημικοί κίνδυνοι, βιολογικοί κίνδυνοι, τρόφιμα, ανάλυση επικινδυνότητας