Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές Πληροφορικής έχουν την ευκαιρία, ανεξάρτητα από τη Μουσική Παιδεία που φέρουν, να ενημερωθούν, καταρτιστούν, και εν τέλει να γίνουν ειδικοί στον τάχιστα αναπτυσσόμενο διεπιστημονικό κλάδο της Μουσικής Πληροφορικής. Η Μουσική Πληροφορική είναι ο κοινός τόπος πολλών επιστημονικών κλάδων, όπως η Ψυχοακουστική και η Φυσιολογία από το χώρο της Ιατρικής, η Νομική Πληροφορική, η Ηλεκτρακουστική, τα Πολυμέσα, η Θεωρία Πληροφοριών, τα Μαθηματικά. Προεξάρχοντες συνιστώσες είναι η Πληροφορική και η Μουσική Τέχνη. Σε πολλές περιπτώσεις δε, αποτελεί και αιχμή του δόρατος για τομείς όπως αυτόν της Επικοινωνίας Ανθρώπου-Υπολογιστή, της Ηλεκτρονικής Βιομηχανίας Πληροφόρησης, και της Διαδικτυακής Τεχνολογίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα αυτό αναπτύσσονται οι τεχνολογίες των διεπαφών και των γλωσσών προγραμματισμού του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου της Μουσικής Πληροφορικής, οριοθετούμενου στο μεταίχμιο της επιστήμης (των υπολογιστών) και της τέχνης (της μουσικής).
Για πρώτη φορά ο μέσος χρήστης διαθέτει τόση μεγάλη διαδικτυωμένη υπολογιστική ισχύ, συνοδευόμενη από ειδικές πολυμεσικές εφαρμογές που μετατρέπουν τη διεπαφή ανθρώπου-υπολογιστή σε πολυδύναμη μονάδα ακρόασης, σύνθεσης, επεξεργασίας, παραγωγής και διάθεσης μουσικών ακουσμάτων σ' όλο τον κόσμο.
Παρουσιάζονται διεξοδικά τα εξής θέματα:
Εισαγωγικά στοιχεία μουσικής θεωρίας. Η ακουστική και η ψυχοακουστική της μουσικής. Τεχνολογία και οργανολογία του ψηφιακού ήχου. Προγραμματισμός μουσικών συστημάτων. Μουσικές διεπαφές και το πρωτόκολλο MIDI. Απόδοση μουσικής με προσομοίωση μέσω Η/Υ. Φυσική μοντελοποίηση και συστήματα μουσικής πληροφορικής πραγματικού χρόνου. Μουσική και τεχνητή νοημοσύνη. Μουσικές γλώσσες προγραμματισμού. Μουσική αλγοριθμική σύνθεση. Απτικές και ειδικές μουσικές διεπαφές.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Everest F. Alton: "Εγχειρίδιο ακουστικής - The master handbook of acoustics", Θεσαλονίκη, Εκδόσεις Τζιόλα, 1998, σελ. 495.
2. John Eargle: "Μουσική Ακουστική Τεχνολογία", Εκδόσεις ΙΩΝ, Αθήνα 1999, σελ. 393.
3. Αντώνη Πλέσσα: "Μουσική και τεχνολογία - Μουσικά προγράμματα, ψηφιακή εγγραφή ήχου, MIDI και Audio Studio", Εκδόσεις Σύγχρονη Μουσική, Αθήνα 2002, σελ. 160.