ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ / ELECTIVE MODULE: DOCUMENTARY ON ARCHITECTURE
Κωδικός07TT10
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002513

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-15

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 6
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν743

Πληροφορίες Τάξης

ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600055144
Τύπος Μαθήματος
 • Ανάπτυξης ΔεξιοτήτωνΜαθήματα που δεν στοχεύουν στην παροχή επιστημονικής γνώσης στο αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών, αλλά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων των φοιτητών. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι τα μαθήματα επιχειρηματικότητας και ενδεχομένως και οι ξένες γλώσσες.
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι η δημιουργία οπτικοακουστικής παρουσίασης που αφορά θέματα και πρόσωπα της αρχιτεκτονικής. Διάφορες τεχνικές ή ανάμιξή τους όπως - η φωτο-ηχο-ιστορία, - η ταινία τεκμηρίωσης, - η ταινία μέσω η/υ και - το κινούμενο σκίτσο, παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης. Η ύλη του μαθήματος διαμορφώνεται με βάση τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας που ειναι - η προετοιμασία (ιδέα, σενάριο, κατανομή ρόλων, επιλογή τόπων, προγραμματισμός), - τα γυρίσματα (καταγραφή) και - η επεξεργασία (μοντάζ, εικόνα, ήχος, μουσική, τίτλοι). Το μάθημα θα έχει εργαστηριακό-καλλιτεχνικό χαρακτήρα και θα γίνονται συζητήσεις για τα θέματα παράλληλα με τις εισηγήσεις στις σχετικές θεματικές ενότητες όπως: - οι πηγές έμπνευσης για την αφήγηση, - επιλογή τόπων και συντελεστών, - μεταφορά ενός σεναρίου σε ειδικό λογισμικό υποβοήθησης των γυρισμάτων, - η αισθητική της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας, - οι τεχνικές της φωτογραφίας σε συνάρτηση με την αφήγηση, - τα γυρίσματα πριν και μετά την επεξεργασία τους, - οι αφηγηματικές δυνατότητες του μοντάζ, - η δύναμη της έκφρασης του ήχου και της μουσικής, - σχέση ήχου/εικόνας – αρχιτεκτονικής/μουσικής, - η σωστή χρήση των ‘ερασιτεχνικών’ τεχνικών μέσων, κ.ά. Υποχρέωση των φοιτητών είναι η παράδοση μιας παρουσίασης την ημέρα των εξετάσεων.
Λέξεις Κλειδιά
ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, σκηνοθεσία, εικονογραφημένο σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Βιντεοδιαλέξεις
 • Ήχος
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Διαδραστικές ασκήσεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Περιγραφή
επίδειξη - εργαστήριο λογισμικών εικονογραφημένου σεναρίου, μοντάζ
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςΣυνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα. Συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στην τάξη, το εργαστήριο, το πεδίο κλπ.ECTSΟι πιστωτικές μονάδες (ECTS) της αντίστοιχης μαθησιακής δραστηριότητας. Κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας των φοιτητών.ΑτομικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα δεν απαιτείται συνεργασία μεταξύ των φοιτητώνΟμαδικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα οι φοιτητές συνεργάζονται σε ομάδεςErasmusΗ μαθησιακή δραστηριότητα προσφέρεται στους φοιτητές των προγραμμάτων ανταλλαγής
Διαλέξεις
Εργαστηριακή Άσκηση
Άσκηση Πεδίου
Καλλιτεχνικό Εργαστήριο
Καλλιτεχνική δημιουργία
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Εργαστηριακή Εργασία (ΔιαμορφωτικήΗ διαμορφωτική αξιολόγηση (για βελτίωση) αναφέρεται στις τυπικές και άτυπες διαδικασίες αξιολόγησης που εφαρμόζονται από τους διδάσκοντες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου προκειμένου να τροποποιήσουν της διδακτικές και μαθησιακές τους δραστηριότητες για να βελτιώσουν τη μάθηση των φοιτητών.)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Μάθημα [07ΤΤ10]: ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εξάμηνο 7 - Χειμερινό Επιλογές Συγγραμμάτων: Βιβλίο [21477]: 10 κείμενα για το ντοκιμαντέρ, Στεφανή Εύα Λεπτομέρειες Βιβλίο [17126]: Αρχιτεκτονική και μουσική, Τσινίκας Νίκος Π. Λεπτομέρειες
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Παρουσίαση ταινιών μικρού μήκους και ανάλυση - συζήτηση
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-06-2016