ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2 / INTRODUCTION TO DESIGN 2
Κωδικός02EA10
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΧαρακτηρισμόςΕΡΓΑΣΙΑ
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002609

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-15

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 173
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό2115

Πληροφορίες Τάξης

ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία10
Class ID
600055160
Τύπος Μαθήματος
 • ΥποβάθρουΤα μαθήματα εκείνα που, αν και δεν αναφέρονται άμεσα στην επιστήμη που θεραπεύει το Πρόγραμμα Σπουδών, ωστόσο αποτελούν αναγκαία προϋπάρχουσα επιστημονική γνώση για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί θέματα άμεσα εντασσόμενα σ' αυτήν. Συνήθως διδάσκονται στα πρώτα εξάμηνα σπουδών. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι τα Στατιστική στη Βιολογία, η Φυσικοχημεία κα.
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
 • 01EA10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 1
Μαθησιακά Αποτελέσματα
- Κατανόηση της σχέσης μέρους και όλου - Κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στη μορφή, στη δομή και στη λειτουργία - Ανάπτυξη αναλυτικής και συνθετικής σκέψης - Δεξιότητα στη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών αναπαράστασης και συναρμογής - Απόκτηση γνώσεων που σχετίζονται με τα συστατικά του αρχιτεκτονικού αντικειμένου
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Ομαδική εργασία
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εισάγει στη συνθετική - σχεδιαστική διαδικασία μέσα από τη λογική που επιφέρουν τα τέσσερα πρωταρχικά γεωμετρικά στοιχεία του σημείου, της γραμμής, της επιφάνειας, και του όγκου. Τα στοιχεία αυτά δεν εξετάζονται μόνο με τη γεωμετρική τους διάσταση αλλά επίσης με τη δομική τους συγκρότηση (π.χ. γραμμικοί ή επιφανειακοί φορείς) καθώς και με την εννοιολογική τους σημασιοδότηση (π.χ σημείο ως κεντρότητα, γραμμή ως συνέχεια, κλπ) . Επιπλέον κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά συσχετίζονται με συγκεκριμένες τεχνικές συναρμογής και ανάπτυξης μορφών και δομών καθώς και με την κατασκευή. Στο μάθημα παρουσιάζονται χαρακτηριστικά κτίρια (από όλο το ιστορικό φάσμα της αρχιτεκτονικής) που εμφανίζουν έμφαση σε κάποια από τα παραπάνω στοιχεία και αναλύεται ο τρόπος σκέψης που αναπτύσσεται κατά το σχεδιασμό τους. Ολοκληρώνεται με σχεδιαστικό θέμα σε συγκεκριμένη περιοχή εφαρμόζοντας την παραπάνω λογική.
Λέξεις Κλειδιά
Γεωμετρικά και δομικά στοιχεία, διαδικασία σχεδιασμού, τεχνικές συναρμογής
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιντεοδιαλέξεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςΣυνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα. Συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στην τάξη, το εργαστήριο, το πεδίο κλπ.ECTSΟι πιστωτικές μονάδες (ECTS) της αντίστοιχης μαθησιακής δραστηριότητας. Κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας των φοιτητών.ΑτομικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα δεν απαιτείται συνεργασία μεταξύ των φοιτητώνΟμαδικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα οι φοιτητές συνεργάζονται σε ομάδεςErasmusΗ μαθησιακή δραστηριότητα προσφέρεται στους φοιτητές των προγραμμάτων ανταλλαγής
Διαλέξεις
Εργαστηριακή Άσκηση
Άσκηση Πεδίου
Εκπόνηση μελέτης (project)
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Δημόσια Παρουσίαση (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
 • Εργαστηριακή Εργασία (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βιβλίο [59358514]: Αρχιτεκτονική, Francis D.K.Ching
Τελευταία Επικαιροποίηση
29-11-2016