Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο πλαίσιο του μαθήματος:
Κατανοούν τις βασικές έννοιες, διαδικασίες και αποτελέσματα της αστικοποίησης
Αναγνωρίζουν και κατανοούν σύγχρονα αστικά φαινόμενα και ζητήματα
Εισάγονται και εξασκούνται σε μεθόδους έρευνας της αστικής γεωγραφίας (ποσοτικές, ποιοτικές, σύνθεση)
Εξασκούνται στην οργάνωση, τεκμηρίωση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Οι πόλεις βρίσκονται σε διαρκή μεταβολή. Οι γεωγραφίες, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι χωρικές και κοινωνικές δομές, οι ανθρώπινες δραστηριότητες αναπροσαρμόζονται σταδιακά κάθε στιγμή και με διαφορετικούς ρυθμούς και αποτελέσματα μέσα στον ιστορικό χρόνο. Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή στην μελέτη της αστικοποίησης και των σύγχρονων αστικών φαινομένων. Στη διασταύρωση οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών θεωρήσεων της πόλης στο πλαίσιο της αστικής γεωγραφίας το μάθημα προσεγγίζει τη συνθετότητα του αστικού φαινομένου από την απαρχή του μέχρι τη σύγχρονη «αστική εποχή». Το μάθημα εστιάζει στις σύγχρονες διαδικασίες και εκφάνσεις της αστικοποίησης με έμφαση στον χώρο και τον τόπο. Μελετά τους «καλειδοσκοπικούς» μετασχηματισμούς παράλληλα με πολιτικές και φαινόμενα, που εκδηλώνονται ξεχωριστά σε κάθε τόπο αλλά συνδιαμορφώνονται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τις νέες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, τις συνεχείς μετακινήσεις των ανθρώπων, τις αέναες ροές της πληροφορίας, την πλανητική περιβαλλοντική κρίση. Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις χωρικές εκφράσεις της αστικής μεταβολής και τους μετασχηματισμούς των τοπίων και του δημόσιου χώρου των πρόσφατων δεκαετιών στις άκρες των πόλεων μέσα από τις νέες σχέσεις με την ύπαιθρο και την παγκόσμια ενδοχώρα. Εντούτοις, στόχος του μαθήματος είναι να αναδειχθούν και να διερευνηθούν οι αφανείς ή παραγνωρισμένες πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές και έμφυλες διαστάσεις της μεγέθυνσης και διάχυσης των σύγχρονων (ελληνικών) πόλεων.
Το μάθημα εξελίσσεται με σεμινάρια και θεματικές διαλέξεις της διδάσκουσας και από προσκεκλημένους/ες ομιλητές/τριες, και παρουσιάσεις των φοιτητών και φοιτητριών. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω ενδιάμεσων παρουσιάσεων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και της τελικής ατομικής γραπτής εργασίας με θέμα που αντανακλά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε συμμετέχοντα-ουσας στις ευρύτερες θεματικές του μαθήματος. Το μάθημα λειτουργεί εισαγωγικά για την εκπόνηση ερευνητικών θεμάτων, στο πεδίο της αστικής γεωγραφίας.
Λέξεις Κλειδιά
αστικοποίηση, αστική μεταβολή, αστική διάχυση, αστικοί μετασχηματισμοί
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βιβλίο [50662484]: Τοπία αστικής διάχυσης: αστικοποίηση και πολεοδομικός σχεδιασμός, Χριστοδούλου Χάρις Λεπτομέρειες
Βιβλίο [50661293]: Αστικές Γεωγραφίες: Τοπία και Καθημερινές διαδρομές, Συλλογικό, Επιμ: Kρίστη Πετροπούλου, Tιερί Ραμαντιέ Λεπτομέρειες
Βιβλίο [11473]: Αστική γεωγραφία, Hall Tim Λεπτομέρειες
Βιβλίο [11745]: Πόλεις και αστικοί πολιτισμοί, Stevenson Deborah Λεπτομέρειες