Ουτοπίες και Πολιτική Φαντασία στη Νεωτερικότητα

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟυτοπίες και Πολιτική Φαντασία στη Νεωτερικότητα / Utopias, Political Imagination and Modernity
ΚωδικόςΚΕ0Ε16
ΣχολήΚοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΝικόλαος Σεβαστάκης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001327

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚοινωνικές Ουτοπίες και Πολιτική
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600060295

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΙσόγειο
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ Β (156)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 09:00 έως 14:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Oι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει εξοικείωση με τις μορφές της ουτοπικής σκέψης Θα εμπλουτίσουν την αντίληψή τους για την ιστορία της πολιτικής σκέψης. θα διαμορφώσουν μια ευρύτερη εικόνα για το ρόλο της πολιτικής φαντασίας στην ιστορία της νεότερης Δύσης.
Γενικές Ικανότητες
  • Αυτόνομη εργασία
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εξετάζει τη σημασία των ουτοπικών αφηγήσεων στα πλαίσια της πολιτικής παράδοσης της Δύσης. Ερευνά επιμέρους ουτοπίες στο ιστορικοπολιτικό τους πλαίσιο και στοχεύει στην ευρύτερη κατανόηση της διαμόρφωσης της νεωτερικής εποχής ως εποχής που έθεσε στο επίκεντρο τον πειραματισμό με τα όρια της κοινωνικής γνώσης και συγχρόνως την αναζήτηση νέων αξιών και σχεδίων ζωής. Ημερολόγιο μαθήματος: Εβδομάδα πρώτη. Εισαγωγή στο μάθημα, στη μεθοδολογία και στη βιβλιογραφία. Εβδομάδα δεύτερη. Οι έννοιες της ουτοπίας. Ορισμοί και παραδείγματα ουτοπικής σκέψης και πρακτικής. Εβδομάδα τρίτη. Ουτοπία και ιδεολογία. Από τον Mannheim στον Paul Ricoer. Εβδομάδα τέταρτη. Ουτοπία και πολιτικές απειλές. Το πρόβλημα των αυταρχικών και ολοκληρωτικών διαστάσεων της ουτοπικής σκέψης. Εβδομάδα πέμπτη. Ουτοπίες ανασυγκρότησης και ουτοπίες φυγής. Εβδομάδα έκτη. Ουτοπική αφήγηση και σημαντικές φιγούρες. Από τον Thomas More στον Charles Fourier. Εβδομάδα έβδομη.Ανάγνωση και συζήτηση κειμένων. Εβδομάδα όγδοη. Ανάγνωση και συζήτηση κειμένων. Εβδομάδα ένατη. Η κρίση της ουτοπικής φαντασίας και των ολιστικών κοινωνικών σχεδίων. Θετικές και αρνητικές αποτιμήσεις. Εβδομάδα δέκατη. "Συγκεκριμένη ουτοπία'' και σύγχρονη δημοκρατική επινόηση. Εβδομάδα ενδέκατη. Εξισωτικές και ελευθεριακές ουτοπικές κατασκευές. Εβδομάδα δωδέκατη. Δημοκρατική θεωρία και ουτοπικός πειραματισμός. Προβλήματα και παραδείγματα. Εβδομάδα δέκατη τρίτη. Ανακεφαλαίωση θεμάτων και επιλεγμένα ζητήματα προς συζήτηση.
Λέξεις Κλειδιά
ουτοπίες, ολοκληρωτισμός, πολιτική φαντασία, εναλλακτικά κοινωνικά προτάγματα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων431,6
Συγγραφή εργασίας / εργασιών27.51
Σύνολο109.54,0
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η γλώσσα αξιολόγησης είναι τα ελληνικά. Χρησιμοποιείται και ξενόγλωσση βιβλιογραφία Οι μέθοδοι αξιολόγησης περιλαμβάνουν: Γραπτή εξέταση με ερωτήσεις εκτεταμένης απάντησης καθώς και σύνταξη και παράδοση τελικής εργασίας (working paper).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Λιούις Μάμφορντ, Η ιστορία των ουτοπιών, Νησίδες.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Μανχάιμ, Καρλ, Ιδεολογία και Ουτοπία, Αθήνα, Γνώση, 1997. Thomas More, Francis Bacon, Henry Leville, Τρία κείμενα για την ουτοπία, (επιμέλεια: Στέφανος Ροζάνης), Αθήνα, Μεταίχμιο, 1997. Λιάκος, Αντώνης, Αποκάλυψη, ουτοπία και Ιστορία, Πόλις, 2011. Κονδύλης, Παναγιώτης, Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία, Αθήνα, Στιγμή, 1992. Paquot, Thierry, Η ουτοπία ή το παγιδευμένο ιδεώδες, Αθήνα, Scripta, 1998. Lowey, Mickael, Λύτρωση και Ουτοπία, Αθήνα, Ψυχογιός, 2002. Μπούμπερ, Μάρτιν, Μονοπάτια στην Ουτοπία, Θεσσαλονίκη, Νησίδες,2000. Wellmer, Albrecht, Λόγος, ουτοπία και διαλεκτική του διαφωτισμού, Αθήνα, Έρασμος, 1990. Bloch, Ernst, Ουτοπία και Επανάσταση, Αθήνα, Έρασμος, 2007. Μπερνέρι, Μαρία-Λουίζα, Περιήγηση στην Ουτοπία, Θεσσαλονίκη, Νησίδες, 1990. *Συλλογικό έργο, Πλάτων, ουτοπία, ολοκληρωτισμός, Αθήνα, Futura, 2011. Μαρκούζε, Χέρμπερτ, Το τέλος της ουτοπίας, Αθήνα, Ύψιλον, 1985. Μπερλίν, Ισάια, Το στρεβλό υλικό της ανθρωπότητας, Αθήνα, Κριτική, 2004. Αbensour, Miguel, “Persistent Utopia”, Constellations, 15 (3), 2008, σ. 408-421 Riot-Sarcey, Michèlle (επιμέλεια, συλλογικός τόμος), L’utopie en questions, Presses universitaires de Vincennes, 2001. internet sites for research and bibliographies on social utopias: http://www.trin.cam.ac.uk/rws1001/utopia/bibliog.htm http://utopian-studies.org/utopian-resources.
Τελευταία Επικαιροποίηση
27-03-2017