Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη ΙΙ / Introduction to Political Science II
ΚωδικόςΚΥ0208
ΣχολήΟικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΕυτυχία Τεπέρογλου
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001141

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 277
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό215

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600060315

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΙσόγειο
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ Α (155)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 15:00 έως 18:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Υποβάθρου
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να κατανοήσουν τόσο βασικές έννοιες του κλάδου της Πολιτικής Επιστήμης, όσο και να εξοικειωθούν με την προσέγγιση και ανάλυση διαφορετικών πτυχών του πολιτικού φαινομένου. Θα αποκτήσουν ένα θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο μελέτης ποικίλων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες και εντάσσονται στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. Τα μαθήματα πλαισιώνονται από εκτενείς αναφορές σε διαφορετικά πολιτικά και εκλογικά συστήματα ανά τον κόσμο, προσφέροντας στους φοιτητές τις βάσεις μιας ευρύτερης επιστημολογικής ανάλυσης της πολιτικής εν γένει.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Λήψη αποφάσεων
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου μαθήματος του Α΄ εξαμήνου. Έχοντας εξοικειωθεί οι φοιτήτριες/τες στο προηγούμενο εξάμηνο με βασικά εννοιολογικά ζητήματα του κλάδου της Πολιτικής Επιστήμης, βασικός στόχος του μαθήματος του Β’ εξαμήνου είναι να γνωρίσουν το εύρος και το γνωστικό βάθος της Πολιτικής Επιστήμης τόσο μέσω μιας συνοπτικής παρουσίασης των υποπεδίων της, όσο και μέσα από την ανάλυση διαφορετικών πλευρών του πολιτικού φαινομένου. Βασικές θεματικές του μαθήματος είναι η μελέτη των πολιτικών κομμάτων καθώς και οι τυπολογίες των κομματικών συστημάτων. Επίσης, έμφαση δίνεται στην απόκτηση γνώσεων αναφορικά με την εκτελεστική εξουσία. Σειρά μαθημάτων εστιάζεται στην πολιτική συμπεριφορά, επικεντρώνοντας στην εκλογική συμπεριφορά και σε ζητήματα πολιτικής κουλτούρας. Εξετάζονται και οι μη συμβατικές μορφές πολιτικής συμπεριφοράς, με έμφαση στις ομάδες πίεσης/συμφερόντων και στα κοινωνικά κινήματα. Τέλος, το μάθημα πλαισιώνεται και από τη θεματική της πολυεπίπεδης και παγκόσμιας διακυβέρνησης, στοχεύοντας να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη προσέγγιση της πολιτικής ανάλυσης. Αναλυτικότερα, το μάθημα συνολικά αρθρώνεται σε δεκατρείς (13) διαλέξεις, οι οποίες χωρίζονται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: 1. Εισαγωγικά στο μάθημα. Η έννοια της «επιστήμης» στην πολιτική επιστήμη 2. Μορφές Διασύνδεσης Κράτους-Κοινωνίας (Ι) : Μελέτη Πολιτικών Κομμάτων 2.1 Η έννοια, η γέννηση και εξέλιξη των πολιτικών κομμάτων 2.2 Περιοδολόγηση του κομματικού θεσμού μέσα από την οργανωτική του εξέλιξη 2.3 Το τέλος του κομματικού φαινομένου; 3. Κομματικά συστήματα: Τυπολογία 4. Κομματικά συστήματα: Κοινωνιολογικές και θεσμικές προσεγγίσεις 5. Τυπολογία καθεστώτων – Νομιμοποίηση της εξουσίας 6. Μορφές Διασύνδεσης Κράτους-Κοινωνίας (ΙΙ) : Διερεύνηση «Συμβατικών» Μορφών Πολιτικής Συμμετοχής 6.1 Η εκλογική διαδικασία 6.2 Βασικά υποδείγματα εκλογικής συμπεριφοράς 7. Μορφές Διασύνδεσης Κράτους-Κοινωνίας (ΙΙΙ) : Διερεύνηση «Συμβατικών» Μορφών Πολιτικής Συμμετοχής 7.1 Διερεύνηση πολιτικής κουλτούρας 7.2 Το φαινόμενο της αποχής 8. Μορφές Διασύνδεσης Κράτους-Κοινωνίας (ΙV): Μη συμβατικές μορφές πολιτικής συμπεριφοράς: Ομάδες Πίεσης και (Νέα) Κοινωνικά Κινήματα 9. Εκτελεστική εξουσία, γραφειοκρατία, δημόσια πολιτική 10. Η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης: ομοσπονδιακά και ενιαία συστήματα 11. Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση 11.1 Tο παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 11.2 H διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 12. Παγκόσμια διακυβέρνηση 13. Ανακεφαλαίωση
Λέξεις Κλειδιά
Πολιτική Επιστήμη, πολιτικά κόμματα, ψηφοφόροι, κομματικά συστήματα, πολιτική κουλτούρα, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, εκτελεστική εξουσία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις41.251,5
Εργαστηριακή Άσκηση27.51
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων552
Εξετάσεις13.750,5
Σύνολο137.55
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτές εξετάσεις
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Hague, Rod/ Harrop, Martin (2011) Συγκριτική Πολιτική και Διακυβέρνηση, Κριτική, Αθήνα. Λοιπή Ενδεικτική Βιβλιογραφία 2) Heywood, Andrew (2014) Εισαγωγή στην Πολιτική, 4η Έκδοση, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Roskin, Michael /Cord, Robert/Medeiros, James/ Jones, Walter (2008) Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη, 10η Έκδοση, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη. Carnoy, Martin (1990) Κράτος και Πολιτική Θεωρία, Οδυσσέας, Αθήνα. Βall, Alan / Peters, Guy (2001) Σύγχρονη πολιτική και διακυβέρνηση. Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη, Παπαζήσης, Αθήνα.
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-05-2017