ΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ:Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ:Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ / SPECIAL TOPICS OF MODERN GREEK LITERATURE:THE READING OF POETRY
ΚωδικόςΣΤ0613
ΣχολήΚαλών Τεχνών
ΤμήμαΘεάτρου
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Γνωστικό ΑντικείμενοΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID120000876

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Θεάτρου (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ:Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600061511
Τύπος Μαθήματος
 • Υποβάθρου
Κατηγορία Μαθήματος
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
 • ΓΠ0200 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Το μάθημα εστιάζει στην απαγγελία της ποίησης ως οδηγό για την ερμηνεία της. Στο πρώτο μέρος του, δίνεται μια σύντομη ιστορία της ανάγνωσης, καθώς και των επιπτώσεων που οι διαφοροποιημένες πρακτικές ανάγνωσης επέφεραν στη συγγραφή της ποίησης κατά εποχή. Εξετάζονται ακόμη τα τεχνικά γνωρίσματα του ποιήματος που ελέγχουν την απαγγελία, και την ερμηνεία του (μέτρο, ρίμα, στίξη, διασκελισμός). Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, οι φοιτητές καλούνται να αξιολογήσουν τα «όρια της απαγγελίας» που επιτρέπει κάθε ποίημα, ακούγοντας ηχογραφημένες αναγνώσεις ποιητών (κι άλλων προσώπων) να διαβάζουν ποιήματά τους, και πειραματιζόμενοι οι ίδιοι πάνω σε διαφορετικούς τρόπους απαγγελίας/ανάγνωσης.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της παράδοσης, οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της ποίησης, και με τους τρόπους που αυτά αποτελούν αναπόσπαστο όχημα της παραγωγής του νοήματος του ποιήματος. Η διάκριση έμμετρου στίχου και πρόζας θα τους είναι σαφής, και -ειδικά για την κατεύθυνση της υποκριτικής- θα τους είναι πιο συνειδητό το πώς ο λόγος αποκτά «σώμα».
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου: Οι πολλαπλές σημασίες της έννοιας «ανάγνωση» (ερμηνεία - απαγγελία) - Οι αναγνωστικές συνήθειες και οι επιδράσεις τους στη γραφή και την ανάγνωση της ποίησης ανά εποχή - Η ανάγνωση της ποίησης, την εποχή της μηχανικής αναπαραγωγής Παρασκευή 9 Οκτωβρίου: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποιήματος, i.: - Τι είναι παραδοσιακό και τι μοντέρνο ποίημα; - Ιστορικό διάγραμμα της μετάβασης από την παραδοσιακή στη μοντέρνα ποίηση (19ος – 20ός αιώνας) - Ενδεικτικές αναγνώσεις ποιημάτων από κάθε φάση (έμφαση στον 20ό αι.) Παρασκευή 16 Οκτωβρίου: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποιήματος, ii: - Μέτρο και Στιχουργία - Ο Διασκελισμός, οι εκδοχές και οι σημασίες του - Η Ομοιοκαταληξία, οι εκδοχές και οι σημασίες της Παρασκευή 23 Οκτωβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, i: - Ο Παλαμάς διαβάζει Παλαμά: ακρόαση και σχόλιο - Η παλαμική ποίηση από τη σύγχρονη αναγνωστική οπτική (= θεωρητικό ιντερμέδιο) - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, ii: - Ο Νάσος Δετζώρτζης διαβάζει Σικελιανό: ακρόαση και σχόλιο - Η σικελιανική ποίηση από τη σύγχρονη αναγνωστική οπτική (= θεωρητικό ιντερμέδιο) - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, iii: - Αναγνώσεις του Καβάφη: ακρόαση και σχόλιο - Η αναγνωστική δυναμική της καβαφικής ποίησης (= θεωρητικό ιντερμέδιο) - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, iv: - Ο Σεφέρης διαβάζει Σεφέρη: ακρόαση και σχόλιο - Ποίηση του «ελεύθερου στίχου» κι αναγνωστικές χρήσεις της (= θεωρητικό ιντερμέδιο) - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, v: - Αναγνώσεις του Ρίτσου: ακρόαση και σχόλιο - Η πολυφωνικότητα της ποίησης του Ρίτσου (= θεωρητικό ιντερμέδιο) - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, vi: - Αναγνώσεις του Νίκου Εγγονόπουλου: ακρόαση και σχόλιο - Η ποίηση του Νίκου Εγγονοπουλου (= θεωρητικό ιντερμέδιο) - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, vii: - Αναγνώσεις του Οδυσσέα Ελύτη: ακρόαση και σχόλιο - Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη (= θεωρητικό ιντερμέδιο) - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, vii: - Η «Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά» (Αναγνωστάκης, Πατρίκιος, Σινόπουλος, Σαχτούρης): Ακρόαση και σχόλιο - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου: Μελέτη Αναγνώσεων Ποιημάτων, vii: - Η «Ποίηση της Ήττας» (= Γενιά 1960), η ποίηση της «Γενιάς του 1970», η ποίηση της «Γενιάς του 1980»: Δημουλά, Ελευθερίου, Γκανάς, Καψάλης, κ.α. – ακροάσεις, θεωρητικό σχόλιο - Αναγνωστικές δοκιμές από την ομάδα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Ήχος
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Εργαστηριακή Άσκηση441,8
Καλλιτεχνικό Εργαστήριο38.51,5
Σύνολο121.54,9
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου και άτυπες προσωπικές σημειώσεις σχετικά με τη συμμετοχή / παρακολούθηση των φοιτητών στα όσα συμβαίνουν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Cavallo, Guglielmo – Chartier, Roger (επιμελητές), Ιστορία της Ανάγνωσης στον Δυτικό Κόσμο, ελλ. εισαγωγή – επιμ.: Χριστίνα Μπάνου, Μεταίχμιο, Αθήνα 2008 Γαραντούδης, Ευριπίδης, Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα: Μια συγχρονική ανθολογία, Αθήνα, Μεταίχμιο 2008 Γεωργιάδου, Αγάθη, Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες… Σημειώσεις στο περιθώριο των ποιημάτων που διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές, Αθήνα, Μεταίχμιο 2006.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Eπιλογή Bασικής Bιβλιογραφίας Α. Θεωρητικά της «Ανάγνωσης» Cavallo, Guglielmo – Chartier, Roger (επιμελητές), Ιστορία της Ανάγνωσης στον Δυτικό Κόσμο, ελλ. εισαγωγή – επιμ.: Χριστίνα Μπάνου, Μεταίχμιο, Αθήνα 2008 Hawthorn, Jeremy, «Ανάγνωση», Ξεκλειδώνοντας το Κείμενο: Μια εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνίας, μτφρ. Μ. Αθανασοπούλου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 4Ηράκλειο 2002, σ. 28-32. Γαραντούδης, Ευριπίδης, «Η Ποίηση ως Ζωντανός Λόγος: Από την απαγγελία στην προφορική ανάγνωση», Από τον Μοντερνισμό στη Σύγχρονη Ποίηση (1930-2006), Καστανιώτης, Αθήνα 2007, σσ. 131-211 Μαρωνίτης, Δ.Ν., «Παρανάγνωση, Ανάγνωση, Φιλολογική Ανάγνωση. Νεκρόδειπνος – ‘Σοφία και Άλλα’», Πίσω Μπρός, Στιγμή, Αθήνα 1986. Σαββίδης, Γ.Π., «Για μια Πρώτη Ανάγνωση του Καβάφη σε Δίσκους», Μικρά Καβαφικά Α΄, Ερμής, Αθήνα 1985 ----------------------, «Διαβάζοντας με δύο φωνές Το Τερατώδες Αριστούργημα», Καστανόχωμα, Καστανιώτης, Αθήνα 1989 -------------------------, «Σε μια νέα ανάγνωση της Γυναίκας της Ζάκυνθος», Καστανόχωμα, Καστανιώτης, Αθήνα 1989 -------------------------, «Σε μια πολυφωνική ανάγνωση του Άσματος της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου», Καστανόχωμα, Καστανιώτης, Αθήνα 1989 Β. Σχετικά με την «Τεχνολογία» του Ποιήματος (επιλογή της επιλογής) Κοκόλης, Ξενοφών, Η Ομοιοκαταληξία: Τύποι και λειτουργικές διαστάσεις, στιγμή, Αθήνα 1993. Παλαμάς, Κωστής, «Ο Στίχος», Άπαντα ΙΓ΄, Γκοβόστης-Μπίρης, Αθήνα χ.χ., σσ. 112-126. Πολίτης, Λίνος, Μετρικά, Κωνσταντινίδης, Θεσσαλονίκη 21972 (1943) Σταύρου, Θρασίβουλος, Νεοελληνική Μετρική, Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, Θεσ/νίκη 21974 (1930) Γ. Ανθολογίες Ποίησης με CD Ηχογραφημένων Αναγνώσεων Γαραντούδης, Ευριπίδης, Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα: Μια συγχρονική ανθολογία, Αθήνα, Μεταίχμιο 2008 Γεωργιάδου, Αγάθη, Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες… Σημειώσεις στο περιθώριο των ποιημάτων που διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές, Αθήνα, Μεταίχμιο 2006. Ηλεκτρονική Πηγή: snhell.gr (= Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού)
Τελευταία Επικαιροποίηση
28-03-2017