Κύκλος 8 (V) : ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ V

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΚύκλος 8 (V) : ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ V / Clinical Sciences V
ΚωδικόςΚ8V
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΚτηνιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΜη Ενεργό
Course ID200000588

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚύκλος 8 (V) : ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ V
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600061691
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
 • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Το μάθημα, που είναι υποχρεωτικό, απευθύνεται σε φοιτητές των προπτυχιακών εξαμήνων 9 και 10 (5ο έτος σπουδών)και περιλαμβάνει την συμμετοχή των φοιτητών στην υπηρεσία των Εξωτερικών Ιατρείων (ΕΙ) της Κλινικής των Ζώων Συντροφιάς (Μονάδα Παθολογίας) και στη λειτουργία της Κλινικής των Παραγωγικών Ζώων (ΚΠΖ, Κολχικό Λαγκαδά) της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, από τις 9.00 μέχρι τις 14.00, κατ ελάχιστον, σε καθημερινή βάση (Δευτέρα-Παρασκευή). Επιπλέον, συμμετέχουν στις εικοσιτετράωρες εφημερίες των Κλινικών (Δευτέρα-Κυριακή) καθώς και σε επισκέψεις σε μονάδες εκτροφής παραγωγικών ζώων.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με τη επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται οτι θα μπορούν να: 1. Λαμβάνουν ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, να πραγματοποιούν μια ενδελεχή κλινική εξέταση και να προχωρούν σε βασικούς διαγνωστικούς χειρισμούς (π.χ. αιμοληψία, ουροληψία, παρακέντηση λεμφογαγγλίου)σε ένα ασθενές ζώο. 2. Διαμορφώνουν μια ρεαλιστική λίστα διαφορικής διάγνωσης με βάση το μείζον κλινικό εύρημα και να επιλέγουν τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις για τη θεμελίωση της τελικής διάγνωσης. 3. Είναι σε θέση να επικοινωνεί ικανοποιητικά με τους ιδιοκτήτες των ζώων και με τους συναδέλφους του διαφορετικών ειδικοτήτων. 4. Μπορεί να προτείνει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη θεραπευτική προσέγγιση μιας παθολογικής κατάστασης και να προτείνει μέτρα προληπτικής ιατρικής σε ασθενή και υγιή ζώα. 5. Ενημερώνει έγκυρα τους ιδιοκτήτες των ζώων για τη διαχείρηση συχνών ζωανθρωπονόσων των ζώων συντροφιάς και των παραγωγικών ζώων. 6. Προσεγγίζουν διαγνωστικά προβλήματα που αφορούν το σύνολο των ζώων μιας εκτροφής, να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις και να λαμβάνουν τα απαραίτητα δείγματα για τη διερεύνηση αυτών των προβλημάτων και να προτείνουν στους κτηνοτρόφους τους βιωσιμότερους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κατά την παρουσία τους στα ΕΙ και στην ΚΠΖ, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν διαγνωστικά και θεραπευτικά πολυάριθμα κλινικά περιστατικά, που αφορούν, κυρίως, σε ασθενείς σκύλους, γάτες και αιγοπρόβατα. Εκτός από τα ασθενή ζώα, διαχειρίζονται και υγιή ζώα που προσκομίζονται για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής (προγραμματισμός και πραγματοποίηση εμβολιασμών και αντιπαρασιτικών φαρμακευτικών αγωγών). Η ανάληψη περιστατικού συνεπάγεται τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, τη συμπλήρωση του ιατρικού φακέλου του περιστατικού (συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησής του), την κλινική εξέταση, την διενέργεια των ενδεικνυόμενων διαγνωστικών και θεραπευτικών χειρισμών, καθώς και την συνταγογράφηση και την παροχή ειδικών οδηγιών αναφορικά με τη θεραπεία και ενδεχομένως την πρόληψη της παθολογικής κατάστασης στους ιδιοκτήτες των ασθενών ζώων. Κατά την ανάληψη ενός κλινικού περιστατικού, οι φοιτητές συνεπικουρούνται από ένα μετεκπαιδευόμενο κτηνίατρο, υπό την επίβλεψη και ευθύνη τουλάχιστον ενός μέλους ΔΕΠ. Η υπηρεσία νοσηλείας, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και εφαρμογή του θεραπευτικού σχήματος του ασθενούς ζώου και ειδικές οδηγίες για την παρακολούθηση της έκβασης της θεραπείας.
Λέξεις Κλειδιά
Σκύλος, Γάτα, Αιγοπρόβατα, Διάγνωση, Θεραπεία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιντεοδιαλέξεις
 • Διαδραστικές ασκήσεις
 • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Κλινική Άσκηση
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση βασίζεται: 1. Στη συμπλήρωση από τους φοιτητές ενός "ημερολογίου" επιστημονικών συμβάντων. Πρόκειται για ένα κατάλληλα διαμορφωμένο βιβλιάριο που διανέμεται στους φοιτητές στην αρχή του 9oυ εξαμήνου και στο οποίο καταγράφονται τα περιστατικά που ανέλαβαν και οι δειγματοληπτικοί ή θεραπευτικοί χειρισμοί (π.χ. αιμοληψψία, ενδοφλέβιος καθετηριασμός και χορήγηση φαρμάκων)που πραγματοποίησαν. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται υπόψην στην τελική πρακτική εξέταση των φοιτητών στο 10ο εξάμηνο και κάθε φοιτητής πρέπει να έχει αναλάβει ή πραγματοποιήσει ένα ελάχιστο αριθμό περιστατικών ή χειρισμών, αντίστοιχα, προκειμένου να προσέλθει στις πρακτικές εξετάσεις. 2. Στην εξέταση και αξιολόγηση των φοιτητών στις πρακτικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο τέλος του 10ου εξαμήνου των σπουδών. Στα πλαίσιο των εξετάσεων αξιολογείται α) η ικανότητα των φοιτητών να προβαίνουν σε διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς όπως αυτοί αποσαφηνίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών της Κτηνιατρικής Σχολής ("δεξιότητες πρώτης ημέρας") και β) η ικανότητα των φοιτητών να λαμβάνουν ορθές ιατρικές αποφάσες πάνω σε πραγματικό κλινικό περιστατικό.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
 • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική)
 • Κλινική Εξέταση Ασθενούς (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική)
 • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
«Saunders Εγχειρίδιο Κτηνιατρικής των Μικρών Ζώων», 3η έκδοση, Mendor editions SA, εκδόσεις Ροτόντα, 2008. "Saunders Manual of Small Animal Practice, 3rd Edition" (translated in Greek language)
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Manual of Canine and Feline Haematology and Transfusion Medicine, 2nd ed., Day M, Cohn B (Eds), BSAVA, 2012. 2. Infectious Diseases of the Dog and Cat, 4th ed., Greene E (Ed), Saunders, 2012.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-05-2017