ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ / HISTORY OF THE OTTOMAN EMPIRE AND OF TURKEY
ΚωδικόςΙΤΛ301
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Γνωστικό ΑντικείμενοΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΛΑΩΝ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280004494

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας 2015-2019

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 7
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό Κατ' ΕπιλογήνΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600067002

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΦιλοσοφική (Νέα)
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 104 (121)
ΗμερολόγιοFriday 11:00 to 13:30
Τύπος Μαθήματος
 • Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Συνιστάται να έχουν κατοχυρωθεί τα υποχρεωτικά ειδίκευσης και ειδικά τα ΙΝΧ 601, ΙΝΕ 601 και ΙΧΑ 602.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Να εξοικειωθούν με την ιστορική πραγματικότητα της περιόδου και να καλλιεργήσουν την ιστορική κριτική σκέψη.
Γενικές Ικανότητες
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Να δοθεί μια όσο το δυνατό γενική και συνάμα πλήρης εικόνα των στρατιωτικο-πολιτικών γεγονότων της οθωμανικής περιόδου από την ίδρυση της αυτοκρατορίας μέχρι τη διάλυσή της. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα εξοικειωθούν με τη βασική ορολογία και θα καλλιεργήσουν την ικανότητα ερμηνείας ιστορικών φαινομένων με βάση τη γεωγραφία. Εβδομάδα #1 Εισαγωγή: Η ανάπτυξη της μελέτης της οθωμανικής ιστορίας παγκοσμίως – Γιατί μελετούμε την οθωμανική ιστορία; - Οι πρόγονοι των Οθωμανών στο χώρο της Μέσης Ανατολής (Τούρκοι, Σελτζούκοι, τουρκομανικά εμιράτα) – Η γενεαλογία του Οσμάν. Εβδομάδα #2 Οι θεωρίες για την ίδρυση και το χαρακτήρα του πρώιμου οθωμανικού κράτους: Ο Γίββων – Η «θέση περί γαζήδων» του Βίτεκ – Η πολιτισμική θεωρία του Κιοπρουλού – Οι μεταπολεμικές θεωρήσεις – Η αναβίωση της συζήτησης κατά τη δεκαετία του 1980 – 1990-2000: Καφαντάρ και Λάουρυ. Εβδομάδα #3 Οι διάφορες περιοδολογήσεις και τα πολιτικά γεγονότα: Οι πρώτοι σουλτάνοι: πολεμιστές και κυβερνήτες – Η καταστροφική αλλά προσωρινή διάλυση του κράτους (μεσοβασιλεία) – Η ολοκλήρωση του ονείρου: Άλωση της Πόλης. Εβδομάδα #4 Η ανάδυση μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας: οι Οθωμανοί ως κυρίαρχοι των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων σε Ανατολή (Περσία, Μέση Ανατολή, Αραβία) και Δύση (Ευρώπη): από τον Μεχμέτ Β΄ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Εβδομάδα #5 Η συζήτηση για την παρακμή ή την μετεξέλιξη. Η οθωμανική αυτοκρατορία αντιμέτωπη με την πολύπλευρη κρίση των τελών του 16ου αι.: η μέγιστη επέκταση (Ποδολία, 1672) και η νέα διεθνής θέση (Κάρλοβιτς, 1699). Εβδομάδα#6 Οι εύθραυστες ισορροπίες σε Βορρά (Ρωσία) και Ανατολή (Περσία) και η εσωτερική απειλή (αγιάνηδες, σύμφωνο του 1808). Η πρόγευση μορφών νεοτερικότητας (εποχή Τουλίπας, Σελίμ Γ΄). Ο πρόδρομος του Τανζιμάτ (Μαχμούτ Β΄). Εβδομάδα #7 Ο μακρύς 19ος αι.: Οι μεγάλες εδαφικές απειλές (Μωχάμετ Άλι Αιγύπτου, Ρώσοι), οι πρώτες εδαφικές απώλειες (Βαλκάνια) και η δραματική συρρίκνωση της αυτοκρατορίας. Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Μικρασιατικός: διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας Εβδομάδα #8 Θεσμοί και πολιτική ιδεολογία: Σουλτάνος και παλάτι – Μ. Βεζίρης και αξιωματούχοι. Η οργάνωση και διοίκηση των επαρχιών. Ο στρατός και το ιερατείο ως θεσμοί. Οι αλλαγές του Τανζιμάτ. Εβδομάδα #9 Κοινωνία: Η κοινωνική ιεραρχία – η ζωή στις πόλεις, στην ύπαιθρο, στην πρωτεύουσα – μουσουλμάνοι και μη μουσουλμάνοι – φορολογούμενοι και φοροαπαλλαγμένοι Εβδομάδα #10 Οικονομία: Η δομή του φορολογικού συστήματος – πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας – η εκβιομηχάνιση Εβδομάδα #11 Νόμος και θρησκεία: Ιερό και κοσμικό δίκαιο. Το Ισλάμ στην οθωμανική αυτοκρατορία: το επίσημο, το «τουρκικό», το «βαλκανικό», το «οθωμανικό». Εβδομάδα #12 Κουλτούρα: Το δημόσιο και το ιδιωτικό – οι τέχνες – τα πολιτισμικά δίκτυα – το βιβλίο και η ανάγνωση – το φαγητό και η κοινωνικότητα – ο εξευρωπαϊσμός του 19ου αι. Εβδομάδα #13 Σύνοψη-συμπεράσματα.
Λέξεις Κλειδιά
οθωμανοί, σουλτάνος, οθωμανικοί θεσμοί, οθωμανική κοινωνία, τιμάριο, βακούφι, τοπικές ελίτ, δερβίσηδες
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται με διαλέξεις και με τη χρήση εποπτικού υλικού (χάρτες, πίνακες, εικόνες κλπ σε Power-point).
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,3
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων802,7
Συγγραφή εργασίας / εργασιών612,0
Σύνολο1806
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή Εξέταση: 100%. Προαιρετική εκπόνηση εργασίας σε ειδικό θέμα κατόπιν ανάθεσης
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
D. Quataert, Η οθωμανική αυτοκρατορία. Οι τελευταίοι αιώνες, 1700-1922, Αθήνα 2006.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Deringil S., Η καλά προστατευόμενη επικράτεια. Ιδεολογία και νομιμοποίηση της εξουσίας στην οθωμανική αυτοκρατορία (1876-1909), μετφρ. Σ. Παπαγεωργίου, Αθήνα 2003. - Faroqhi S., Κουλτούρα και καθημερινή ζωή στην οθωμανική αυτοκρατορία, μετφρ. Κ. Παπακωνσταντίνου, Αθήνα 2000. - Faroqhi S., Η οθωμανική αυτοκρατορία και ο κόσμος γύρω της, μετφρ. Γ. Καραχρήστος, Αθήνα 2009. - Finkel C., Οθωμανική αυτοκρατορία, 1300-1923, Αθήνα 2008. - Gibb A.R.H.-Bowen H., Η ισλαμική κοινωνία και η Δύση, Ι: Η διοικητική ιεραρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μετφρ. Η. Κολοβός, Αθήνα 2005. - Goffman D., Η οθωμανική αυτοκρατορία και η πρώιμη νεότερη Ευρώπη, Αθήνα 2007. - Imber C., The Ottoman Empire, 1300-1650. The Structure of Power, Λονδίνο 2002. - İnalcık H.-Quataert D. (επιμ.), Οικονομική και κοινωνική ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τ. Α΄: 1300-1600, μετφρ. Μ. Σαρηγιάννης, Αθήνα 2008. - Kafadar C., Ανάμεσα σε δύο κόσμους. Η κατασκευή του οθωμανικού κράτους, μετφρ. Α. Αναστασόπουλος, Αθήνα 2008. - Kunt I.M., Οι υπηρέτες του Σουλτάνου. Ο μετασχηματισμός της οθωμανικής επαρχιακής διακυβέρνησης, 1550-1650, μετφρ. Σ. Παπαγεωργίου, Αθήνα 2001. - Lowry H., Η φύση του πρώιμου οθωμανικού κράτους, μετφρ. Στ. Παπαγεωργίου, Αθήνα 2004.
Τελευταία Επικαιροποίηση
02-07-2015