Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα αποσκοπεί α) στο να διδαχθούν οι φοιτητές/-ήτριες τις βασικές έννοιες, το θεωρητικό υπόβαθρο, και την προσέγγιση-ερμηνεία της ηθικής και κοινωνικής ικανότητας των παιδιών και των εφήβων και β) να μυηθούν στον προγραμματισμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής, που στοχεύουν στην υποστήριξη της ηθικής και κοινωνικής ικανότητας μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής /-ήτρια θα:
• Γνωρίζει τις βασικές συνιστώσες, τα θεωρητικά μοντέλα και τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στην εκπλήρωση του κοινωνικο-ηθικού στόχου του Αναλυτικού Προγράμματος, που ισχύει για τη Φ.Α.
• Είναι σε θέση να προγραμματίσει, να οργανώσει, να διδάξει και να αξιολογήσει μαθήματα Φ.Α. που –μεταξύ άλλων- επικεντρώνονται στην υποστήριξη της κοινωνικο-ηθικής ανάπτυξης μαθητών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή σε βασικές θεματικές που αφορούν στην κοινωνική ικανότητα, την κοινωνικοποίηση, και την εξατομίκευση
2. Προσέγγιση, ερμηνεία, και θεωρητικά μοντέλα για την κοινωνική ικανότητα και την κοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων
3. Κοινωνική συμπεριφορά, κοινωνικές δεξιότητες και αντιμετώπιση «προβληματικών» αλληλεπιδράσεων στα πλαίσια της φυσικής αγωγής
4. Εργαλεία αποτίμησης της κοινωνικής ικανότητας στην πρώιμη και μέση παιδική ηλικία και στην εφηβεία. Ανασκόπηση σχετικών ερευνών και προγραμμάτων για την υποστήριξη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης εντός της Φ.Α.
5. Κοινωνική ικανότητα και θέματα φύλου στη φυσική αγωγή
6. Εισαγωγή σε βασικές θεματικές που αφορούν στην ηθική ικανότητα
7. Θεωρίες για την ηθική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων
8. Σύνδεση της ηθικής ικανότητας με τη φυσική αγωγή
9. Εργαλεία αποτίμησης της ηθικής ανάπτυξης. Ανασκόπηση σχετικών ερευνών και προγραμμάτων για την υποστήριξη της ηθικής ικανότητας εντός της Φ.Α.
10. Το μοντέλο “διδασκαλίας της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας” του D. Hellison
11. Σύνδεση θεωριών μάθησης και συμπεριφοράς με την ηθική και κοινωνική ταυτότητα παιδιών και εφήβων
12. Παρουσίαση ατομικών εργασιών
13. Παρουσίαση ομαδικών εργασιών / Ανακεφαλαίωση
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Liukkonen, J., Auweele, Y.V., Vereijken, B., Alfermann, D., & Theodorakis, Y. (2007). Psychology for Physical Educators. 2nd Edition. London: HumanKinetics
- Bonnie Tjeerdsma Blankenship (2012). Ψυχολογία της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής. Από τη θεωρία στην πράξη. Αθήνα: Ίων.
- Elliott, S., Kratochwill, T., Littlefield-Cook, J., & Travers J. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Αποτελεσματική διδασκαλία - Αποτελεσματική μάθηση. Αθήνα: Gutenberg.