Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στην Κινησιολογία ΙV, στην αρχή οι φοιτητές δουλεύουν κυρίως με αυτοσχεδιασμούς κίνησης, ήχου και λόγου, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες των προηγούμενων μαθημάτων Κινησιολογίας· δηλαδή συνεχίζουν να ερευνούν, να διευρύνουν και να βελτιώνουν τη σχέση τους με το χώρο, το σχήμα, το ρυθμό, την ταχύτητα, τη διάρκεια, την επανάληψη, την ενέργεια, το συντονισμό, τη βαρύτητα, την ένταση και τη χαλάρωση μέσα από τεχνικές του σωματικού θεάτρου, του χορού και ακροβατικών ασκήσεων. Συνειδητοποιούν τις συνήθειες στην κίνηση και τη δράση, την χρήση των κλισέ, τα μπλοκαρίσματα που περιορίζουν την έκφρασή τους. Εστιάζουν στη σχέση κίνησης – αναπνοής- συναισθήματος και καλλιεργούν τη δυνατότητα να είναι ¨παρόντες” κατά τη διάρκεια της δράσης, να αντιδρούν στα ερεθίσματα της στιγμής, αυξάνοντας τις επιλογές έκφρασης.
Στη συνέχεια η εφαρμογή γίνεται πάνω σε μια σύνθεση θεατρικών κειμένων και ποιημάτων. Συγκεκριμένα σ' αυτό το εξάμηνο, με αφορμή το έργο του Ευριπίδη «Βάκχες», θα δημιουργήσουν χορογραφίες και σκηνικές δράσεις και σε συνεργασία με άλλα μαθήματα όπως Σκηνογραφία - Ενδυματολογία και Θεατρικός Φωτισμός, θα οργανώσουν μία παράσταση.
Όλων των επιπέδων τα μαθήματα της Κινησιολογίας (I-VI) περιέχουν ασκήσεις για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης (δύναμη, ευλυγισία, αντοχή) και παιχνίδια εμπιστοσύνης, ετοιμότητας, ρυθμού, έκφρασης, αντίληψης και ενεργοποίησης της φαντασίας.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Cynthia I. Novack «Sharing the dance»
Anne Bogart - «Tina Landou The Viewpoints Book », Theater Communications Group New York, 2005.
3. Alison Hodge «Twentieth Century Actor Training», Routledge ,1999
4. Nicole Potter, «Movement for Actors » , Allworth Press, 2002
5 Roth Zaporah «The improvisation of presence», North Atlantic Books, 1995
6. Antonin Artaud «Τhe theater and its Double » Calder and Boyars Ltd, 1970
7. Eugenio Barba «THEATRE: Solitude, Craft»
8.Allain Paul «Gardzienice: Polish Theater in Transition » Harwood 1997