Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αυτό αποτελεί μετεξέλιξη του μαθήματος «Πληροφορική και Μουσική Ακουστική» που διδασκόταν έως τώρα, με στόχο την αρτιότερη προσαρμογή του αντικείμενου του, ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά με τα αντικείμενα μαθημάτων όπως η Μουσική Ακουστική, Μουσική Πληροφορική, Ακουστική Μουσικών Οργάνων, Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Μουσική, και συστήνεται ιδιαίτερα σε όσους παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά. Ειδικότερα, το μάθημα οργανώνεται προγραμματικά με τέτοιον τρόπο ώστε να συλλειτουργεί άρρηκτα με το εισαγωγικό μάθημα της Μουσικής Ακουστικής, για την πληρέστερη κατανόηση από τους φοιτητές των διδασκόμενων αντικειμένων.
Επιδιώκεται η καλύτερη εξοικείωση με βασικές έννοιες και μεγέθη της Μουσικής Ακουστικής (π.χ. ταχύτητα, μήκος κύματος, συχνότητα, ένταση, κ.ά.) με παράλληλη έμφαση στην πρακτική αντιμετώπιση προβλημάτων και εφαρμογών. Η αντιμετώπιση αυτή αξιοποιεί βασικές αρχές και δομές των υπολογιστικών συστημάτων και του προγραμματισμού, κάνοντας χρήση του διαθέσιμου λογισμικού (π.χ. EXCEL, Matlab, κ.ά.) για τον υπολογισμό και την γραφική αναπαράσταση των παραπάνω μεγεθών της Μουσικής Ακουστικής. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα μεγαλύτερης εμβάθυνσης στα προβλήματα της Μουσικής Ακουστικής, και η προσαρμογή σε σύγχρονες υπολογιστικές τεχνικές (π.χ. βασικός προγραμματισμός).
Το μάθημα οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν:
• την αντίληψη χαρακτηριστικών των μουσικών ακουστικών σημάτων (π.χ. ένταση, πίεση, συχνότητα, μήκος κύματος, στάθμες, κ.ά.), κ.ά.
• την ακουστική χώρων (π.χ. αίθουσες συναυλιών)
• την ακουστική μουσικών οργάνων
• την αυτοματοποιημένη αναγνώριση και κατηγοριοποίηση μουσικών χαρακτηριστικών (π.χ. ρυθμός, μελωδία, κ.ά.)