Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα ενέχει έκδηλο προπαιδευτικό χαρακτήρα, προκειμένου οι νεοεισελθόντες σε Νομική Σχολή φοιτητές και φοιτήτριες να σχηματίσουν κατά το δυνατόν επαρκή εικόνα για την επιστήμη την οποία επέλεξαν να σπουδάσουν. Επιδιώκει να οδηγήσει ομαλά και επαγωγικά το φοιτητικό κοινό στα πρώτα βήματά του στην επιστήμη του δικαίου, ως κανονιστική κοινωνική επιστήμη. Αποβλέπει στο να εισαγάγει πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες στις βασικές έννοιες της επιστήμης του δικαίου, ώστε να χρησιμεύσουν αυτές ως θεμέλιο για την περαιτέρω οικοδόμηση της νομικής παιδείας τους.
Προς τούτο εκτίθενται οι έννοιες αυτές με συστηματική αλληλουχία. Επίσης με συνεχή χρήση πρακτικών παραδειγμάτων, ώστε να καθίσταται αντιληπτή η πρακτική υφή των νομικών ζητημάτων, υπό το φως των ρυθμιστικών σκοπών της έννομης τάξης. Η ροή των παραδόσεων αρθρώνεται με τρόπο συνεκτικό, προκειμένου να εξυπηρετείται ο παιδαγωγικός στόχος του μαθήματος. Αντιλαμβάνεται το ισχύον θετικό δίκαιο ως όλον, προτείνοντας μια σφαιρική θεώρησή του. Σε αυτή τη βάση μονάχα γίνεται δυνατή η κατανόηση, αλλά και η διακλαδική συνάφεια των επί μέρους θεσμών και των ειδικότερων πεδίων του δικαίου.
Η μεγάλη ωφέλεια που θα αποκομίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από την «Εισαγωγή στην επιστήμη του Δικαίου» θα έγκειται σε τούτο: προτού αρχίσουν να μελετούν τον έναν ή άλλον ειδικότερο κλάδο της επιστήμης του δικαίου, θα έχουν διαπλάσει έγκαιρα ένα απόθεμα πρωταρχικών γνώσεων, απολύτως αναγκαίο για οποιαδήποτε περιοχή της έννομης τάξης.
Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων ο φοιτητής και η φοιτήτρια θα έχει αποκτήσει ένα ικανό όργανο προσανατολισμού στη νομική επιστήμη. Επιπροσθέτως θα διαθέτει προσλαμβάνουσες παραστάσεις απαραίτητες για να αρχίσει σύντομα να γράφει νομικά κείμενα ή να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις. Έτσι, η περαιτέρω ενασχόλησή του/της με τη νομική επιστήμη θα διευκολυνθεί ουσιαστικά.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η δομή του μαθήματος είναι τριμερής:
α) Σε έναν πρώτο κύκλο παραδόσεων παρουσιάζεται το θετικό δίκαιο ως δεσμευτική ρυθμιστική βαθμίδα του κοινωνικού βίου. β) Ακολουθεί η κεντρική διάκριση του δικαίου σε ιδιωτικό και δημόσιο, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. γ) Και έπεται το ζήτημα της ερμηνείας και εφαρμογής του δικαίου, στη βάση μεθόδων που προσιδιάζουν στο σκέπτεσθαι νομικά.
Καθένα από αυτά τα τρία μέρη συμπεριλαμβάνει πληθώρα από αλληλένδετες θεματικές ενότητες, οι οποίες διαφωτίζουν κομβικές λειτουργίες της έννομης τάξης. Καθ’ οδόν γίνονται καίριες προβολές σε ειδικότερες περιοχές της επιστήμης του δικαίου, ώστε το φοιτητικό κοινό να εξοικειωθεί με τη διασύνδεση γενικού και ειδικού, καθολικού και ιδιαίτερου στη νομική σκέψη.
Λέξεις Κλειδιά
Δίκαιο, Νομική Επιστήμη, κανόνας, προσταγή, καθήκον, δικαίωμα, έθιμο, αρχή δικαίου, Ηθική, Κοινωνική ηθική, καταναγκασμός, έννομη τάξη, δημόσιο δίκαιο, ιδιωτικό δίκαιο, εσωτερικό δίκαιο, διεθνές δίκαιο, νομική ερμηνεία, ορθολογικότητα, δικαστική απόφαση