ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΔΕΙΑ)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΔΕΙΑ) / INTRODUCTION TO LEGAL SCIENCE (PREREQUISITE:LEGAL INFORMATICS SEMINAR)
ΚωδικόςΥ1
ΣχολήΝομική
ΤμήμαΝομικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001517

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600097473

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ" 112 (273)
ΗμερολόγιοMontag 08:00 to 10:00
ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΌροφος 3
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 312 (285)
ΗμερολόγιοMittwoch 08:00 to 10:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Καμμία
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα ενέχει έκδηλο προπαιδευτικό χαρακτήρα, προκειμένου οι νεοεισελθόντες σε Νομική Σχολή φοιτητές και φοιτήτριες να σχηματίσουν κατά το δυνατόν επαρκή εικόνα για την επιστήμη την οποία επέλεξαν να σπουδάσουν. Επιδιώκει να οδηγήσει ομαλά και επαγωγικά το φοιτητικό κοινό στα πρώτα βήματά του στην επιστήμη του δικαίου, ως κανονιστική κοινωνική επιστήμη. Αποβλέπει στο να εισαγάγει πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες στις βασικές έννοιες της επιστήμης του δικαίου, ώστε να χρησιμεύσουν αυτές ως θεμέλιο για την περαιτέρω οικοδόμηση της νομικής παιδείας τους. Προς τούτο εκτίθενται οι έννοιες αυτές με συστηματική αλληλουχία. Επίσης με συνεχή χρήση πρακτικών παραδειγμάτων, ώστε να καθίσταται αντιληπτή η πρακτική υφή των νομικών ζητημάτων, υπό το φως των ρυθμιστικών σκοπών της έννομης τάξης. Η ροή των παραδόσεων αρθρώνεται με τρόπο συνεκτικό, προκειμένου να εξυπηρετείται ο παιδαγωγικός στόχος του μαθήματος. Αντιλαμβάνεται το ισχύον θετικό δίκαιο ως όλον, προτείνοντας μια σφαιρική θεώρησή του. Σε αυτή τη βάση μονάχα γίνεται δυνατή η κατανόηση, αλλά και η διακλαδική συνάφεια των επί μέρους θεσμών και των ειδικότερων πεδίων του δικαίου. Η μεγάλη ωφέλεια που θα αποκομίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από την «Εισαγωγή στην επιστήμη του Δικαίου» θα έγκειται σε τούτο: προτού αρχίσουν να μελετούν τον έναν ή άλλον ειδικότερο κλάδο της επιστήμης του δικαίου, θα έχουν διαπλάσει έγκαιρα ένα απόθεμα πρωταρχικών γνώσεων, απολύτως αναγκαίο για οποιαδήποτε περιοχή της έννομης τάξης. Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων ο φοιτητής και η φοιτήτρια θα έχει αποκτήσει ένα ικανό όργανο προσανατολισμού στη νομική επιστήμη. Επιπροσθέτως θα διαθέτει προσλαμβάνουσες παραστάσεις απαραίτητες για να αρχίσει σύντομα να γράφει νομικά κείμενα ή να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις. Έτσι, η περαιτέρω ενασχόλησή του/της με τη νομική επιστήμη θα διευκολυνθεί ουσιαστικά.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η δομή του μαθήματος είναι τριμερής: α) Σε έναν πρώτο κύκλο παραδόσεων παρουσιάζεται το θετικό δίκαιο ως δεσμευτική ρυθμιστική βαθμίδα του κοινωνικού βίου. β) Ακολουθεί η κεντρική διάκριση του δικαίου σε ιδιωτικό και δημόσιο, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. γ) Και έπεται το ζήτημα της ερμηνείας και εφαρμογής του δικαίου, στη βάση μεθόδων που προσιδιάζουν στο σκέπτεσθαι νομικά. Καθένα από αυτά τα τρία μέρη συμπεριλαμβάνει πληθώρα από αλληλένδετες θεματικές ενότητες, οι οποίες διαφωτίζουν κομβικές λειτουργίες της έννομης τάξης. Καθ’ οδόν γίνονται καίριες προβολές σε ειδικότερες περιοχές της επιστήμης του δικαίου, ώστε το φοιτητικό κοινό να εξοικειωθεί με τη διασύνδεση γενικού και ειδικού, καθολικού και ιδιαίτερου στη νομική σκέψη.
Λέξεις Κλειδιά
Δίκαιο, Νομική Επιστήμη, κανόνας, προσταγή, καθήκον, δικαίωμα, έθιμο, αρχή δικαίου, Ηθική, Κοινωνική ηθική, καταναγκασμός, έννομη τάξη, δημόσιο δίκαιο, ιδιωτικό δίκαιο, εσωτερικό δίκαιο, διεθνές δίκαιο, νομική ερμηνεία, ορθολογικότητα, δικαστική απόφαση
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις1044,2
Σύνολο1044,2
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η μεγάλη ωφέλεια που θα αποκομίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από την «Εισαγωγή στην επιστήμη του Δικαίου» θα έγκειται σε τούτο: προτού αρχίσουν να μελετούν τον έναν ή άλλον ειδικότερο κλάδο της επιστήμης του δικαίου, θα έχουν διαπλάσει έγκαιρα ένα απόθεμα πρωταρχικών γνώσεων, απολύτως αναγκαίο για οποιαδήποτε περιοχή της έννομης τάξης. Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων ο φοιτητής και η φοιτήτρια θα έχει αποκτήσει ένα ικανό όργανο προσανατολισμού στη νομική επιστήμη. Επιπροσθέτως θα διαθέτει προσλαμβάνουσες παραστάσεις απαραίτητες για να αρχίσει σύντομα να γράφει νομικά κείμενα ή να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις. Έτσι, η περαιτέρω ενασχόλησή του/της με τη νομική επιστήμη θα διευκολυνθεί ουσιαστικά.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
"Εισαγωγή στην επιστήμη του δικαίου Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 50659286 Έκδοση: 1η/2015 Συγγραφείς: Σταμάτης Κώστας/Τάκης Ανδρέας ISBN: 9789605682910 Τύπος: Σύγγραμμα Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΕΕ"
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Παύλου Κ. Σούρλα, Justi atque injusti scientia. Μια εισαγωγή στην επιστήμη του δικαίου, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1995.
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-07-2015