Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Απόκτηση γνώσεων και δυνατότητα επίλυσης διαφορών στην περιοχή του δικαίου της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας (κοινωνικών υπηρεσιών). Χρησιμοποίηση στην πράξη γνώσεων και δυνατότητα κατανόησης του αντικειμένου. Συγγραφή εργασίας με την οποία οι φοιτητές και φοιτήτριες θα εμβαθύνουν σε επίκαιρα ζητήματα του δικαίου υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών. Μύηση στις νομολογιακές τάσεις με εξέταση και σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων. Οι φοιτητές και φοιτήτριες θα πρέπει να μπορούν να ερμηνεύουν σχετικούς νόμους. Εξοικείωση με τη ραχοκοκαλιά και τις βασικές αρχές του αντικειμένου. Στόχος ακόμη να συγκεντρώνουν υλικό και να ερμηνεύουν κανόνες συναφείς του γνωστικού τους πεδίου.
Να παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση πάνω στα ζητήματα του γνωστικού τους αντικειμένου και να προτείνουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα νομικής φύσης, απευθυνόμενοι τόσο σε ειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο κοινό.
Να έχουν αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες για περαιτέρω απόκτηση γνώσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για να προχωρήσουν σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου που απαιτούν υψηλό βαθμό αυτόνομης μελέτης και έρευνας.
Να λάβουν γνώση αλλοδαπών δικαίων και συστημάτων. Τελικά,αποκτήση όλου του αναγκαίου θεωρητικού υποβάθρου για να μπορούν να απασχοληθούν ως δικαστές, δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι και θεωρητικοί του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το επιστημονικό πεδίο του δημόσιου δικαίου της υγείας. Το δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 21 Συντ/τος). Φορείς, κανονιστικότητα, περιεχόμενο. Ελεύθερη επιλογή γιατρού (φιλελεύθερες αρχές της ιατρικής). Διεθνείς πηγές. Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ενωσιακό Δίκαιο. Πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο. Κανονισμός 883/2004, σχετική Οδηγία. Ελεύθερη κυκλοφορία ασθενών. Η προστασία της υγείας μέσω της ασφάλισης ασθένειας ΕΟΠΥΥ, συμπληρωματική ασφάλιση ασθένειας. Προστασία ανασφάλιστων. Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η σχέση του με τον ιδιωτικό τομέα. Η χρηματοδότηση και οργάνωση του συστήματος. Οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠεΔΥ). Οικογενειακός γιατρός. Δευτεροβάθμια περίθαλψη (Νοσοκομείο).Δικαιώματα του ασθενούς. Προστασία προσωπικών δεδομένων στο χώρο της υγείας. Επαγγελματικές σχέσεις γιατρών. Υγειονομική νομοθεσία. Σύμβαση παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας. Φαρμακευτικό δίκαιο. Το δικαίωμα του ατόμου στην κοινωνική πρόνοια
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κοινωνικής πρόνοιας. Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας. Αποκεντρωμένες δομές του συστήματος. Εθελοντικές οργανώσεις. Προνοιακά προγράμματα για την οικογένεια, τη μητρότητα, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους.Προστασία της στέγης. Παροχές στους οικονομικά αδυνάτους. Κοινωνικός αποκλεισμός. Αντιμετώπιση της φτώχειας. Δικαστική προστασία του δικαιούχου κοινωνικών υπηρεσιών
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
"1) Ελ-Αθ. Αλεξιάδου, Γενικές Αρχές Δεοντολογίας της Υγείας, έκδ.
University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2012. Kωδικός βιβλίου στον Εύ-
δοξο: 22798301.
2. Π. Παπαρρηγοπούλου, Το δημόσιο δίκαιο της υγείας, Νομική Βι-
βλιοθήκη, Αθήνα 2009. Κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο: 10478"