Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης πληροφορεί για το αντικείμενο, τη μεθοδολογία και τον σκοπό της επιστήμης της Ερμηνείας, και διαιρείται σε δύο μέρη: α) Ερμηνεία Επιστολών της Καινής Διαθήκης, και β) Ερμηνεία Συνοπτικών Ευαγγελίων.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ:
Tο πρώτο μέρος επικεντρώνεται στην προς Γαλάτας Επιστολή. Παρουσιάζονται τα εισαγωγικά θέματα της Επιστολής και τα κοινωνικο-ιστορικά δεδομένα της εποχής, στα οποία εντάσσεται η κατάσταση των παραληπτών και τα οποία σχετίζονται με τα θέματα της Επιστολής. Γίνεται εξήγηση του κειμένου και παράλληλα ερμηνεία και θεολογική ανάπτυξη των νοημάτων του. Για την ερμηνεία χρησιμοποιούνται κατά βάση η παραδοσιακή πατερική ερμηνευτική μέθοδος σε συνδυασμό με σύγχρονες ερμηνευτικές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση.
-
1. Γενικά για το μάθημα της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης. Η επιστολή ως γραμματειακό είδος. Εισαγωγικά ζητήματα της προς Γαλάτας Επιστολής.
-
2. Αρχή της επιστολής, Γαλ. 1:1-5. Αποστολέας, παραλήπτες, χαιρετισμός. Αιτία συγγραφής της επιστολής, Γαλ. 1:6-11.
-
3. Διήγηση των συμβάντων που συνδέονται με την αιτία της συγγραφής, Γαλ. 1:13-2:14. Αυτοβιογραφία, Αποστολική Σύνοδος, σύγκρουση με τον Πέτρο στην Αντιόχεια.
-
4. Τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας με τους αντιπάλους του Παύλου, Γαλ. 2:15-21. Άρνηση εκ μέρους του αποστόλου της κατηγορίας εναντίον του.
-
5. Επιχειρηματολογία του αποστόλου, Γαλ. 3:1-4:31. Η μαρτυρία της εμπειρίας και η μαρτυρία των Γραφών. Η αλληγορία/τυπολογία της Σάρρας και της Άγαρ.
-
6. Προτροπή προς τους Γαλάτες να δεχθούν τη χάρη του Χριστού, που ελευθερώνει, Γαλ. 5:1-6:10.
-
7. Τέλος της επιστολής, Γαλ. 6:11-18. Ανακεφαλαίωση, οργή κατά των αντιπάλων, αυτο-περιγραφή του αποστόλου ως εκπροσώπου του εσταυρωμένου Χριστού, έκκληση προς τους Γαλάτες να ζουν σύμφωνα με τον κανόνα του Χριστού.
EΡΜΗΝΕΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ
Το δεύτερο μέρος του μαθήματος επικεντρώνεται στην ερμηνεία επιλεγμένων περικοπών των συνοπτικών ευαγγελίων. Εξέταση / σύγκριση των ιδιαιτεροτήτων (από άποψης γλώσσας και ύφους, παραδόσεων και θεολογικών ενδιαφερόντων) των τριών συνοπτικών. Αξιοποίηση κατά την εξήγηση των επιμέρους περικοπών της πατερικής ερμηνευτικής παράδοσης και των σύγχρονων τάσεων στην ερμηνεία της Κ.Δ.
Ειδικότερα θα διδαχθούν οι ενότητες:
Εξηγητικά βήματα - πορεία ερμηνείας μίας ευαγγελικής περικοπής.
Διαχρονικές και συγχρονικές προσεγγίσεις του κειμένου.
Παραδείγματα - άσκηση.
Οι πρόλογοι των τριών συνοπτικών. Η θέση τους στην αφηγηματική δομή των τριών ευαγγελίων κι η θεολογική τους σημασία.
Οι παραβολές στους τρεις συνοπτικούς: ιδιαίτερα γνωρίσματα, ιστορία της ερμηνείας. Τρία ερμηνευτικά παραδείγματα: παραβολή σπορέως, παραβολή των δυο γιων, παραβολή του Ασώτου.
Τα θαύματα στη συνοπτική παράδοση: ιδιαίτερα γνωρίσματα και είδη. Ερμηνευτικά παραδείγματα (ανάσταση της κόρης του Ιαείρου και θεραπεία της αιμορροούσας, κατάπαυση της τρικυμίας).
Η επί του όρους ομιλία στο κατά Ματθαίον.
Το τέλος των τριών ευαγγελίων – Η περιγραφή του Πάθους και της Ανάστασης στους τρεις συνοπτικούς
Λέξεις Κλειδιά
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ: Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης, απόστολος Παύλος, προς Γαλάτας Επιστολή, αρχαία επιστολογραφία, ελληνορρωμαϊκός κόσμος. EΡΜΗΝΕΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ: Καινή Διαθήκη, ερμηνεία, παραβολή, θαύμα, ιστορικός Ιησούς, ανάσταση, σταυρός, Θεολογία Καινής Διαθήκης.