Χημεία Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧημεία Τροφίμων / Food Chemistry
ΚωδικόςΚΤ063
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20000709

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Χημικών Μηχανικών (2021-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογήςΕαρινό-5

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧημεία Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600102501

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΠολυτεχνείο (πτέρυγα Β)
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 2 (42)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 14:00 έως 17:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: -έχουν διευρύνει τις γνώσεις τους στην Επιστήμη των Τροφίμων, που αποτελεί τομέα αιχμής για το Χημικό Μηχανικό. - έχουν αποκτήσει γνώσεις σχετικά με: -τη σύσταση των τροφίμων -τις ιδιότητες των συστατικών, -τα πρόσθετα των τριφίμων -τα ανεπιθύμητα συστατικά των τροφίμων -τις νέες τάσεις στη χημεία τροφίμων -ειδικά τρόφιμα (ελαιόλαδο, κρασί, αλεύρι) που αποτελούν κύρια ελληνικά προϊόντα
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ορισμός και Περιεχόμενο Χημείας Τροφίμων. Ιστορία και Εξέλιξη της Χημείας Τροφίμων. Χρήσιμες Έννοιες από τις Βιολογικές Επιστήμες Σύσταση των τροφίμων: Νερό. Υδατάνθρακες. Αμινοξέα. Πρωτεΐνες. Λίπη, έλαια και άλλα λιπίδια. Βιταμίνες. Ανόργανα συστατικά. Ευχυμικά συστατικά. Φυσικές χρωστικές. Χημικά πρόσθετα. Μη επιθυμητά συστατικά τροφίμων. Ειδικά κεφάλαια: Τεχνολογία των λιπών και ελαίων. Οινόπνευμα-ζύμες-ζύθος-ποτά (Εισαγωγή.Σακχαρομύκητες. Βιομηχανική παραγωγή οινοπνεύματος. Παραγωγή οίνου. Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε οινοποιείο). Αλεύρι-γλουτένη. Νέες Τάσεις: Νέα τρόφιμα, νέα συστατικά και νέες τάσεις στην παρασκευή τροφίμων: Νέες πηγές θρεπτικών υλών. Νέα βιοπολυμερή. Φυσικά αντιοξειδωτικά. Ήπιες μορφές επεξεργασίας. Εργαστηριακές ασκήσεις Εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Λέξεις Κλειδιά
χημεια τροφιμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις45
Εργαστηριακή Άσκηση20
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων20
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών10
Εξετάσεις50
Σύνολο150
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στο Blackboard βρίσκονται τα κριτήρια αξιολόγησης. Η επίδοση στις Εργαστηριακές Ασκήσεις βαθμολογείται από μηδέν (0) - ένα (1). Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο είναι η παρακολούθηση του μαθήματος. Η συγγραφή εργασίας βαθμολογείται από μηδέν (0) - ένα (1). Η επίδοση στην τελική εξέταση βαθμολογείται από μηδέν (0) -δέκα (10).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Δ. ΜΠΟΣΚΟΥ: Χημεία Τροφίμων, εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2004
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Α. Κόταλη, Ε. Κόταλη, Σημειώσεις, Θεσσαλονίκη 2015 μέσω e-learning
Τελευταία Επικαιροποίηση
24-05-2018