Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι κατανόηση της γένεσης της αρχιτεκτονικής, της δημιουργίας της μνημειακής αρχιτεκτονικής και η εξοικείωση με τις κατασκευαστικές δομές, τους ρυθμούς και τους οικοδομικούς τύπους της αρχιτεκτονικής της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον της εποχής.
Με την παράθεση της ορολογίας, την παρουσίαση των ρυθμών και την εξέταση των υλικών δομής των αρχαίων Ελλήνων με την παράλληλη παροχή στοιχείων για τις οχυρώσεις, την πολεοδομία και την ιδιωτική κατοικία στοχεύεται η εξοικείωση με τη λειτουργία των κυριότερων μνημείων της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής στον δημόσιο και ιδιωτικό της περιβάλλον.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες ενθαρρύνονται για την υποβολή ερωτημάτων σχετιζόμενων με το περιεχόμενο των μαθημάτων τόσο στην αίθουσα διδασκαλίας όσο και στο γραφείο του διδάσκοντα.
Εβδομάδα #1 Ορισμός της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, ανάλυση των επιστημονικών μεθόδων έρευνάς της. Αναλύονται οι στόχοι του μαθήματος και δίνεται το περίγραμμά του.
Γίνεται ανάλυση των περιόδων που συναπαρτίζουν τους ιστορικούς χρόνους και παρουσιάζονται οι ιστορικοί σταθμοί που καθορίζουν τις περιόδους.
Εβδομάδα #2 Γίνεται ανάλυση των αρχιτεκτονικών μελών που απαρτίζουν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο και ταυτόχρονα μνημονεύονται οι αρχικές ονομασίες τους με τη βοήθεια διαφανειών, εκμαγείων και σχεδίων.
Εξετάζονται τα υλικά δομής (πηλός, ξύλο, λίθος, μέταλλα, κονιάματα)
Εβδομάδα #3 Παρουσιάζονται σύντομα οι προδρομικές μορφές της ελληνικής αρχιτεκτονικής και περιγράφεται η γένεση της μνημειακής αρχιτεκτονικής με ανάλυση συγκεκριμένων παραδειγμάτων.
Εβδομάδα #4 Παρουσιάζονται τα είδη της ελληνικής πολεοδομίας, η τειχοδομία στον ελλαδικό και μικρασιατικό χώρο, καθώς και η ιδιωτική κατοικία.
Εβδομάδα #5 Εξετάζονται τα γενικά στοιχεία του δωρικού ρυθμού διαχρονικά και παρουσιάζονται με παραδείγματα τα κυριότερα μνημεία του κατά την πρώιμη αρχαϊκή περίοδο
Εβδομάδα#6 Συνεχίζεται η εξέταση των Δωρικών ναών κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο
Εβδομάδα #7 Ο δωρικός ρυθμός ολοκληρώνεται με την παρουσίαση αντιπροσωπευτικών οικοδομημάτων στην Αττική με ιδιαίτερη έμφαση τα μνημεία στην Ακρόπολη και στην Αγορά της Αθήνας.
Εβδομάδα #8 Παρουσιάζονται διαχρονικά τα στοιχεία του ιωνικού ρυθμού, επισημαίνονται οι διαφοροποιήσεις του από τον δωρικό και αναλύονται μορφολογικά τα κυριότερα μνημεία του κατά την αρχαϊκή περίοδο.
Εβδομάδα #9 Ο ιωνικός ρυθμός ολοκληρώνεται με την εξέταση των μνημείων της κλασικής περιόδου με έμφαση στη ναοδομία της.
Εβδομάδα #10 Δίνονται συγκριτικά με τον δωρικό και ιωνικό ρυθμό τα στοιχεία που απαρτίζουν τον κορινθιακό ρυθμό, με τη βοήθεια πηγών, εικόνων και σχεδίων των αντιπροσωπευτικών μνημείων του.
Εβδομάδα #11 Στο μάθημα αυτό εξετάζονται οι βωμοί και οι θησαυροί
Εβδομάδα #12 Επισημαίνονται οι ιδιαιτερότητες των Θόλων, των στωϊκών και των κρηναίων οικοδομημάτων με παρουσίαση ικανού αριθμού παραδειγμάτων με καλή διατήρηση.
Εβδομάδα #13 Εξετάζεται η αρχιτεκτονική μορφή του θεάτρου, του σταδίου και του γυμνασίου. Γίνεται αναφορά στα ιδιαίτερα μορφολογικά και χρηστικά στοιχεία τους μέσα από την παρουσίαση σημαντικών μνημείων του είδους
Τέλος γίνεται η συνολική επισκόπηση του μαθήματος και παρέχονται διευκρινήσεις και οδηγίες για τις εξετάσεις.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Dinsmoor W. B. The Architecture of Ancient Greece. Λονδίνο 1950 (στα Αγγλικά).
Lawrence A.W., Greek Architecture, Middlesex, N.York 19834.
Μπούρα Χ. Μαθήματα Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Αθήνα 1980.
Ορλάνδου Α. Τα υλικά δομής των Αρχαίων Ελλήνων, τόμ. Ι-ΙΙ, Αθήνα 1955-1958.
M.-Chr. Hellmann, Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική (2003).