ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ (ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ (ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ) / LATIN SEMINAR II (prose)
ΚωδικόςΛΦΙ164
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΦιλολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280000877

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φιλολογίας 2015-σήμερα

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 23
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Κλασικής ΦιλολογίαςΥποχρεωτικό ΚατεύθυνσηςΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ (ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ)
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600104513
ΤμήμαΔιδάσκοντες
1. ΤΣΙΤΣΙΚΛΗΔήμητρα Τσιτσικλή
2. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣΘεόδωρος Αντωνιάδης

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΦιλοσοφική (Νέα)
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 201 Α (289)
ΗμερολόγιοΤρίτη 08:30 έως 11:00
ΚτίριοΦιλοσοφική (Νέα)
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 201 Α (289)
ΗμερολόγιοΤρίτη 16:00 έως 18:30
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθησιακοί στόχοι διακρίνονται σε δύο επίπεδα, τα οποία αφορούν πρώτον τη συγγραφή και παρουσίαση μιας μικρής επιστημονικής εργασίας και δεύτερον τον συγκεκριμένο συγγραφέα και το διδασκόμενο κείμενο: 1. (α) να εξοικειωθούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τα ερευνητικά εργαλεία της κλασικής φιλολογίας (β) να εντοπίζουν τη βιβλιογραφία που αφορά το αντικείμενο μελέτης τους (γ) να μάθουν τον τρόπο συγκέντρωσης υλικού και σύνταξης μιας επιστημονικής εργασίας στην οποία θα ενσωματώνουν με σωστό τρόπο και θα αξιοποιούν τη βιβλιογραφία που επέλεξαν (δ) να εξασκηθούν στην παρουσίαση μιας γραπτής εργασίας ενώπιον κοινού και στη φιλολογική συζήτηση-κριτική που θα ακολουθήσει 2. (ε) να χρησιμοποιούν και να εφαρμόζουν τις γνώσεις και κατευθύνσεις που έχουν ήδη αποκτήσει από τα μαθήματα κορμού (τη φιλολογική κειμενική εργασία, την κατανόηση και πρωτογενή ερμηνεία, τις ειδολογικές παραμέτρους, τα ευρύτερα ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτικά συμφαζόμενα κλπ.) (στ) να εμβαθύνουν σε ερμηνευτικά ζητήματα βάσει νεότερων φιλολογικών προσεγγίσεων (όπως είναι π.χ. οι αφηγηματολογία, δομισμός, μεταδομισμός, ενδοκειμενικότητα, διακειμενικότητα κ.λπ.) (ζ) να γνωρίσουν τα εξειδικευμένα ερευνητικά ζητούμενα που εγείρει κάθε κείμενο και να ενημερωθούν για τις ερευνητικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί (η) εντέλει να κατακτήσουν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις προκλήσεις και απαιτήσεις του έργου ενός κλασικού φιλολόγου.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο φροντιστηριακό αυτό μάθημα το ειδικότερο αντικείμενο μελέτης (συγγραφέας, έργο, θέμα) από τη λατινική πεζογραφία αποτελεί πρωτίστως την αφορμή μιας σύνθετης και εξειδικευμένης προσέγγισης ποικίλων όψεων της κλασικής φιλολογίας. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ερμηνευτική προσέγγιση των κειμένων τόσο με εκ του σύνεγγυς ανάγνωση όσο και με έμφαση στη διαχρονική εξέλιξη του συγκεκριμένου γραμματειακού είδους και αποτίμηση της θέσης τους στη λατινική λογοτεχνία και της συμβολής τους στη διαμόρφωσή της. Για το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2016-17 προσφέρονται προς επιλογή τα εξής φροντιστήρια λατινικής πεζογραφίας: Σενέκας, De Ira (διδ. Θ. Αντωνιάδης) Τίτος Λίβιος, Ab urbe condita I (διδ. Χρ. Τσίτσιου) Το μάθημα απαιτεί παρουσία και ενεργό συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών, που επιπλέον εκπονούν εργασία την οποία και παρουσιάζουν στην τάξη. Στο τέλος του εξαμήνου γίνεται γραπτή ή προφορική εξέταση επί συγκεκριμένης ύλης.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Για το ακροατήριο του κ. Αντωνιάδη Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου οι φοιτητές καλούνται να μελετήσουν, κατόπιν διαδικτυακής έρευνας με τη συνδρομή του διδάσκοντος, ξενόγλωσση βιβλιογραφία σχετική με το θέμα της εργασίας που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν. Παράλληλα γίνεται έλεγχος των γνώσεων που έχουν αποκομίσει από τη μελέτη αυτή και τις διαλέξεις του σεμιναρίου μέσα από 2 ηλεκτρονικά τεστ πολλαπλής επιλογής βασισμένα στο λογισμικό Hot Potatoes που αναρτώνται στην πλατφόρμα Moodle/elearning σε ορισμένη ημερομηνία και τα οποία οι φοιτητές καλούνται να προσπελάσουν και να ολοκληρώσουν εντός ορισμένου χρόνου.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Φροντιστήριο421,5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών702,5
Εξετάσεις562
Σύνολο1686
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Για το ακροατήριο του κ. Αντωνιάδη: H τελική αξιολόγηση βασίζεται α) στην εργασία που εκπονεί κάθε φοιτητής (60%) β) στο αποτέλεσμα των δύο ηλεκτρονικών κριτηρίων αξιολόγησης με τη μορφή τεστ πολλαπλής επιλογής που αναρτώνται στην πλατφόρμα moodle/e learning (20%) g) σε μια συντομη γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου (20%)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Nussbaum, Martha C., Η θεραπεία της επιθυμίας : θεωρία και πράξη της ελληνιστικής ηθικής φιλοσοφίας, μετάφραση Γιάννης Αβραμίδης, Μυρτώ Πανταζή. - Θεσσαλονίκη : Θύραθεν, 2015
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Brun J., Ο Στωικισμός, Αθήνα, 1965 Clarke M. L., Το ρωμαϊκό πνεύμα. Ιστορία της ρωμαϊκής σκέψης από τον Κικέρωνα ως τον Μ. Αυρήλιο, επιμ.: Λ.Τρομάρας, μτφρ.: Π. Δημητριάδου, Λ. Τρομάρας, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2004 Edelstein Ludwig, Ο Στωικός Σοφός, Θεσσαλονίκη, 2002 Κούρφαλη, Χριστίνα Ι. Η στωική τέχνη του βίου. Θεσσαλονίκη: Θύραθεν, 2013. Long, A. A. Η ελληνιστική φιλοσοφία : Στωικοί, επικούρειοι, σκεπτικοί, μετάφραση Στυλιανός Δημόπουλος, Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου. - 3η έκδ. - Αθήνα : Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1997. Gourinat J.B. Οι Στωικοί για την ψυχή, εκδ.Καρδαμίτσας, Αθήνα, 1999 Sharples, Robert W. Στωικοί, επικούρειοι και σκεπτικοί : Μια εισαγωγή στην ελληνιστική φιλοσοφία, μετάφραση Μαρίνα Λυπουρλή, Γιάννης Αβραμίδης · επιμέλεια Κατερίνα Καούκη. - Θεσσαλονίκη : Θύραθεν, 2002. Τσώλης, Θεόδωρος. Ο στωικός σοφός: στωική ηθική και κοινωνική φιλοσοφία. Αθήνα: Μεταίχμιο, 2012
Τελευταία Επικαιροποίηση
14-02-2018