Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Να κατανοηθούν οι έννοιες Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics και να εντοπιστούν οι διαφορές μεταξύ τους, καθώς και να αναγνωριστεί η σημασία των εφοδιαστικών αλυσίδων στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον.
Να είναι σε θέση ο φοιτητής να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη αποδοτικών συνεργασιών σε μια εφοδιαστική αλυσίδα.
Να κατανοηθεί η σημασία της πληροφορίας και η επίδραση που μπορεί να έχει η σωστή διαχείρισή της στην αποτελεσματική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Να κατανοηθεί το φαινόμενο Βullwhip και να είναι σε θέση ο φοιτητής να εφαρμόσει στρατηγικές αντιμετώπισής του.
Να μπορεί o φοιτητής να ξεχωρίζει τις στρατηγικές Ώθησης, Έλξης,και τις Υβριδικές Στρατηγικές σε μια αλυσίδας εφοδιασμού, να εντοπίζει το βέλτιστο βαθμό καθυστερημένης διαφοροποίησης (postponement) ανάλογα με το είδος του παραγόμενου προϊόντος, και να μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές ‘Risk-Pooling’, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Να είναι σε θέση να αναπτύξει τεχνικές διαχείρισης εσόδων δυναμικής τιμολόγησης και να εφαρμόζει αποτελεσματικά τεχνικές προς όφελος μιας επιχείρησης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Διαχείριση της Αλυσίδας Εφοδιασμού (Supply Chain Management) εστιάζει στη ροή προϊόντων, διεργασιών, πληροφοριών και χρηματικών πόρων μέσα στην «διευρυμένη επιχείρηση» που περιλαμβάνει προμηθευτές, παραγωγικές μονάδες, αποθήκες, ενδιάμεσα σημεία διανομής και τελικά σημεία διάθεσης. Πρώτα παρουσιάζεται μια ολοκληρωτική καταγραφή των σχετικών προβλημάτων, ευκαιριών, και μεθοδολογικών εργαλείων. Στη συνέχεια καλύπτεται η σχέση μεταξύ της αλυσίδας εφοδιασμού και της στρατηγικής θέσης μιας επιχείρησης σε σχέση με τους πελάτες της και τον ανταγωνισμό. Παρουσιάζονται ακόμη θέματα σχετικά με την συνεργασία επιχειρήσεων-εταίρων μέσα σε μια σύνθετη αλυσίδα εφοδιασμού συμπεριλαμβάνοντας την λήψη αποφάσεων, κίνητρα και επικινδυνότητα. Έμφαση δίνεται στον καταλυτικό ρόλο της πληροφορικής στην ραγδαία εξέλιξη της Διαχείρισης της Αλυσίδας Εφοδιασμού μέσω βασικών εργαλείων της όπως Enterprise Resource Planning (ERP), Electronic Data Interchange (EDI), XML, Συστήματα Διαχείρισης Αποθηκών (WMS), RFID Tags και Vendor Managed Inventory (VMI).
Λέξεις Κλειδιά
Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εφοδιαστική, Σχεδίαση Δικτύου, Ροές
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Christopher Martin, Logistics και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εκδόσεις Κριτική, 2007, Αθήνα.
David Taylor, Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2006, Αθήνα.