ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ / Principles of Clinical Nutrition
ΚωδικόςΙΑ0400
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΙατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΜιχαήλ Χουρδάκης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000433

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 42
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΕπιλογής742

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2013-2014)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 13
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΕπιλογής742

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2011-2012)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 6
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής742

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600106231
ΤμήμαΔιδάσκοντες
1. Β΄ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣΔημήτριος Κούβελας
2. ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣΔημήτριος Βασιλάκος
3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣΜιχαήλ Χουρδάκης
Τύπος Μαθήματος
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η παροχή προς τους φοιτητές ιατρικής της γνώσης του ρόλου της διατροφής στην εξάσκηση της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας και στην πρόληψη νοσημάτων. • Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη, στην πρόκληση, στην πρόγνωση και στη θεραπεία των νοσημάτων • Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση της υγείας καθόλο τον κύκλο της ζωής • Να μπορεί ο φοιτητής να λάβει και να κατανοήσει ένα πλήρες διατροφικό ιστορικό από τον ασθενή • Να εξηγηθούν οι τύποι τροφίμων που αποτελούν πλήρη, περιορισμένη και ενισχυμένη δίαιτα • Να πράττει διατροφική αξιολόγηση βασιζόμενος σε φυσικά ευρήματα και εργαστηριακές τιμές • Να ενημερώνει υγιείς και ασθενείς σχετικά με την επάρκεια της δίαιτάς τους • Να μπορεί να αξιολογεί τις «παράδοξες» δίαιτες και τις δημοφιλείς διατροφικές πρακτικές • Να μπορεί να απαντά συνήθεις διατροφικές ερωτήσεις των ασθενών
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικές αρχές διατροφής [αρχές, ομάδες τροφίμων, διατροφική/ανθρωπομετρική αξιολόγηση, λήψη διατροφικού ιστορικού, εκτίμηση κατάστασης θρέψης] Διατροφή σε Υγιείς –1 [ενήλικες, υπερήλικες, παιδιά, έφηβοι, γυναίκες προ/μετα εμμηνόπαυση, κυοφορούσες, θηλάζουσες, νεογνά] Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων και Διατροφής [επίδραση του φαρμάκου στην πρόσληψη, στην απορρόφηση, στο μεταβολισμό, στις βιταμίνες, καθώς και της τροφής στην απορρόφηση, απέκκριση, διαθεσιμότητα και μεταβολισμό του φαρμάκου] Διατροφή σε Καρδιαγγειακά νοσήματα [Αθηρωμάτωση, Αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, πρόληψη – Μεσογειακή Δίαιτα] Διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη [Τύπου Ι, ΙΙ, ινσουλινοαντίσταση, διατροφική επιμόρφωση διαβητικού ασθενούς, διαχείριση υπερ/υπογλυκαιμιών] Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-1 και νεφρών [ήπαρ, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, νεφρική ανεπάρκεια] Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-2 [έλκη, κοιλιοκάκη, κολίτιδα, Ca ΓΕΣ, διάρροια, δυσκοιλιότητα. ΣΕΕ] Διατροφή σε Νεοπλάσματα [ως παράγοντας έκλυσης ή πρόληψης, επίπτωση του καρκίνου, επίπτωση της θεραπείας, στρατηγικές διατροφικής υποστήριξης] Διατροφή σε Μεταβολικό Στρες [σήψη, τραύμα, έγκαυμα, χειρουργείο, εντερική- παρεντερική διατροφή, διατροφή στη Μ.Ε.Θ.] Διατροφή σε ειδικές καταστάσεις [βουλιμία, ανορεξία, μεταβολικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, αλλεργίες, δυσανεξίες, μεταμοσχεύσεις] Διατροφή και Παχυσαρκία [διατροφική διαχείριση, οδηγίες πρόληψης, στρατηγικές αντιμετώπισης] Παρουσίαση Εργασιών
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Σεμινάρια
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Αρχές Κλινικής Διατροφής, Τύπος: Σύγγραμμα, L Sobotka, S. Allison, A.Forbes A, O. Ljungqvist, R. Meier, M. Pertkiewicz, P. Soeters, 2012, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-93-4273-5 2. ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ, Τύπος: Σύγγραμμα, ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ, 2007, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-98037-1-7
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-06-2015