Τεχνολογία και τεχνικές παρουσιάσεων (Θ/A)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΤεχνολογία και τεχνικές παρουσιάσεων (Θ/A) / Presentations Technology and Techniques
ΚωδικόςΓΕ2700
ΣχολήΚοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
ΤμήμαΔημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντίνος Μπαρμπαργύρης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID140000028

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΤεχνολογία και τεχνικές παρουσιάσεων (Θ/A)
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600107100
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΓΕ1100 Τεχνολογίες και εφαρμογές πληροφορικής
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση κατάλληλων εφαρμογών αυτοματισμού γραφείου για τη δημιουργία πολυμεσικών ηλεκτρονικών παρουσιάσεων, και θα είναι σε θέση να τις επιδείξουν είτε με προβολή στην οθόνη του υπολογιστή, είτε με τη χρήση βίντεο-προβολέα, είτε με δημοσίευση στο Διαδίκτυο.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει τη διδασκαλία τεχνικών δημιουργίας και εκτέλεσης παρουσιάσεων (με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών αυτοματισμού γραφείου), αλλά και της τεχνολογίας του σχετικού εξοπλισμού, ενώ υποστηρίζεται από εκτενή βιβλιογραφία (τόσο ελληνική, όσο και ξενόγλωσση) σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και ειδικό οπτικο-ακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο προβάλλεται κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Ειδικότερα, η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει: Μέρος Α: Παρουσιάσεις στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή: Παρουσιάσεις και λογισμικό παρουσιάσεων, Ιστορική εξέλιξη του λογισμικού παρουσιάσεων, Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη χρήση του λογισμικού παρουσιάσεων, Το πρόγραμμα παρουσιάσεων Microsoft PowerPoint, Δημιουργία παρουσίασης, Σύνταξη και μορφοποίηση περιεχομένου (κείμενο, πίνακες, διαφάνειες), Γραφικά, γραφήματα, οργανογράμματα, διαγράμματα, πολυμέσα, Εφέ εναλλαγής διαφανειών και κίνησης αντικειμένων, Έκδοση παρουσιάσεων στο Διαδίκτυο (δημιουργία ιστοσελίδων, υπηρεσία φιλοξενίας παρουσιάσεων SlideShare). Μέρος Β: Τεχνικές παρουσιάσεων: Η σχεδίαση της παρουσίασης στην πράξη από την αρχική ιδέα μέχρι την τελική επίδειξη, Επιλογή και ανάπτυξη θέματος, Οργάνωση περιεχομένου, Επιλογή μέσων παρουσίασης, Υλικό υποστήριξης της παρουσίασης, Χρήση εποπτικού υλικού, Σχεδίαση του οπτικού υλικού, Εξωτερικές και εσωτερικές δεξιότητες παρουσίασης, Αντιμετώπιση του φόβου της σκηνής, Είδη παρουσιάσεων, Εξάσκηση της παρουσίασης. Μέρος Γ: Τεχνολογία εξοπλισμού παρουσιάσεων: Διαφάνειες και Ανακλαστικός προβολέας (overhead projector), Οθόνες προβολής, Επιδιασκόπιο–Διασκόπιο (slide projector), Βίντεο-προβολέας (video-projector), Κάμερα εγγράφων (document camera), Ηλεκτρονικός πίνακας (white-board), Η αίθουσα παρουσιάσεων.
Λέξεις Κλειδιά
παρουσιάσεις, δημόσια ομιλία, Microsoft PowerPoint
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Το μάθημα υποστηρίζεται από αυτόνομο ιστοχώρο (web-site), στη διεύθυνση [http://veria.jour.auth.gr/ge2700/]. Η πρόσβαση στην κεντρική σελίδα, τις ανακοινώσεις και τη συνοπτική περιγραφή του μαθήματος είναι ελεύθερη για όλους, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές (περιγραφή και βιβλιογραφία του μαθήματος, πρόγραμμα και περιεχόμενο των εβδομαδιαίων μαθημάτων, τρόπος και αποτελέσματα της αξιολόγησης, θέματα εργασιών και εξετάσεων παρελθόντων ετών), γίνεται με τη χρήση εξατομικευμένων κωδικών πρόσβασης για κάθε φοιτητή. * Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές Πέρα από την ευρεία χρήση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την επικοινωνία με τους φοιτητές, οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με το μάθημα (περιγραφή και βιβλιογραφία μαθήματος, πρόγραμμα και περιεχόμενο εβδομαδιαίων μαθημάτων, τρόπος και αποτελέσματα αξιολόγησης, ανακοινώσεις μαθήματος) μέσα από τον υποστηρικτικό δικτυακό τόπο του μαθήματος. Επίσης, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στην τροφοδοσία (RSS feed) των τίτλων ειδήσεων του μαθήματος (στη διεύθυνση [http://veria.jour.auth.gr/rss/ge2700.xml]), έτσι ώστε να παραλαμβάνουν αυτόματα στον υπολογιστή τους όλα τα τελευταία νέα σχετικά με το μάθημα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο του μαθήματος. Ακόμη, έχει δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερος χώρος επικοινωνίας για το μάθημα, στο δημοφιλές σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Facebook (στη διεύθυνση [http://www.facebook.com/groups/ge2700/]), στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να συζητήσουν –τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον διδάσκοντα– θέματα και απορίες τους σχετικά με το συγκεκριμένο μάθημα και τις εργασίες τους στα πλαίσια του μαθήματος. Για τον ίδιο σκοπό, λειτουργεί και forum συζητήσεων του μαθήματος, στη διεύθυνση: [http://veria.jour.auth.gr/forum/forum_topics.asp?FID=3&title=ge2700]
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις24
Εργαστηριακή Άσκηση12
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων50
Φροντιστήριο3
Εκπόνηση μελέτης (project)30
Εξετάσεις2
Σύνολο121
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος υπολογίζεται μόνο εφόσον δεν έχει προηγηθεί καμία απουσία στα εργαστηριακά μαθήματα και προκύπτει από τους επιμέρους βαθμούς στα ακόλουθα: 1. Ασκήσεις κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων (20%) 2. Εργασία παρουσίασης στο Microsoft PowerPoint (20%) 3. Τελική εξέταση στο θεωρητικό μέρος (30%) 4. Τελική εξέταση στο πρακτικό μέρος (30%) Παρατηρήσεις α) Κάθε επιμέρους βαθμός, προκειμένου να προσμετρηθεί στην τελική βαθμολογία, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από την αντίστοιχη βαθμολογική βάση, η οποία καθορίζεται στο μισό του αντίστοιχου μέγιστου βαθμού. β) Η διεξαγωγή όλων των εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτική. Μόνο δύο (2) -το πολύ- πλήρως δικαιολογημένες απουσίες είναι δυνατόν να αναπληρωθούν κατά την διάρκεια του εξαμήνου, ύστερα από συνεννόηση με το διδάσκοντα, και το αργότερο μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας από την αντίστοιχη απουσία. Διασφάλιση της διαφάνειας στην αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών Οι φοιτητές & φοιτήτριες ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με την επίδοσή τους στις εργαστηριακές ασκήσεις που εκτελούν σε κάθε (εβδομαδιαίο) εργαστηριακό μάθημα, με την παραλαβή εξατομικευμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στον λογαριασμό (account) που τους παρέχει το Πανεπιστήμιο, και έχουν τη δυνατότητα –στα πλαίσια των ωρών γραφείου– να ενημερωθούν περαιτέρω για τα σφάλματα και τις παραλείψεις τους. Με τον ίδιο τρόπο ενημερώνονται για την επίδοσή τους και τα σφάλματα/παραλείψεις τους, τόσο στην εργασία που παραδίδουν, όσο και στις τελικές εξετάσεις του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος, στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Joyce Cox, Joan Preppernau, Ελληνικό Microsoft Office PowerPoint 2007 Βήμα Βήμα, ISBN 978–960–461–060–0, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2007. Κωδικός Βιβλίου στην υπηρεσία Εύδοξος: 13737
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Α. Βέγλης, Κ. Μπαρμπαργύρης, Ασκήσεις και Τεχνικές Αυτοματισμού Γραφείου, ISBN 960–8050–42–1, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη, 2000. 2. Κ. Α. Μπαρμπαργύρης, Σημειώσεις Εργαστηρίου Αυτοματισμού Γραφείου, Μέρος Α: Παρουσιάσεις με το PowerPoint, Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, 1999.
Τελευταία Επικαιροποίηση
02-09-2017