Οργανοληπτική Εξέταση Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟργανοληπτική Εξέταση Τροφίμων / Sensory Evaluation of Food
ΚωδικόςΜΧ107
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40003206

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ Τμήματος Χημείας (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 7
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Χημεία, Τεχνολογία και Έλεγχος ΤροφίμωνΥποχρεωτικό215

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟργανοληπτική Εξέταση Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600108031
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές της οργανοληπτικής εξέτασης τροφίμων (χρώμα, γεύση, οσμή, υφή), θα έχουν κατανοήσει τη φυσιολογία των βασικών αισθήσεων, θα μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη μέθοδο εκπαίδευσης δοκιμαστών και οργανοληπτικής δοκιμής (διαφοροποίησης, κατάταξης, αρεσκείας, περιγραφική οργανοληπτική δοκιμή), ανάλογα με το τρόφιμο/ποτό και το σκοπό της εξέτασης. Θα μπορούν να πραγματοποιήσουν στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και να συσχετίσουν τις οργανοληπτικές και τις ενόργανες μετρήσεις.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικές αρχές οργανοληπτικής εξέτασης τροφίμων (χρώμα, γεύση, οσμή, υφή), φυσιολογία των βασικών αισθήσεων. Επιλογή και εκπαίδευση δοκιμαστών. Μέθοδοι οργανοληπτικών δοκιμών (διαφοροποίησης, κατάταξης, αρεσκείας, περιγραφική οργανοληπτική δοκιμή). Στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων. Αντικειμενικές μέθοδοι αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων. Συσχέτιση οργανοληπτικών και ενόργανων μετρήσεων. Παραδείγματα εφαρμογής σε επιλεγμένες κατηγορίες τροφίμων και ποτών.
Λέξεις Κλειδιά
τρόφιμα, ποτά, οργανοληπτική εξέταση, χρώμα, γεύση, οσμή, υφή
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις261,0
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων642,6
Συγγραφή εργασίας / εργασιών100,4
Εξετάσεις502
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η διαδικασία βασίζεται στην εκτίμηση της επίδοσης των φοιτητών με βάση γραπτή εργασία, προφορική παρουσίαση και/ή γραπτή εξέταση
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Άλλη / Άλλες (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Sensory Evaluation of Food. Principles and Practices, Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann. Second Edition, Springer, 2010. Food Texture and Viscosity. M. Bourn, Academic Press, 2002.
Τελευταία Επικαιροποίηση
18-05-2017