ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ / SPECIFIC TOPICS OF ADVANCED MEDICINAL CHEMISTRY
ΚωδικόςΑΦ0005
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΦαρμακευτικής
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID180000004

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600111100
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Αποτέλεσμα της διδασκαλίας του μαθήματος είναι η χημική μελέτη της δομής και των αντιδράσεων μεταξύ των μορίων των φαρμάκων και των μεγαλομοριακών, συνήθως, συστατικών του οργανισμού, διότι αυτή οδηγεί όχι μόνο στην ανακάλυψη της χημικής βάσης της δράσης ενός βιοδραστικού μορίου, αλλά και είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την ανακάλυψη αποτελεσματικών φαρμακευτικών ουσιών. Αναπτύσσεται η φύση των δεσμών αυτών, και δίνεται έμφαση στην αλληλεπίδραση φαρμάκων-υποδοχέων. Ένα μέρος του μαθήματος ασχολείται με τα κανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους, που απετέλεσαν μεγάλη ανακάλυψη των τελευταίων ετών. Αναπτύσσονται προσεγγίσεις για την ανακάλυψη αγωνιστών και ανταγωνιστών των υποδοχέων κανναβινοειδών, με δυνατότητα εφαρμογής σε καταστάσεις όπως πόνος, καρδιαγγεικές νόσοι, καχεξία σε ασθενείς με AIDS, έλεγχος της όρεξης, επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών, από διδακτική άποψη, αποτελούν παράδειγμα υποδοχέων συζευγμένων με G- πρωτεΐνες, έτσι, η ανάλυση και κατανόηση του τριπλού αυτού συστήματος μεταφοράς μηνυμάτων οδηγεί στην ανάπτυξη των πολυαρίθμων δυνατοτήτων εφαρμογής στο σχεδιασμό νέων φαρμακομορίων. Μετά την παρακολούθηση αυτού του μαθήματος οι φοιτητ΄ς θα μάθει πως να κάνει σχεδιασμό στοχευμένων ραδιοφαρμάκων εξειδικευμένων για τη διάγνωση και τη ραδιοθεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα ασχολείται με τη χημική μελέτη της δομής και των αντιδράσεων μεταξύ των μορίων των φαρμάκων και των μεγαλομοριακών, συνήθως, συστατικών του οργανισμού, διότι αυτή οδηγεί όχι μόνο στην ανακάλυψη της χημικής βάσης της δράσης ενός βιοδραστικού μορίου, αλλά και είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την ανακάλυψη αποτελεσματικών φαρμακευτικών ουσιών. Αναπτύσσεται η φύση των δεσμών αυτών, και δίνεται έμφαση στην αλληλεπίδραση φαρμάκων-υποδοχέων. Ένα μέρος του μαθήματος ασχολείται με τα κανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους, που απετέλεσαν μεγάλη ανακάλυψη των τελευταίων ετών. Αναπτύσσονται προσεγγίσεις για την ανακάλυψη αγωνιστών και ανταγωνιστών των υποδοχέων κανναβινοειδών, με δυνατότητα εφαρμογής σε καταστάσεις όπως πόνος, καρδιαγγεικές νόσοι, καχεξία σε ασθενείς με AIDS, έλεγχος της όρεξης, επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών, από διδακτική άποψη, αποτελούν παράδειγμα υποδοχέων συζευγμένων με G- πρωτεΐνες. Επιδιώκεται η ανάλυση και κατανόηση του τριπλού αυτού συστήματος μεταφοράς μηνυμάτων, με ανάπτυξη των πολυαρίθμων δυνατοτήτων εφαρμογής στο σχεδιασμό νέων φαρμακομορίων. Επιπλέον στα μάθημα αναπτύσσονται οι αρχές σχεδιασμού στοχευμένων ραδιοφαρμάκων. Ραδιοφάρμακα για τη διάγνωση ή θεραπεία του καρκίνου μέσω της απεικόνισης μεταβολικών διαδικασιών, μέσω αντισωμάτων, πεπτιδίων και μικρών μορίων που συνδέονται εκλεκτικά με την επιφάνεια κακρινικών κυττάρων ή με μεμβρανικούς υποδοχείς. Ραδιοφάρμακα για τη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων. Αξιολόγηση ραδιοφαρμάκων στοχευμένω για διαφορετικά βιολογικά υποστρώματα για τη διαφορική διάγνωση νευρολογικών παθήσεων.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,3
Σύνολο391,3
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν οι φοιτητές από τη διδασκαλία του μαθήματος γίνεται με γραπτές εξετάσεις καθώς και με γραπτή εργασία. Οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν με βάση τόσο τις γνώσεις που απέκτησαν από τη διδασκαλία και τη μελέτη όσο και την κριτική σκέψη και ικανότητα συνδυασμού γνώσεων και πληροφοριών. Η βαθμολογία είναι αναλογικά κατανεμημένη ανά διδάσκοντα. Με βάση το πρόγραμμα των αντιστοίχων διαλέξεών τους. Ο χρόνος εξέτασης είναι 3 ώρες. Οι εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου γίνονται στις ημερομηνίες, ώρες και χώρους που ανακοινώνει το Τμήμα.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-07-2013