Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η ολοκληρωμένη παρουσίαση των ιδεολογικό-πολιτισμικών διαστάσεων του χώρου και εντέλει του σχεδιασμού σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερο βιώνουμε την μεταβολή και την πολυπολιτισμικότητα. Στη συνέχεια, η κατανόηση από την φοιτήτρια και τον φοιτητή της προνομιακής σχέσης χώρου και πολιτισμικών και ιδεολογικών κατασκευών καθώς και των σχέσεων τους με το φαινόμενο της εξουσίας σε διάφορους χωρο-χρόνους και συστήματα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Πολιτισμική Γεωγραφία ως κλάδος της Ανθρωπογεωγραφίας. Η ανθρωπολογία του χώρου ως μελέτη – διαχρονική και συγχρονική - της σύνθεσης κοινωνικών ομάδων και χώρου. Οι έννοιες του πολιτισμικού και του πολιτιστικού. Εξέλιξη των ιδεών στην Πολιτισμική Γεωγραφία. Κουλτούρα, πολιτισμός, πολιτισμικό σύστημα. Συστήματα αξιών σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους. Αφηγήσεις και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις του χώρου στον κινηματογράφο. Η σημασία της εικόνας, της φαντασίας και των προκατασκευασμένων προτύπων. Συζήτηση πάνω σε λογοτεχνικά κείμενα αφηγήσεων για την πόλη. Έννοιες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου της κοινωνικής και πολιτισμικής κατασκευής του φύλου, της φυλής, της εθνότητας, της κοινωνικής τάξης. Παραδείγματα από την πόλη και την ύπαιθρο. Η έννοια της ετερότητας και της αντίστιξης του «εμείς» με τους «άλλους». Παραδείγματα από την πόλη και την ύπαιθρο (Πομάκοι, Τσιγγάνοι, κ.α.). Πολιτισμικές ταυτότητες και αλληλεπιδράσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Μετανεωτερικότητα και παγκοσμιοποίηση. Εθνοτισμός, εθνικισμός, τοπικές ταυτότητες και χώρος στην θεωρία και την πράξη: η ελληνική περίπτωση.
Λέξεις Κλειδιά
πολιτισμική γεωγραφία, ανθρωπολογία του χώρου, φύλο, ταυτότητες, μειονότητες, γερμανική, γαλλική και αμερικάνικη "σχολή"
Περιγραφή
Προφορική εξέταση και Άσκηση με εκπόνηση ομαδικής εργασίας στη θεματική (2017)"Ταυτότητες, Ετεροτητα και πόλη". Ζητείται η αξιοποίηση ντοκιμαντέρ, βίντεο σχετικό με χώρο και εφαρμογή της ποιοτικής έρευνας κυρίως συνεντεύξεις βάθους, των τεχνικών της οπτικοακουστικής ανθρωπολογίας (φωτογραφία, βίντεο) στα κοινωνικοχωρικά φαινόμενα της άμεσης εμπειρίας μεσα απο τα προτεινόμενα θεματα απο τον καθηγητή. Προτεινεται συνδυασμός με τα εργαλεία της χαρτογραφίας, Γ.Σ.Πληροφοριών, πολεοδομικών και χωροταξικών αναλυτικών "εργαλείων" για ενδεχόμενη Πρόταση πολιτισμικου χωρικού σχεδιασμού.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Stevenson, D., (2007), «Πόλεις και αστικοί πολιτισμοί», Κριτική, Αθήνα
2. Ρέντζος, Γ., (2006), «Ανθρωπογεωγραφίες της πόλης», Τυπωθήτω – Γ. Δαρδανός, Αθήνα.
3. Πετροπούλου, Κ., Ραμαντιέ, Τ., "Αστικές Γεωγραφίες: Τοπία και Καθημερινές διαδρομές", Εκδότης): ΜΩΥΣΗΣ ΚΑΠΟΝ & ΣΙΑ ΕΕ