Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα και βασικός του στόχος είναι η γνωριμία των πρωτοετών φοιτητών με τα κύρια γνωστικά αντικείμενα σπουδών του τμήματος. Ειδικότερα το μάθημα έχει ως σκοπό να εισάγει τους φοιτητές στα θέματα του χωρικού σχεδιασμού δίνοντας έμφαση στην ανάγνωση, κατανόηση, απεικόνιση και αξιολόγηση του αστικού και εξωαστικού τοπίου. Αυτό επιτυγχάνεται με την αναφορά στις επιμέρους συνιστώσες του σχεδιασμού (κοινωνία, περιβάλλον, οικονομία, υποδομές κλπ.) και του τρόπου που αυτές επηρεάζουν και διαμορφώνουν την οργάνωση του χώρου στις «σχεδιαστικές» κλίμακες της πολεοδομίας και της χωροταξίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα είναι συνθετικό εργαστήριο και αποτελείται από δύο ενότητες οργανικά συνδεδεμένες μεταξύ τους: α) τις θεωρητικές διαλέξεις που θα αναλύουν και θα αποσαφηνίζουν βασικές έννοιες και ζητήματα μεθοδολογίας - ανάλυσης και β) την εκπόνηση ενός συνθετικού θέματος-εργασίας.
Το συνθετικό θέμα αφορά στην αναγνώριση, ανάλυση και αξιολόγηση του αστικού τοπίου της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και της ευρύτερης περιοχής της. Η εργασία χωρίζεται σε δύο στάδια:
Α. Αστικό Τοπίο: Σκοπός της εργασίας σε αυτό το στάδιο αποτελεί η απεικόνιση της πόλης (ή των συνιστωσών αυτής) βασισμένη στην παρατήρηση και την αντίληψη που έχουν οι κάτοικοι της για αυτήν. Η διαφορετικότητα που θα προκύψει στις καταγεγραμμένες αντιλήψεις, αποτελεί και τον επιδιωκόμενο στόχο. Βασικό επίσης κομμάτι της εργασίας είναι η απεικόνιση σε χάρτη της συλλογικής αυτής αντίληψης για την πόλη.
Β. Εξωαστικό Τοπίο: Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία της διερεύνησης του αστικού τοπίου με τη μεθοδολογία της χωρικής ανάπτυξης/χωρικού σχεδιασμού (τα «πραγματικά αντικείμενα» της χωρικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες) θα επιχειρηθεί η ανάγνωση – αναγνώριση του εξωαστικού τοπίου.