Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εστιάζει στη μελέτη έργων του μουσικού θεάτρου τα οποία αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μουσικής δραματουργίας του 20ού αιώνα. Στόχος του μαθήματος, πέρα από την εισαγωγή στην ιστορία της όπερας και του μουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα που χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία ειδών, τάσεων και Σχολών, είναι να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις που θα συμβάλλουν στην αναλυτική προσέγγιση των επιλεγμένων έργων (ανάλυση της δομής του λιμπρέτου και αναλυτική υφολογική μελέτη των επιλεγμένων έργων).
Ενδεικτικά, θα εξεταστούν μεταξύ άλλων τα έργα: Wozzeck και Lulu του Alban Berg, Die Bassariden του Hans Werner Henze, Antigonae και Prometheus του Καρλ Ορφ, Le Grand Macabre του György Ligeti, Oedipus του Wolfgang Rihm, Die Bakchen, Lysistrata και Ο Γυρισμός του Αργύρη Κουνάδη, Troades και Medea του Aribert Reimann.
Το μάθημα περιλαμβάνει παρακολούθηση αντιπροσωπευτικών σκηνοθετικών αποσπασμάτων των έργων από παραγωγές σημαντικών σκηνοθετών του μουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα, όπως οι: Friedrich Götz, Günther Rennert και Walter Felsenstein, Jean-Pierre Ponnelle αλλά και από πιο σύγχρονους σκηνοθέτες όπως οι: Harry Alfred Robert Kupfer, Dieter Dorn, Peter Stein, Siegfried Schoenbohm, Patrice Chéreau, Peter Konwitschny, Luc Bondy, Willy Decker, Andrea Breth, Sir Nicholas Robert Hytner, Alex Ollé, Christof Loy και Yuval Sharon.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό, θα μελετηθούν οι βασικές τεχνικές του τραγουδιού σε σπουδαστές προπτυχιακού κύκλου με στόχο την πρακτική εφαρμογή που αφορά στην ερμηνεία φωνητικής μουσικής.
Επιπλέον, σε κάθε μάθημα θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις του φωνητικού μέρους σε έργα του μουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα, η παραγωγή του οποίου χαρακτηρίζεται από μία τεράστια παλέτα τεχνικών εκφοράς του ήχου και του λόγου, όπως Sprechgesang, χρήση φαλσέτο, φώνηση με εισπνοή, φώνηση με αέρα, παραγωγή υπερτόνων, ουρλιαχτό, κ.α. όπως και εκτέλεσης μη φωνητικών ήχων.
To μάθημα απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικολογίας, σπουδαστές λυρικού τραγουδιού, χορωδούς, συνθέτες και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη μελέτη των μορφών και τη δραματουργία του μουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη μελέτη της τεχνικής και της πρακτικής ερμηνείας του τραγουδιού γενικότερα. Επιπλέον το μάθημα απευθύνεται και σε πιανίστες με ενδιαφέρον στη συνοδεία τραγουδιστών (Korrepetition).
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
i. Balme, C. (2008). The Cambridge introduction to theatre studies. Cambridge University Press.
Dahlhaus, C. (1983). Vom Musikdrama zur Literaturoper: Aufsätze zur neueren Operngeschichte. München und Salzburg: Musikverlag Katzbichler.
Dahlhaus, C. (1989). What is a Musical Drama?. Cambridge Opera Journal, 1 (2), 95‐111 (μετάφραση Whittall, M.).
Greenwald. H. M. (Εd.) (2014). The Oxford Handbook of Opera. Oxford, New York: Oxford University Press.
Lindenberger, H. (1998). Opera in History from Monteverdi to Cage. Stanford Univ. Press.
Pfister, M. (2000). The Theory and Analysis of Drama. Cambridge: Cambridge University Press (μετάφραση Halliday, J. από το γερμανικό πρωτότυπο Pfister, M. (1977). Das Drama. München: Fink).
ii. Cambridge Opera Handbooks, Cambridge University Press.
Εκδόσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Grove Music Online, Oxford Music Online.
Sadie, S. (Ed.) (1992). The New Grove Dictionary of Opera. New York: Grove's Dictionaries of Music.
The book of 101 opera librettos: complete original language texts with English translations, New York: Black Dog & Leventhal Publishers, 1996.