ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΛΟΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΕΜΕΝΤΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΛΟΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΕΜΕΝΤΙ / COMPARATIVE DRAMA: IMAGES OF JEWS IN THEATRE: FROM MARLOW TO CLEMENTI
ΚωδικόςΔΡ0208
ΣχολήΚαλών Τεχνών
ΤμήμαΘεάτρου
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΤατιάνα Λιάνη
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID120001075

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Θεάτρου (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής Κατεύθυνσης425
Δραματολογία-ΠαραστασιολογίαΕπιλογής Κατεύθυνσης425
ΥποκριτικήΕπιλογής Κατεύθυνσης425
Σκηνογραφία-ΕνδυματολογίαΕπιλογής Κατεύθυνσης425
ΣκηνοθεσίαΕπιλογής Κατεύθυνσης425

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΛΟΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΕΜΕΝΤΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600114876

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΘεάτρου (Εγνατίας 122)
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΕγνατία 1ος Θεωρητικών (333)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 17:00 έως 20:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα, που εστιάζει στη διαχρονική λειτουργία των στερεοτύπων, εξετάζοντας παράλληλα την πορεία του αντισημιτισμού και την ιστορία των Εβραίων από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, επιδιώκει να αφυπνίσει τους φοιτητές, προσφέροντάς τους το θεωρητικό υπόβαθρο και τα κατάλληλα μεθοδολογικά εργαλεία για τον εντοπισμό στερεοτυπικών εικόνων στη λογοτεχνία και το θέατρο. Η εκ του σύνεγγυς ανάγνωση επιλεγμένων θεατρικών έργων στη συνέχεια, έχει στόχο την άσκηση των φοιτητών στην ανάλυση στερεοτυπικών εικόνων του Εβραίου στο θέατρο και στον εντοπισμό της λειτουργίας που αυτές επιτελούν όσον αφορά το αναγνωστικό/θεατρικό κοινό. Παράλληλα η επισκόπηση του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου της εποχής των έργων στοχεύει σε μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη και αξιολόγηση των εικόνων που παρουσιάζονται στα έργα και, κατ’ επέκταση, στην κριτικότερη ματιά των φοιτητών απέναντι στη λειτουργία των στερεοτύπων διαχρονικά.
Γενικές Ικανότητες
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα έχει στόχο να ερευνήσει την εικόνα του Εβραίου σε μια σειρά θεατρικών έργων από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, σε συνάρτηση με το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Με τα μεθοδολογικά εργαλεία της πολιτισμικής εικονολογίας και μια εκ του σύνεγγυς ανάγνωση των κειμένων σε λεκτικό και θεματικό επίπεδο, εξετάζεται μια σειρά δημοφιλών κατασκευών της εικόνας του Άλλου και, παράλληλα, όψεις του αντισημιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διάγραμμα μαθήματος 1. Εισαγωγικά – Μεθοδολογία μαθήματος - Εισαγωγή στην Πολιτισμική Εικονολογία – Συγκριτική Στερεοτυπολογία – Στερεότυπα - Ταυτότητα και ετερότητα - Η εικόνα του «Άλλου» - Ο Άλλος εν διωγμώ 2. Ιστορία των Εβραίων – «Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι» - Σεφαραδίτες και Ασκεναζίτες – Αντιεβραϊσμός και αντισημιτισμός – Όψεις του αντισημιτισμού στην Ευρώπη – Θρησκευτικός και φυλετικός αντισημιτισμός - Ο λόγος του αντισημιτισμού - Στερεοτυπικές απεικονίσεις Εβραίων στη Λογοτεχνία και το Θέατρο 3. Αρχετυπικοί κακοί: ο Βαρραβάς στον Εβραίο της Μάλτας και ο Σάυλωκ στον Έμπορο της Βενετίας – Εβραίοι στην ελισσαβετιανή Αγγλία & η υπόθεση Λοπεζ – Κειμενική ανάλυση & συγκριτική επισκόπηση – Σάυλωκ: Μεταμορφώσεις ενός «κακού» διαμέσου των αιώνων 4. Εβραίες: Βιβλικές ηρωίδες, (α)πιστες κόρες, εξωτικές γυναίκες. Ιουδήθ (Χέμπελ) – Μαρία Μαγδαληνή (Μέτερλινκ) - Σαλώμη (Ουάιλντ) – Εσθήρ (Βαφόπουλος). Η Άμπιγκειλ, η Τζέσικα, η Ραχήλ, η Ρέιτσελ. Η Εβραία των Σκριμπ/Αλεβύ. 5. Έκκληση για ανεκτικότητα: ο Νάθαν ο Σοφός του Λέσσινγκ – Διαφωτισμός – Χειραφέτηση των Εβραίων – Λογοτεχνικά σαλόνια – Η «μορφωμένη αστική τάξη» (Bildungsbürgertum) και η Haute Juiverie – Ζολά και Υπόθεση Ντρέιφους – Εβραίοι στη Βιέννη του fin-de-siècle – «Διεθνής Κοινότητα Διασήμων» (Χ. Άρεντ) 6. Εβραίοι και Τρίτο Ράιχ. Η Εβραία (Μπρεχτ) – Το κουράγιο της μητέρας μου (Ταμπόρι) – Επεισόδιο στο Βισύ (Μίλλερ) – Το ραφτάδικο (Γκαμπέρ) – Πριν την αποχώρηση (Μπέρνχαρντ) 7. Οι Εβραίοι στην Ελλάδα. Όψεις του εγχώριου αντισημιτισμού. Ραχήλ (Ξενόπουλος) – Ζακυνθινή σερενάτα (Ρώμας) – Ο βασιλικός (Μάτεσις) – Τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός (Ρέππας-Παπαθανασίου) – Ο Εβραίος (Κλεμέντι) 8. Η οριακή εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Επαναπροσεγγίζοντας τον Σάυλωκ: Ο έμπορος (Γουέσκερ) – Ο Έμπορος του Λας Βέγκας (Χένινγκ) – Σάυλωκ (Άρμστρονγκ).
Λέξεις Κλειδιά
Εβραίοι, αντισημιτισμός, στερεότυπα, θέατρο
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Περιγραφή
βίντεο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων411,6
Συγγραφή εργασίας / εργασιών301,2
Εξετάσεις120,5
Σύνολο1224,9
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Σύντομες εργασίες και τελική γραπτή εξέταση
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ρένα Μόλχο, Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Μελέτες ιστορίας και μνήμης, Πατάκης, Αθήνα 2014 Έρικα Κούνιο Αμαρίλιο, Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα, Ευρασία, Αθήνα 2015 Ρένα Mόλχο, Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, 1856-1919, Πατάκης 2014 Ρίκα Μπενβενίστε, Αυτοί που επέζησαν, Πόλις, Αθήνα 2014 Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ο Άλλος εν διωγμώ, Θεμέλιο, Αθήνα 1998 Καρίνα Λάμψα, Ιακώβ Σιμπή, Η διάσωση, Καπόν, Αθήνα 2012 Μαρκ Μαζάουερ, Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2006
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Κρίστοφερ Μάρλοου, Ο Εβραίος της Μάλτας (οποιαδήποτε έκδοση) Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Ο έμπορος της Βενετίας (oποιαδήποτε έκδοση) Μπέρτολτ Μπρεχτ, Η Εβραία (& στο: Μπέρτολτ Μπρεχτ: Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ, Κάλβος, Αθήνα 1970 ) Τζιάνι Κλεμέντι, Ο Εβραίος, Γαβριηλίδης, Αθήνα 2013 Γρηγόριος Ξενόπουλος, Ραχήλ (οποιαδήποτε έκδοση) Άρθουρ Μίλερ, Επεισόδιο στο Βισσύ, Διεθνής Επικαιρότητα, Αθήνα 1970. Τζορτζ Ταμπόρι, Το κουράγιο της μητέρας μου (Θεατρικά Τετράδια 33) Τόμας Μπέρνχαρντ, Πριν την αποχώρηση (Θεατρικό πρόγραμμα) Κριστιαν Φρίντριχ Χέμπελ, Ιουδήθ, Δωδώνη, Αθήνα 1990. Όσκαρ Ουάιλντ, Σαλώμη (οποιαδήποτε έκδοση) Γεώργιος Βαφόπουλος, Εσθήρ, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1990. Μορίς Μαίτερλινκ, Μαρία η Μαγδαληνή (φωτοτυπία στη βιβλιοθήκη) Διονύσιος Ρώμας, Ζακυνθινή Σερενάτα (στο: Διονύσιος Ρώμας, Θέατρο, χ.ο., Αθήνα 1987) Αντώνιος Μάτεσης, Ο βασιλικός (οποιαδήποτε έκδοση) Μαρκ φον Χένινκ, Ο έμπορος του Λας Βέγκας, Νεφέλη, Αθήνα 2007. Άρνολντ Γουέσκερ, Ο έμπορος (σε φωτοτυπία στα αγγλικά, ύστερα από συνεννόηση με τη διδάσκουσα) Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου, Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, Μοντέρνοι Καιροί, Αθήνα 1992. Τζεφ Μπάρον, Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκρην, Ηριδανός, Αθήνα 2010. Γκότχολντ Εφραίμ Λέσσινγκ, Νάθαν ο Σοφός (σε pdf στα αγγλικά ή στα γερμανικά, ύστερα από συνεννόηση με τη διδάσκουσα) Σκριμπ/Αλεβύ, Η Εβραία (στην Κεντρική Βιβλιοθήκη/σε pdf στα αγγλικά ή στα γαλλικά) Τζόσουα Σομπόλ, Ghetto (σε φωτοτυπία στα αγγλικά, ύστερα από συνεννόηση με τη διδάσκουσα)
Τελευταία Επικαιροποίηση
15-07-2018