Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα ειναι σε θέση:
να γνωρίζουν τις κορανικές ερμηνείες του μαρτυρίου (shahâdat) και του μάρτυρος (Shahîd)
να διακρίνουν την έννοια του μαρτυρίου μεταξύ σουννιτικού και σιιτικού Ισλάμ
να συνδεουν το ανθρωπολογικό μοντέλο του μάρτυρα της πίστης, το κοινωνικό και ιεραποστολικό αντίκτυπο της παρουσίας του καθώς και με ευρύτερους προβληματισμούς που αφορούν τη συνάντηση της χριστιανικής ταυτότητας με τη θρησκευτική ετερότητα.
να προσεγγιζουν συγκριτικά τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης ττης εννοιας του μαρτυρίου στο Ισλάμ και στον Χριστιανισμό.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα αυτό αρχικώς θα παρουσιάσουμε τις κορανικές ερμηνείες του μαρτυρίου (shahâdat) και του μάρτυρος (Shahîd) και τους τρόπους με τους οποίους η μουσουλμανική παράδοση βίωσε τις έννοιες αυτές. Ακολούθως θα αντιδιαστείλουμε την έννοια του μαρτυρίου μεταξύ σουννιτικού και σιιτικού Ισλάμ. Στη συνέχεια ακολουθεί μια συστηματική εννοιολογική προσέγγιση του χριστιανικού μαρτυρίου με βάση τρεις θεμελιώδεις άξονες: (α) Χριστοκεντρικά, ως μίμηση του σταυρικού θανάτου του Χριστού, (β) οντολογικά, ως περιφρόνηση της ζωής υπέρ της όντως Ζωής και (γ) θεολογικά, ως ομολογία και μαρτυρία της αλήθειας και, συνεκδοχικά, υπέρ της αλήθειας. Τέλος, θα αναφερθούμε συνοπτικά σε θεμελιώδη ιστορικά παραδείγματα χριστιανικού μαρτυρίου (διωγμοί, νεομάρτυρες και χριστιανοί μάρτυρες του 20ου αι.) και με μια πιο κριτική ματιά, στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα παραδείγματα και οι εμπεδώσεις τους την αγιολογική και πνευματική συνείδηση της πιστεύουσας κοινότητας ανταποκρίθηκαν στις τρέχουσες ανάγκες της τελευταίας (ενδυνάμωση ενός ηρωικού υπερεγώ, αριθμητικός πολλαπλασιασμός, έμπρακτη απόδειξη της πίστης έναντι των θρησκευτικών αντιπάλων, ιεραποστολικές χρήσεις ή απηχήσεις).
Λέξεις Κλειδιά
Μαρτύριο, Μάρτυρας, Χριστιανισμός, Ισλάμ
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Π. ΑΡ. ΥΦΑΝΤΗΣ, Μάχη καταλλαγής. Άνθρωπος, συνάνθρωπος, Θεάνθρωπος στις αρένες της θέωσης, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2018.