ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / FOOD AND NUTRITION
ΚωδικόςΝ029Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001773

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό535

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600119922

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΓεωπονίας & Δασολογίας
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Γ (36)
ΗμερολόγιοΤρίτη 14:00 έως 15:00
ΚτίριοΓεωπονίας & Δασολογίας
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Γ (36)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 12:00 έως 14:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις Χημείας και Βιοχημείας.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να : 1. Kατανοήσουν την έννοια των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών . 2. Αντιληφθούν ότι η επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου, εκτός από τη μελέτη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, επεκτείνεται και στη μελέτη των συστατικών των τροφίμων που επιδρούν στις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, εφόσον τα θρεπτικά συστατικά αποτελούν δυνητικούς παράγοντες τροποποίησης διάφορων φυσιολογικών λειτουργιών. 3. Κατανοήσουν τα διατροφικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που δύνανται να προκύψουν από την επεξεργασία των τροφίμων. 4. Αντιληφθούν την πολυπλοκότητα της επιστήμης της διατροφής και το βαθμό συμμετοχής της διατροφής στην υγεία.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή - Βασικές αρχές της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Συστατικά των τροφίμων: ενεργοφόρα, μη ενεργοφόρα, βιοενεργά συστατικά. Διατροφική αξία των τροφίμων σε σχέση με τη σύστασή τους. Επίδραση της επεξεργασίας στα συστατικά των τροφίμων - Λειτουργικά τρόφιμα. Δυνητικοί μηχανισμοί δράσης των συστατικών των τροφίμων σε κλασικούς και νεότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Παρουσίαση και ανάλυση επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τη σχέση διατροφής και υγείας.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά, υγεία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση PowerPoint και διαδικτύου.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις97
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων12
Εξετάσεις3
Σύνολο112
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Διατροφή του ανθρώπου - Ζερφυρίδης Γρηγόρης Κ., Εκδόσεις Γιαχούδη, 1998
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου - Gibney, M.J.,et al., Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Ματάλα Α.-Λ., Γιαννακούλια Μ., Εκδόσεις Παρισιάνου, 2007
Τελευταία Επικαιροποίηση
25-01-2019