Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Kατανοήσουν την έννοια των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών .
2. Αντιληφθούν ότι η επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου, εκτός από τη μελέτη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, επεκτείνεται και στη μελέτη των συστατικών των τροφίμων που επιδρούν στις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, εφόσον τα θρεπτικά συστατικά αποτελούν δυνητικούς παράγοντες τροποποίησης διάφορων φυσιολογικών λειτουργιών.
3. Κατανοήσουν τα διατροφικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που δύνανται να προκύψουν από την επεξεργασία των τροφίμων.
4. Αντιληφθούν την πολυπλοκότητα της επιστήμης της διατροφής και το βαθμό συμμετοχής της διατροφής στην υγεία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή - Βασικές αρχές της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Συστατικά των τροφίμων: ενεργοφόρα, μη ενεργοφόρα, βιοενεργά συστατικά. Διατροφική αξία των τροφίμων σε σχέση με τη σύστασή τους. Επίδραση της επεξεργασίας στα συστατικά των τροφίμων - Λειτουργικά τρόφιμα. Δυνητικοί μηχανισμοί δράσης των συστατικών των τροφίμων σε κλασικούς και νεότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Παρουσίαση και ανάλυση επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τη σχέση διατροφής και υγείας.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου - Gibney, M.J.,et al., Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Ματάλα Α.-Λ., Γιαννακούλια Μ., Εκδόσεις Παρισιάνου, 2007