ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ / FRUIT AND VEGETABLE PROCESSING
ΚωδικόςΝ321Ε
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001916

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης ΚατεύθυνσηςΧειμερινή-5
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΕπιλογής ΚατεύθυνσηςΧειμερινή-5

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία4
Ώρες Συνολικά46
Class ID
600120047
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • Ν305Υ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
  • Ν306Υ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: 1. Nα διαχειρίζονται και να κατανοούν τις διαφορές μεταξύ των οπωρολαχανικών ως προς την δομή, τον μεταβολισμό και την σύστασή τους καθώς και την συνιστώσες της ποιότητας και διατήρησής τους. 2. να κατανοούν και να προβλέπουν την μεταβολή της σύστασης τους κατά την μεταποίηση καθώς και τις συνιστώσες που προσδιορίζουν την ποιότητά τους μετά την μεταποίηση και την διατήρησή τους.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Χημική σύσταση, μορφολογία και μεταβολισμός μετά τη συλλογή των προς επεξεργασία οπωροκηπευτικών. Ποιοτικά χαρακτηριστικά, συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης αυτών. Μέθοδοι επεξεργασίας φρούτων-λαχανικών και χυμών φρούτων (κονσερβοποίηση, χυμοποίηση, συμπύκνωση, αφυδάτωση, πολτοποίηση). Παρασκευή μαρμελάδων και ζελέδων, επεξεργασία ελαιών. Αξιοποίηση υποπροϊόντων Γεωργικών Βιομηχανιών. Βιοχημικές μεταβολές που επέρχονται κατά την επεξεργασία και συντήρηση των οπωροκηπευτικών.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση powerpoint και e-learning
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις84
Εργαστηριακή Άσκηση30
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών16
Εξετάσεις5
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
80% γραπτές εξετάσεις (δύο πρόοδοι) 10% εργασία βιβλιογραφικής ανασκόπησης 10% αναφορά εργαστηριακών ασκήσεων
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
«Μετασυλλεκτική Φυσιολογία-Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία», Βασιλακάκης Μιλτιάδης (κωδικός Εύδοξος:2684 )
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
«Τεχνολογία Επεξεργασίας Οπωροκηπευτικών», Καραουλάνης, Γ.Δ.
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-01-2019