Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
1. Να γνωρίσουν τη συστηματική κατάταξη και ταξινόμηση των ειδών και ποικιλιών του γένους Vitis
2. Να γνωρίσουν τα βασικά εργαλεία της αμπελογραφικής περιγραφής
3. Να γνωρίσου τις βασικές ιδιότητες των υποκειμένων της αμπέλου.
4. Να γνωρίσουν τις βασικές ιδιότητες των ποικιλιών παραγωγής, επιτραπέζιων, οινοποιήσιμων και σταφιδοποίησης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή ιστορικά δεδομένα –Μέθοδοι περιγραφής και ταξινόμησης της αμπέλου. Φαινοτυπικά χαρακτηριστικά – Αμπελογραφικοί κώδικες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Συστηματική κατάταξη των αμπέλων – Οικογένεια Vitaceae. Υπογένη Vitis και Muscadinia. Αμερικάνικα, Ευρωπαϊκά και Ασιατικά είδη της αμπέλου και η συμβολή τους στη βελτίωση της αμπέλου, την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας και των ασθενειών. Ταξινόμηση των ποικιλιών της αμπέλου και νομοθεσία. Υποκείμενα της αμπέλου - Ποικιλίες των ειδών Vitis Riparia και Vitis Rupestris. Υβρίδια των ειδών Vitis Riparia και Vitis Berlandieri. Υβρίδια των ειδών Vitis Berlandieri και Vitis Rupestris -Ευρωπαικο – αμερικάνικα και σύνθετα. Δια- ειδικά υβρίδια - Κατ’ ευθείαν παραγωγά. Επιτραπέζιες ποικιλίες παραγωγής. Ζώνες καλλιέργειας ποικιλιών οινοποιίας και παραγωγής προϊόντων ονομασίας προέλευσης. Ποικιλίες οινοποιίας ξενικής προέλευσης.
Λέξεις Κλειδιά
Vitis, αμπελογραφική περιγραφή, υποκείμενα, επιτραπέζιες ποικιλίες, οινοποιήσιμες ποικιλίες, ποικιλίες σταφιδοποίησης