Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αρχές σχεδιασμού και εγκατάστασης νέων γραμμών επεξεργασίας τροφίμων. Μεθοδολογία για το σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων προϊόντων και σχημάτων επεξεργασίας. Ατομική περιπτωσιακή μελέτη (Case Study) ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την παραγωγή του προϊόντος. Η μελέτη περιλαμβάνει: Επιλογή και χρήση κοινών και λειτουργικών συστατικών και προσθέτων για την επίτευξη επιθυμητών φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, την επιλογή των κατάλληλων μικροβιολογικών εμποδίων, καθώς και των σταδίων επεξεργασίας (με ισοζύγια μάζας και ενέργειας, προδιαγραφές μηχανολογικού εξοπλισμού), συσκευασίας και συνθηκών αποθήκευσης/διακίνησης για την επίτευξη της επιθυμητής διάρκειας ζωής, εγκατάσταση συστήματος διασφάλισης (HACCP) στη νέα γραμμή παραγωγής, αποθήκευσης, διακίνησης, προσδιορισμό ενδεικτικού κόστους επένδυσης και ενδεικτικού κόστους παραγωγής. Συνολικά η άσκηση αναφέρεται στο σχεδιασμό μιας συγκεκριμένης, νέας γραμμής παραγωγής με ολοκληρωμένη προσέγγιση (εφαρμογή αρχών χημείας, μικροβιολογίας, μηχανικής τροφίμων).
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Himmelblau D.M. 1974. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering. Prentice-Hall, Inc. Englewood, New Jersey (ελληνική έκδοση: Βασικές Αρχές και Υπολογισμοί στη Χημική Μηχανική (3η έκ.). Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1986. Επιμέλεια μετάφρασης Γ.Π. Σακελλαρόπουλος).
- Perry J.H., Chilton C.H. & Kirkpatrick S.D. 1963. Chemical Engineering Handbook (4th ed.). McGraw-Hill, New York.