Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η ευέλικτη μάθηση δίνει την ευκαιρία σε διδάσκοντες και διδασκόμενους να αποκλίνουν από το παραδοσιακό μαθησιακό περιβάλλον -δηλαδή την αίθουσα διδασκαλίας- και να προσεγγίσουν τη μάθηση σε νέα μαθησιακά περιβάλλοντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Οι συνιστώσες στις οποίες επικεντρώνονται οι φοιτητές και για τις οποίες αποκτούν ειδικευμένες γνώσεις, είναι:
• η ελαχιστοποίηση του κόστους
• η αξιοποίηση του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου για απόκτηση πληροφοριών και γνώσεων
• η επιτακτική ανάγκη για απόκτηση νέων και ποικίλων δεξιοτήτων, αλλά και για αναβάθμιση των ήδη αποκτηθέντων, και, τέλος
• η ανάπτυξη και διαμόρφωση της σύγχρονης εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
Όσοι παρακολουθήσουν το μάθημα της "Ευέλικτης Μάθησης" επιτυχώς εξασφαλίζουν τις παρακάτω επαγγελματικές προοπτικές:
- Αποκτούν, εφόσον βέβαια παρακολουθήσουν και ορισμένα ακόμα μαθήματα από το Τμήμα Πληροφορικής και την Φιλοσοφική Σχολή, τη "Βεβαίωση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας" με όλες τις συνελκόμενες με αυτήν προνομίες για σταδιοδρομία στο χώρο της Εκπαίδευσης.
- Γίνονται στην πράξη αυτό που αποκαλείται διεθνώς "Education Engineers". Δηλαδή ειδικοί στο να προγραμματίζουν, συντηρούν και επεκτείνουν στον ψηφιακό κόσμο τα υπολογιστικά συστήματα που προωθούν τις διευρυμένες ζώνες κάθε μορφής ευέλικτης μάθησης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η "ευέλικτη μάθηση" εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία του Διαδικτύου και των φορητών συσκευων (mobile devices) μπορεί να περιορίσει ή ακόμα και να εξαλείψει εμπόδια που τίθενται στη μάθηση.
Το μάθημα εξοικειώνει τον φοιτητή με το αντικείμενο σταδιακά, ξεκινώντας με την παρουσίαση ενός γενικού εννοιολογικού πλαισίου για την ευέλικτη μάθηση, προχωρώντας στα "κλασσικά" θέματα της εκπαίδευσης από απόσταση και της τηλεκπαίδευσης (και ειδικότερα της τηλεκατάρτισης), και ολοκληρώνοντας με τα ειδικότερα ζητήματα των προσαρμοστικών εκπαιδευτικών συστημάτων καθώς και των συνεργατικών και εικονικών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων του Διαδικτύου.
Τέτοια είναι: e-Learning & m-Learning. Υπηρεσίες τηλεκατάρτισης. Υπηρεσίες επικοινωνίας & συνεργασίας στο Διαδίκτυο (ηλ. ταχυδρομείο, ομάδες συζήτησης, λευκοπίνακες, τηλετάξεις & εικονικές τάξεις, ηχο- & εικονοδιάσκεψη).
Τέλος, παρουσιάζει μια σειρά από συνοπτικούς αλλά συνάμα στοχευμένους οδηγούς χρήσης σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης
(α) δικτυακών τόπων,
(β) ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, και
(γ) χρήσης φορητών συκευών ως "πανταχου παρόντων" ενεργών βοηθημάτων μάθησης.
Λέξεις Κλειδιά
Μάθηση εξ Αποστάσεως, Αλληλεπίδραση με το Χρήστη, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Φορητές Συσκευές
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ευέλικτη μάθηση με χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, των Στ. Δημητριάδη, Χ. Καραγιαννίδη, Αν. Πομπόρτση, Θρ. Τσιάτσου
Εκδόσεις Τζιόλα, 2007, 330 σελ. ISBN 978-960-418-142-1