Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στοχεύει να δείξει στο φοιτητή την πολυσυλλεκτικότητα της βιοτεχνολογίας ως συγκερασμό της βασικής γνώσης που προέρχεται από διάφορα πεδία της επιστήμης. Μέσα από την ανάπτυξη και ανάλυση βιοτεχνολογικών εφαρμογών που αφορούν την υγεία, τη γεωργία-κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο στοχεύει να δώσει τη μάθηση ώστε ο φοιτητής να κατανοήσει το σημαντικό ρόλο των μικροοργανισμών στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη καθώς και τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τη σύνδεση της βασικής γνώσης με την παραγωγική διαδικασία
Δεξιότητες: Η απόκτηση ικανότητας αναγνώρισης διαφόρων μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία και η εξοικείωση του φοιτητή με τη μεθοδολογία ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου των παραγομένων προϊόντων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Περιεχόμενο του μαθήματος:
Εισαγωγικές γνώσεις Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας – Παραγωγή πρωτογενών, δευτερογενών μεταβολιτών καθώς Βιομετασχηματισμούς και Ζυμώσεις-Παραγωγή Τροφίμων-Βιομηχανικές εφαρμογές και παραγωγή ενέργειας-Εφαρμογές στην Υγεία-Αγροβιοτεχνολογία-Μικροβιακή βιοτεχνολογία στο περιβάλλον – Μέλλον και προοπτικές.
Περιεχόμενο Εργαστηρίων
1.Παραγωγή Τροφίμων-Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών γαλακτικής ζύμωσης.
2. Παραγωγή ζύθου-Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών αλκοολικής ζύμωσης.
3.Απομόνωση-ταυτοποίηση και χαρακτηρισμός ιδιοτήτων μικροοργανισμών που συμμετέχουν στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
4. Μέθοδοι ανίχνευσης μικροβιοκτόνων συστατικών
5. Μικροβιολογικός έλεγχος τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
μικροβιακή βιοτεχνολογία, ζυμώσεις, τρόφιμα, , διαγονιδιακά προϊόντα, βιαποδόμηση