Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα κατανοούν την έννοια της φυτοκοινωνίας και τις σχέσεις των φυτικών ειδών μεταξύ τους και με το αβιοτικό περιβάλλον, θα είναι ικανοί να εφαρμόζουν μεθόδους δειγματοληψίας και ανάλυσης δεδομένων βλάστησης, και θα μπορούν να καταλαβαίνουν τη διαφοροποίηση της βλάστησης στον Ελληνικό χώρο, καθώς και των παραγόντων που τη καθορίζουν.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Η έννοια της φυτοκοινωνίας. Αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των φυτών. Μέθοδοι δειγματοληψίας και περιγραφής της βλάστησης. Φύση και ιδιότητες των δεδομένων βλάστησης. Μέθοδοι ταξιθέτησης και ταξινόμησης δεδομένων βλάστησης. Συστηματική και ονοματολογία μονάδων βλάστησης. Συνοικολογία και συνδυναμική της βλάστησης. Εφαρμοσμένη μελέτη της βλάστησης. Ποικιλότητα της βλάστησης στην Ελλάδα και η Oδηγία της
Ε.Ε. για την προστασία των ενδιαιτημάτων.
2. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οδηγίες για τον τρόπο συγγραφής εργασίας, έννοια του τύπου οικοτόπου, χλωριδική σύνθεση-τυπικά είδη, οικολογία, γεωγραφία και αξία-κατάσταση διατήρησης τύπων οικοτόπων.
3. ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Δύο υπαίθριες ασκήσεις. 1η άσκηση: Μελέτη της χλωριδικής σύνθεσης και της οικολογίας αζωνικών τύπων βλάστησης (παρόχθια, υδρόβια και παράκτια βλάστηση), 2η άσκηση: Μελέτη της χλωριδικής σύνθεσης και της οικολογίας ζωνικών τύπων βλάστησης (διαφοροποίηση βλάστησης κατά μήκος μιας υψομετρικής βαθμίδας).
Λέξεις Κλειδιά
Φυτοκοινωνιολογία, Φυτογεωγραφία, Οικολογία φυτών, Διατήρηση