Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές:
1) θα κατανοούν τις βασικές εξελικτικές διαδικασίες που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και ποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας, 2)θα γνωρίζουν τις χλωριδικές ιδιαιτερότητες των φυτογεωγραφικών διαμερισμάτων της Ελλάδας, 3) θα είναι ενήμεροι για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ελληνικής χλωρίδας 4) θα είναι ικανοί για εργασία πεδίου και να συνθέτουν τα συλλεγόμενα στοιχεία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Παράγοντες δημιουργίας ποικιλότητας στην ελληνική χλωρίδα. Επίδραση των παγετώνων στη διαμόρφωση της ελληνικής χλωρίδας. Μεταναστευτικοί δρόμοι. Ειδογένεση στον ελλαδικό χώρο. Ενδημισμός. Φυτογεωγραφικά διαμερίσματα - Ιδιαιτερότητες. Απειλούμενα φυτικά είδη. Προστατευόμενες περιοχές και θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ελληνικής χλωρίδας.
2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚEΣ ΑΣΚHΣΕΙΣ
Βιοκλίμα – Ομβροθερμικά διαγράμματα. Χωρολογία, βιοτικές μορφές. Χωρολογικά φάσματα, βιοφάσματα
3. ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Τρεις ημερήσιες υπαίθριες ασκήσεις (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων και δύο περιοχές του δικτύου NATURA 2000 με σκοπό (α) την εξοικείωση με τη λειτουργία των βοτανικών κήπων και (β) την καταγραφή φυτικών ειδών σε χαρακτηριστικούς τύπους οικοτόπων των δύο περιοχών του δικτύου NATURA 2000, προσδιορισμός των βιοτικών τους μορφών in situ και κατασκευή και σύγκριση των αντιστοίχων βιοφασμάτων