ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ / Dermatology (Venereology)
Κωδικός113
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΟδοντιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID240000347

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Ώρες Εβδομαδιαία1
Class ID
600122470
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Είναι η θεωρητική, αλλά και η πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών αρχικά στην ορολογία και στις στοιχειώδεις βλάβες της δερματολογίας, ώστε να αποκτήσουν βασικές γνώσεις περιγραφής της κλινικής εικόνας των δερματοπαθειών και των παθήσεων του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας. Με την παρουσίαση μεγάλου αριθμού διαφανειών στα θεωρητικά μαθήματα αλλά και ικανού αριθμού ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία με ταυτόχρονη ανάλυση και συζήτηση των περιστατικών επιδιώκεται η εισαγωγή στις δερματολογικές παθήσεις: Παθογενετικοί μηχανισμοί, διαφορική διάγνωση, επιπλέον της κλινικής εικόνας-διάγνωσης- θεραπείας. Η στοιχειώδης γνώση δερματολογίας είναι απαραίτητη για την αναγνώριση άλλων παθήσεων και για την άσκηση- παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
Περιεχόμενο Μαθήματος
Θεωρητικό: Στοιχειώδεις βλάβες του δέρματος, δερματοπάθειες που οφείλονται σε κόκκους-βακτηρίδια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δερματομυκητιάσεις, δερματοπάθειες που οφείλονται σε παράσιτα, αναφυλακτικά σύνδρομα, δερματοπάθειες που οφείλονται σε αλλεργικούς ή τοξικούς μηχανισμούς, φωτοδερματοπάθειες, πομφολυγώδεις δερματοπάθειες, δερματοπάθειες που οφείλονται σε εξωτερικά φυσικά αίτια, διαταραχές της θρέψης και κληρονομικές δερματοπάθειες, δυσχρωμίες, ελκώσεις, ερυθήματα, νόσοι των τριχών, ερυθηματολεπιδώδεις –βλατιδώδεις -οζώδεις δερματοπάθειες, νόσοι του συνδετικού ιστού, όγκοι του δέρματος. Άσκηση στα εξωτερικά ιατρεία: Λήψη ιστορικού δερματολογικού ασθενούς, κλινική εξέταση (αναγνώριση στοιχειωδών βλαβών, ανάλυση εξανθήματος –ενανθήματος, διαφορική διάγνωση, διάγνωση, επιβεβαίωση διάγνωσης (εργαστηριακές μέθοδοι).Συνταγογραφία. Επεμβατική δερματολογία (βιοψία, πλαστική χειρουργική, διαθερμοπηξία, κρυοπηξία, ακτινοθεραπευτική.
Λέξεις Κλειδιά
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Περιγραφή
Χρήση προβολέα-laptop
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις6
Κλινική Άσκηση6
Σύνολο12
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές αξιολογούνται με γραπτές εξετάσεις στην αίθουσα διδασκαλίας του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το πρόγραμμα εξετάσεων που καθορίζεται από την Γ.Σ. του Τμήματος για κάθε εξεταστική περίοδο. Δίνεται για τις εξετάσεις, επιλογή της διδακτέας ύλης. Υπό ορισμένες συνθήκες οι εξετάσεις μπορεί να γίνουν προφορικά.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
«Δερματολογία - Αφροδισιολογία», Φ. Χρυσομάλλης και Συνεργάτες (Αρίστιππος Μηνάς, Ευάγγελος Καπέτης, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Γεωργία Βακάλη, Ιωάννης Παπαγαρυφάλλου, Δημήτριος Σωτηριάδης, Δημήτριος Ιωαννίδης, Ελισάβετ Λαζαρίδου, Ελένη Σωτηρίου, Αθανάσιος Καστάνης, Ευστράτιος Βακιρλής και Αικατερίνη Πατσατσή), University Studio Press, ανατύπωση 2006, Θεσσαλονίκη (Αρμενοπούλου 32) «Επιλεκτική Δερματολογία-Αφροδισιολογία του εξωτερικού ιατρείου», Ιωάννης Δ. Παπαγαρυφάλλου, Εκδόσεις Ροτόντα, Θεσσαλονίκη (Καμβουνίων 5).
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-09-2013