Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Να ενημερώσει το φοιτητή το φάσμα των παθήσεων που ανήκουν στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής
Να του ενισχύσει τη γνώση στις παθήσεις της στοματικής και γναθοπροσωπικής περιοχής
Να τον κάνει ικανό να αποτιμά τις κακώσεις, τις φλεγμονές, τις δυσπλασίες και τις νεοπλασίες του στόματος και της γναθοπροσωπικής χώρας.
Στο θεμα των οδοντοφατνιακων λοιμώξεων διδεται εμφαση στα τραχηλοπροσωπικα διαστήματα την επικινδυνότητα τους και τους τπόπους αντιμετώπισης μιας λοίμωξης.
Στις κρανιογναθικες διαταραχές διδάσκεται η εξέταση ολων των μυών τού κινητικού συστήματος,με ιδιαίτερη εμφαση στην εσωτερική αποδιοργάνωση της ΚΓΔ.Συζητούμε τις μετατοπίσεις τού διάρθριου δίσκου και τις εκφυλιστικές παθήσεις της αρθρωσης.
Τα συγχρονα θεραπευτικά σχήματα(ενδοσκόπηση)παρουσιάζονται.
Στα νοσήματα των παραρρινικών κόλπων ιδιαίτερη προσοχή διδεται στο γναθιαίο άντρο και την επίδραση σε αυτό των διαταραχών απο γειτονικές δομές (δοντια,κυστεις κ.α.)
Οι νεοπλασιες του αντρου συζητώνται σε ιδιαίτερο μαθημα, οπως και οι προσωπαλγίες όπου ο φοιτητής μαθαίνει να διακρίνει π.χ. την τριδυμαλγία απο τον μασητηριακό πόνο.
Σε ολα τα μαθήματα τού εξαμήνου αυτού η ακτινογραφικη απεικόνιση της στοματικής και γναθοπροσωπικής περιοχής διδάσκεται λεπτομερώς και γινεται συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μεονεκτήματα καθε ιδιαιτερης μεθόδου(οδοντιατρικο ακτινογραφημα, πανοραμική ακτινογραφία,αξονική τομογραφία κ.α.)
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Γενικά νοσήματα με εκδηλώσεις στις γνάθους: μεταβολικά νοσήματα, ορμονικές διαταραχές.
Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η αιτιολογία, τα συμπτώματα και η θεραπευτική αντιμετώπιση συστηματικών νοσημάτων με εκδηλώσεις στις γνάθους όπως η ραχίτιδα, η οστεομαλάκυνση και η οστεοπόρωση καθώς επίσης και οι χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις του υπερπαραθυρεοειδισμού στις γνάθους. Αναλύονται επίσης παθήσεις των οστών όπως η ατελής οστεογένεση, η οστεοπέτωση, η κλειδοκρανιακήδυσόστωση, η αχονδροπλασία, η ινώδης δυσπλασία, ο χερουβισμός, το σύνδρομο Gardner και η νόσος του Paget. Επίσης παρουσιάζονται αιματολογικές διαταραχές όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία καθώς και η ιστιοκύττωση από κύτταρα Langerhans.
2. Νοσήματα των σιαλογόνων αδένων: φλεγμονές, όγκοι, αντιμετώπιση. Νοσήματα των σιαλογόνων αδένων: κακοήθεις όγκοι, αντιμετώπιση.
Σκοπός των μαθημάτων στο κεφάλαιο αυτό είναι η γνώση της ανατομικής των σιαλογόνων αδένων με επικέντρωση στις φλεγμονώδεις παθήσεις και τους καλοήθεις όγκους που προέρχονται από τους μείζονες και ελάσσονες σιαλογόνους αδένες. Παρουσιάζονται επίσης οι κακοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στους αδένες αυτούς και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των όγκων αυτών. Στην χειρουργική της παρωτίδας παρουσιάζεται η ανατομική του προσωπικού νεύρου και οι τεχνικές αναγνώρισής του.
3. Δυσαναλογίες του προσώπου: ανάπτυξη προσώπου και γνάθων, δυσπλασίες. ταξινόμηση, κλινική σημειολογία.
Στο μάθημα αυτό παρουσιάζεται η φυσιολογική ανάπτυξη του προσώπου και οι μηχανισμοί που οδηγούν στις αναπτυξιακές διαταραχές του. Επίσης γίνεται περιγραφή της κλινικής τους εμφάνισης.
4. Ορθογναθική χειρουργική: ταξινόμηση, κλινικά σημεία, χειρουργική θεραπεία, επιπλοκές, παρακολούθηση.
Στο μάθημα αυτό διδάσκονται οι αναπτυξιακές διαταραχές των γνάθων και η ταξινόμησή τους καθώς επίσης και οι διαταραχές που προκαλούν στη σύγκλειση των δοντιών και στην εμφάνιση του προσώπου. Αρκετές από τις διαταραχές αυτές είναι συγγενούς αιτιολογίας, άλλες προκύπτουν από διαφορετικά αίτια όπως το τραύμα ή η λοίμωξη. Στο κεφάλαιο αυτό διδάσκονται κυρίως οι χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε συνεργασία με την ορθοδοντική.
5. Διατατικήοστεογένεση: αρχές, δυνατότητες.
Στο κεφάλαιο της διατατικής οστεογένεσης παρουσιάζονται οι αρχές της μεθόδου που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση υποπλασιών που εντοπίζονται στα οστά του προσώπου όπως σοβαρές περιπτώσεις μικρογναθίας της κάτω γνάθου καθώς και υποπλασίες του μέσου τριτημορίου του προσώπου σε κρανιοπροσωπικά σύνδρομα.
Επίσης η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ελλειμμάτων της κάτω γνάθου που προκύπτουν μετά από την εκτομή όγκων καθώς επίσης και για την αποκατάσταση ελλειμμάτων που εντοπίζονται στη φατνιακή απόφυση.
6. Προπροσθετική χειρουργική: απορρόφηση γνάθων, οστεοπόρωση, αρχές προπροσθετικής, δυνατότητες προπροσθετικής, γναθοπροσωπική προσθετική.
Στο μάθημα της προπροσθετικής χειρουργικής παρουσιάζονται οι συνέπειες της ατροφίας των φατνιακών αποφύσεων μετά από τις εξαγωγές των δοντιών τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο καθώς και σε σχέση με την οστεοπόρωση. Επίσης συζητούνται οι δυσχέρειες που παρατηρούνται στην συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών εξαιτίας της ύπαρξης βλαβών στους μαλακούς ιστούς ή στο υποκείμενο οστό των γνάθων.
Επίσης συζητούνται οι διορθωτικές επεμβάσεις καθώς και η διαμόρφωση των μαλακών ιστών καθώς και των σκληρών ιστών με την αφαίρεση εξοστώσεων της κάτω γνάθου, υπερώιας εξόστωσης, τη διαμόρφωση οξύαιχμης ακρολοφίας για την βελτίωση της συγκράτησης των ολικών οδοντοστοιχιών.
Στο ίδιο κεφάλαιο συζητούνται οι εξελίξεις στο πεδίο της εμφυτευματολογίας καθώς και οι δυνατότητες της γναθοπροσθετικής σε περιπτώσεις οστικών ελλειμμάτων που προκύπτουν μετά από εκτομές όγκων.
7. Σχιστίες άνω χείλους και υπερώας: ταξινόμηση, σημειολογία,αντιμετώπιση, παρακολούθηση
Στο μάθημα αυτό παρουσιάζεται ο μηχανισμός ανάπτυξης των σχιστιών του χείλους και της υπερώας καθώς και οι μηχανισμοί κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των διαταραχών αυτών. Περιγράφονται λεπτομερώςοι χειρουργικές τεχνικές για τη διόρθωση των σχιστιών του χείλους και της υπερώας.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ Ι ΕΞΑΜΗΝΟ
ΚΛΙΝΗΡΗΣ ΑΣΘΕΝΗΣ
Στο μάθημα αυτό παρουσιάζονται οι τροποποιήσεις στην οδοντιατρική αντιμετώπιση κλινήρων ασθενών. Η φροντίδα των ατόμων αυτών απαιτεί ειδικές γνώσεις που αποκτάται με την κατάλληλη εκπαίδευση. Οι ασθενείς αυτοί παρότι έχουν μια αναπηρία έχουν το δικαίωμα της ανθρώπινης αντιμετώπισης. Στο μάθημα παρουσιάζονται τα ειδικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου οι ασθενείς αυτοί να λάβουν την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ΕΞΑΜΗΝΟ
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΛΑΓΧΝΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ
Ο σκοπός του μαθήματος είναι παροχή γνώσεων στους φοιτητές της ιατρικής σχολής σχετικά με την αιτιολογία και τη συχνότητα των καταγμάτων του σπλαγχνικού κρανίου. Συζητούνται επίσης η ταξινόμηση των καταγμάτων αυτών καθώς και η χειρουργική τους αντιμετώπιση