Σύγχρονες Πολιτικές θεωρίες Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣύγχρονες Πολιτικές θεωρίες Ι / Contemporary Political Theories I
ΚωδικόςΚΥ0302
ΣχολήΟικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΝικόλαος Σεβαστάκης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΜη Ενεργό
Course ID100001049

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣύγχρονες Πολιτικές θεωρίες Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600122656

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΙσόγειο
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ Α (155)
ΗμερολόγιοΤετάρτη 15:00 έως 18:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές/ τριες θα έχουν εξοικειωθεί με βασικές έννοιες της σύγχρονης πολιτικής θεωρίας Θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν κεντρικά επιχειρήματα και να διακρίνουν σχολές σκέψης θα έχουν μια πρώτη εποπτεία των θεμελιωδών συζητήσεων γύρω από δικαιώματα, ελευθερίες, πολιτικούς θεσμούς και ζητήματα δικαιοσύνης
Γενικές Ικανότητες
  • Αυτόνομη εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1o Μάθημα: Εισαγωγή στο πεδίο της σύγχρονης πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας. Η τομή της θεωρίας της δικαιοσύνης του John Rawls (1971)- ζητήματα ιστορικού-πολιτικού πλαισίου και διαφορές αγγλοσαξωνικής και ευρωπαϊκής (ηπειρωτικής) παράδοσης στο χώρο της πολιτικής σκέψης. 2ο Μάθημα: το επιχείρημα του Rawls- οι δυο αρχές δικαιοσύνης- ο πολιτικός φιλελευθερισμός 3ο Μάθημα: Η διαμόρφωση του «εξισωτικού φιλελευθερισμού». Rawls και Dworkin. 4ο Μάθημα: Ο ελευθερισμός (Libertarianism) και η θεωρία του ελάχιστου κράτους. Ζητήματα ιστορικο-πολιτικού πλαισίου και σχέσεις με τη κλασική φιλελεύθερη παράδοση των John Locke και Adam Smith. 5ο Μάθημα: Η κριτική του κοινοτισμού στη φιλελεύθερη ατομοκρατία (Michael Sandel). Νεοαριστοτελισμός και ρεπουμπλικανισμός. Βασικά επιχειρήματα. 7Ο Μάθημα: Το ορθό και το αγαθό. Έννοιες και προβλήματα. 8ο Μάθημα: Η παρέμβαση των Michael Walzer και Charles Taylor. Ο κοινοτισμός ως «διόρθωση» και «εσωτερική κριτική» του φιλελευθερισμού. 90 Μάθημα: Η προβληματική της ‘ιδιότητας του πολίτη’ και της πολυπολιτισμικότητας. Εισαγωγή στο πεδίο. 100 Μάθημα: Mοντέλα και τύποι πολυπολιτισμικότητας. 11ο Μάθημα: Διαδικαστική και διαβουλευτική δημοκρατία. Μεταξύ Rawls και Habermas. 12ο Μάθημα: Παρεμβάσεις της φεμινιστικής πολιτικής θεωρίας. Φιλελεύθερος και ριζοσπαστικός δημοκρατικός φεμινισμός. 13ο Μάθημα: Συναίνεση και Σύγκρουση. Ριζοσπαστικές κριτικές στις θεωρίες ορθολογικής συναίνεσης και στον ηθικό οικουμενισμό. 13η Εβδομάδα: Σύνοψη και συζήτηση των κύριων επιχειρημάτων.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Το μάθημα επικεντρώνεται σε σημαντικές στιγμές της πολιτικής σκέψης που αποκρυσταλλώθηκαν κυρίως στη συζήτηση φιλελευθερισμού και κοινοτισμού και δευτερευόντως σε άλλες εκδοχές της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας όπως ο πολιτειακός ρεπουμπλικανισμός και ουμανισμός. Oι εξισωτικές θεωρίες της δικαιοσύνης, ο ελευθερισμός/ «νεοφιλελευθερισμός» και οι θεωρίες της ιδιότητας του πολίτη καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων. Η λογική που προεξάρχει στην οργάνωση του μαθήματος είναι θεματική, προσανατολισμένη σε επιμέρους «κεφάλαια» αυτών των διαλόγων όπως αυτοί εντάσσονται σε συγκεκριμένους ιστορικοπολιτικούς κύκλους. Οι άξονες του μαθήματος περιλαμβάνουν το ζήτημα του ατομισμού και της κοινωνικά εδραιωμένης ατομικότητας, τις φιλοσοφικές διαμάχες αναφορικά με την επίτευξη της δίκαιης ή της αγαθής και ενάρετης κοινωνίας, τις ανταγωνιστικές θεωρήσεις για την ελευθερία και τα ατομικά/ συλλογικά δικαιώματα, τις αντιλήψεις για την κρίση της πολιτικής συνείδησης και την απάθεια στις κοινωνίες του προηγμένου φιλελεύθερου καπιταλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται επίσης στη θεωρητική προσέγγιση της προβληματικής για την πολυπολιτισμικότητα κυρίως σε σχέση με το θέμα της πολιτικής ταυτότητας αλλά και της εμφάνισης νέων μορφών κοινωνικής απόταξης και αποκλεισμού.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων401,5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών501,8
Εξετάσεις80,3
Σύνολο1375,0
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Andrew Shorten, Σύγχρονη πολιτική θεωρία, Αθήνα, εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ, 2017 (KΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΣ: 68379748) Adam Swift, Πολιτική φιλοσοφία. Εισαγωγικός οδηγός για φοιτητές και πολιτικούς,[επιμέλεια: Φιλήμων Παιονίδης μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος], Αθήνα, εκδόσεις Οκτώ, 2015.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Renaut, Alain, Τι είναι ένας ελεύθερος λαός; Φιλελευθερισμός ή ρεπουμπλικανισμός, Πόλις. Kymlicka, Will, Η πολιτική φιλοσοφία της εποχής μας, Αθήνα, Πόλις, 2004 Sandel, Michael, Ο φιλελευθερισμός και τα όρια της δικαιοσύνης, Αθήνα, Πόλις, 2004 Hampsher, Ian, A history of modern political thought, Blackwell, 1992. Walzer, Michael, Τhe communitarian critic of Liberalism, Political Theory, vol. 18 (1) Χατζής, Αριστείδης, «Η αναβίωση της ρεπουμπλικανικής θεωρίας δικαίου: μια κριτική προσέγγιση», Επιστήμη και Κοινωνία, Άνοιξη 2000, τ.4, 79-116 Plant, R. Modern Political Thought, Oxford, Blackwell, 1991. Barry, Norman, An introduction to modern political theories, London, Macmillan, 1995. Raz, J. The morality of freedom, Oxford, Clarendon Press, 1986. G. den Hartogh, The Good life as a Public Good, Dordnecht, Kluwer, 2000. Rawls, John, Θεωρία δικαιοσύνης, Αθήνα, Πόλις. Rawls, John, Πολιτικός Φιλελευθερισμός, Μεταίχμιο.
Τελευταία Επικαιροποίηση
12-06-2018