Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές/τριες θα έχουν αποκτήσει γνώση των βασικών θεωριών για το ολοκληρωτικό φαινόμενο
Θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ζητήματα συναφή με την πολιτική θεωρία, την ιστορία των ιδεών και τον ηθικό προβληματισμό τον συναφή με τον ολοκληρωτισμό.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το πρόβλημα του ολοκληρωτισμού κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην κοινωνική και πολιτική σκέψη του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Γύρω από την ανάλυση των λεγόμενων ολοκληρωτικών καθεστώτων και των αντίστοιχων φαινομένων αναπτύχθηκε μια πλούσια προβληματική για μια σειρά ζητήματα της νεωτερικής συνθήκης: για τη σχέση μεταξύ επανάστασης και πολιτικών του «τρόμου», τη σχέση Τεχνικής, διοίκησης και ιδεολογίας, τη σχέση κοινωνικής ουτοπίας και βίας, τα όρια της θεμιτής κριτικής στην “πλουραλιστική δημοκρατία”, το πρόβλημα του πολιτικού και ηθικού κακού, το ζήτημα των ηθικών ευθυνών της διανόησης. Στο συγκεκριμένο μάθημα θα συζητηθεί κατά πρώτον η θεωρητική εγκυρότητα της έννοιας του ολοκληρωτισμού (και η αμφισβήτηση αυτής της εγκυρότητας), το πεδίο των ιστορικών της εφαρμογών αλλά και των ιδεολογικών της καταχρήσεων. Στη συνέχεια θα εκτεθούν οι βασικοί άξονες της ανάλυσης του «ολοκληρωτισμού», δηλαδή οι πολιτικές, ψυχολογικές, φιλοσοφικές και πολιτισμικές του εκφάνσεις με κύριο σημείο αναφοράς τα έργα των Hannah Arendt και Claude Lefort.
Λέξεις Κλειδιά
ολοκληρωτισμός, δημοκρατία, εικοστός αιώνας, επανάσταση
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Xάνα Αρεντ, Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού, Νησίδες, 2017
Kαρλ Γιοακιμ Φρίντριχ, Ολοκληρωτική δικτατορία, Τροπή, 2012.
Michael Halberstam, Totalitarianism as a problem for the modern conception of politics, Political Theory, vol.26, τ. 4, Αυγουστος 1998, σ. 459-488.
Krzystof Pomian, Ολοκληρωτισμός, περιοδικό Πλάνη, https://periodikoplani.com/2017/11/07/krzystof-pomian
Νικόλας Σεβαστάκης "Να ξεχάσουμε τον ολοκληρωτισμό; Μεταξύ θεωρίας, μνήμης και εμπειρίας'', Στο Ν. Σεβαστάκης, Φαντάσματα του Καιρού μας, Πόλις, 2017, σ. 57-81.