Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική: τα Πολιτικά Συστήματα στη Σύγχρονη Ευρώπη

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική: τα Πολιτικά Συστήματα στη Σύγχρονη Ευρώπη / Introduction to Comparative Politics: Political Systems in Contemporary Europe
ΚωδικόςΚΥ0201
ΣχολήΟικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΙωάννης Παπαγεωργίου
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΜη Ενεργό
Course ID100001042

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 345
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό215

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική: τα Πολιτικά Συστήματα στη Σύγχρονη Ευρώπη
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600122768

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΙσόγειο
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ Α (155)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 12:00 έως 15:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Γενικών Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να: Κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της σύγκρισης των πολιτικών συστημάτων, να συσχετίζουν τις έννοιες αυτές με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και να διακρίνουν τα βασικά από τα δευτερεύοντα στοιχεία ενός πολιτικού συστήματος Να διαθέτουν ικανότητα σύγκρισης των βασικών στοιχείων των πολιτικών συστημάτων Έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των βασικών πολιτικών συστημάτων της Δυτικής Ευρώπης και μια επαρκή γνώση των κύριων αιτιών για την διαμόρφωσή τους
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει δύο βασικά τμήματα. Αφενός γίνεται μια εισαγωγή στην μεθοδολογία και τα χαρακτηριστικά της συγκριτικής πολιτικής όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό ο φοιτητές εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες που αφορούν στα είδη των πολιτικών συστημάτων (δημοκρατικά, αυταρχικά συστήματα) τη λειτουργία ενός πολιτικού συστήματος (κυριαρχία, εξουσία, αντιπροσώπευση), τους παράγοντες που το διαμορφώνουν και τα κύρια στοιχεία του (σχέση κυβερνώντων-κυβερνώμενων, διάκριση εξουσιών, είδη πολιτεύματος, κύρια κομματικά και εκλογικά συστήματα). Σε ένα δεύτερο τμήμα,παρουσιάζονται αναλυτικά τα βασικά πολιτικά συστήματα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται υποδειγματική παρουσίαση των διαφόρων ειδών πολιτικών συστημάτων με παραπομπή σε μια ή περισσότερες χώρες: έτσι εξετάζεται το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ ως υπόδειγμα του προεδρικού συστήματος, το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας ως υπόδειγμα του κοινοβουλευτικού συστήματος και το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας ως υπόδειγμα του ημι-προεδρικού συστήματος. Επιπλέον εξετάζονται τα πολιτικά συστήματα σε άλλες σημαντικές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία). Το δεύτερο αυτό τμήμα, παρότι επικεντρώνεται στις θεσμικές και πραγματικές σχέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δομές των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών, δεν εξετάζει μόνο «φωτογραφικά» τα συστήματα αλλά και τους λόγους της δημιουργίας τους – με έμφαση στο ιστορικό πλαίσιο και τους κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που οδήγησαν στην διαμόρφωση των συγκεκριμένων συστημάτων. Η δομή των μαθημάτων έχει ως εξής: 1. Ιστορικό και εννοιολογικό πλαίσιο της συγκριτικής πολιτικής - τι συγκρίνουμε, γιατί συγκρίνουμε. Συγκριτική διακυβέρνηση 2. Πολιτικά συστήματα. Κατηγορίες και υποδιαιρέσεις των πολιτικών συστημάτων 3. Δημόσια Πολιτική. Έννοιες, διαμόρφωση και στοιχεία των κρατικών πολιτικών σήμερα 4. Ιστορική αναδρομή στα ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα. Χωρισμός των εξουσιών. Κοινοβουλευτισμός και Δημοκρατία. 5. Ο «καθαρός» κοινοβουλευτισμός. Το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Ιστορία, θεσμοί, παράγοντες, κοινωνία. 6. Ο «μετριασμένος κοινοβουλευτισμός». Το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Ιστορία, θεσμοί, παράγοντες, κοινωνία. Ο ρόλος του Καγκελάριου. 7. Το προεδρικό σύστημα.. Ιστορία, θεσμοί, παράγοντες, κοινωνία. Στις Η.Π.Α. 8. Οι προσπάθειες συγκερασμού προεδρικών και κοινοβουλευτικών συστημάτων. Το γαλλικό ημιπροεδρικό σύστημα. Ο ρόλος του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας. 9. Άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα. Η Ιταλία. Από τον πολυκομματισμό στον διπολισμό. 10. Άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα. Η Ισπανία. Ιστορία, θεσμοί, παράγοντες, κοινωνία. Ο ρόλος των περιφερειών στο κεντρικό πολιτικό σύστημα. 11. Άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα. Τα πολυκομματικά συστήματα της Μπενελούξ και των Σκανδιναβικών κρατών. Η παράδοση των κυβερνήσεων συνεργασίας. 12. Άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα. Τα πολιτικά συστήματα στην Ανατολική Ευρώπη. 13. Ανακεφαλαίωση.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Ήχος
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
το μάθημα είναι δομημένο εξ ολοκλήρου σε μορφή παρουσιάσεων POWER POINT που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος. Επιπλέον, στην τάξη παρουσιάζεται και άλλο οπτικοακουστικό υλικό για να βοηθήσει και να ενισχύσει την κατανόηση του μαθήματος.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων923,3
Εξετάσεις60,2
Σύνολο1375,0
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Δύο τεστ κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (15% το καθένα). Γραπτή τελική εξέταση (70% του τελικού βαθμού).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ NEWTON K. - J.W. VAN DETH ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛ. 2107 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ HAGUE R., HARROR M. ΚΡΙΤΙΚΗ Α.Ε. 2011(Β΄ΕΚΔΟΣΗ)
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-05-2019