ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / POLITICAL ECONOMY
Κωδικός03ΓΕ09
ΣχολήΚοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
ΤμήμαΟικονομικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΠερσεφόνη Τσαλίκη
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100000824

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600123154
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Γαλλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα όταν θα προσεγγίζουν την οικονομική πραγματικότητα και να βλέπουν πίσω απο τα ορατά φαινόμενα την κρυμένη πραγματικότητα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγική Ενότητα: Η πολιτική οικονομία ως κοινωνική επιστήμη. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει μια εκτεταμένη εισαγωγή που εκκινεί από το επιστημολογικό πρόβλημα των κοινωνικών επιστημών και ιδιαίτερα της οικονομικής επιστήμης. Αναλύεται στο πλαίσιο αυτό η έννοια της αντικειμενικότητας, ο προβληματισμός γύρω από την ουδετερότητα της γνώσης, η ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης και οι σύγχρονες κριτικές στη υπόθεση του hommo economicus. Στη συνέχεια, επιχειρείται μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση στις πηγές της οικονομικής σκέψης για να κατανοήσει το ακροατήριο πως σχηματίστηκε η σύγχρονη οικονομική επιστήμη στην ιστορική της πορεία. Στο τέλος των εισαγωγικών αυτών εισηγήσεων καλούνται οι ίδιοι οι φοιτητές/τριες να διατυπώσουν ορισμούς της πολιτικής οικονομίας μέσα από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για τον ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό της χαραχτήρα. Ενότητα 1 : Το θεμέλιο των αγαθών και υπηρεσιών: Η εργασία. Για την κατανόηση και ερμηνεία των οικονομικών φαινομένων επιλέγεται η εργασιακή θεωρία τηs αξίας, η οποία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη και γόνιμη για την εμβάθυνση της σημερινής πραγματικότητας. Έτσι, η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στη δραστηριότητα της παραγωγής. Περιλαμβάνει καταρχάς την κατανομή των δραστηριοτήτων της παραγωγής σύμφωνα με διάφορα κριτήρια, ιδιαίτερα με τον εμπορευματικό ή μη χαρακτήρα της εργατικής δύναμης και των προϊόντων της εργασίας. Ενότητα 2: Το θεμέλιο των τιμών και των εισοδημάτων: Η αξία Στην ενότητα αυτή το επίκεντρο τίθεται στην εμπορευματική παραγωγή και αναλύονται οι δεσμοί μεταξύ του ορατού φαινομένου των τιμών και της μη ορατής πραγματικότητας της αξίας. Τέλος η ενότητα αυτή κλείνει με εισηγήσεις αφιερωμένες στους μισθούς, στα κέρδη και στη διαδικασία της συσσώρευσης. Ενότητα 3: Οι θεμελιώδεις οικονομικές σχέσεις Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει την ανάλυση τριών θεμελιωδών οικονομικών σχέσεων, του ποσοστού της υπεραξίας, της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου και του ποσοστού του κέρδους. Ενότητα 4: Θεμελιώδεις τάσεις και αντιθέσεις της μεγέθυνσης και οικονομικές κρίσεις Στην ενότητα αυτή εξετάζονται, καταρχάς, οι θεμελιώδεις τάσεις και αντιφάσεις της οικονομικής δυναμικής όπως π.χ. η ανάπτυξη της εκμηχάνισης που προκύπτει από τον ανταγωνισμό, καθώς και η συγκέντρωση του κεφαλαίου, εξελίξεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση μιας ολιγαρχίας η οποία κυριαρχεί στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης η ενότητα περιλαμβάνει και εισηγήσεις που προσεγγίζουν το πρόβλημα των εγγενών ανισορροπιών της μεγέθυνσης και ειδικότερα το πρόβλημα των κρίσεων και των διαφόρων πολιτικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση τους.
Λέξεις Κλειδιά
πολιτική, οικονομία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις26
Συγγραφή εργασίας / εργασιών
Σύνολο26
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
- Adam Smith, Έρευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2010. - Βεργόπουλος Κ., Το τέλος του κύκλου, εκδόσεις Λιβάνη 2002 - Bowles S., Edwards R., Κατανοώντας τον καπιταλισμό, Gutenberg 1997 - Dixon K., Οι Ευαγγελιστές της αγοράς, εκδόσεις Πατάκη 2000 - Gilpin R., Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, Εκδόσεις Ποιότητα 2002 - Galbraith J.k., Τα οικονομικά της αθώας απάτης, Λιβάνης 2006. - Καστοριάδης Κ., Η ορθολογικότητα του καπιταλισμού, εκδόσεις Ύψιλον 1995 - Κορλίρας Π., Φιλοσοφία της Πολιτικής Οικονομίας, Γνώση 1991. - Κόντ- Χπονβίλ Αντρέ, Είναι ηθικός ο καπιταλισμός?, εκδόσεις Κέρδος 2005 - Κρούγκμαν Π., Θεωρητικός από σύμπτωση και άλλα αποσπάσματα από μία άχαρη επιστήμη, Καστανιώτης 2005. - Keynes J. Maynard, Η Γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2001. - Μαντέλ Ε., Ο ύστερος καπιταλισμός, Gutenberg 1980 - Μαυρουδέας Σ., Η πολιτική οικονομία και η κριτική της, Τυπωθήτω, 2006 - Μπρυκνέρ Π., Η μιζέρια του πλούτου, εκδόσεις Άσταρτη 2002 - Ναξάκης Χ., Η φτώχεια των εθνών, Εναλλακτικές εκδόσεις 1997 - Ναξάκης Χ., Οι βιομηχανίες της γνώσης και της πληροφορίας, Εναλλακτικές εκδόσεις 1995 - Ντομπ Μ., Θεωρίες της αξίας και της διανομής, Gutenberg 1980 - Piketty Thomas, Η Οικονομία των ανισοτήτων, εκδόσεις Πόλις, 2007 - Ricardo D., Αρχές Πολιτικής Οικονομίας και Φορολογίας, εκδόσεις Παπαζηση, Αθήνα 2002. - Robinson J., Η Φιλοσοφία της Οικονομίας, Παπαζήσης. - Rifkin G., Το Τέλος της εργασίας και το μέλλον της, Λιβάνης. - Σέν Αμάρτια, Για την ηθική και την οικονομία, εκδόσεις Καστανιώτη 2000 - Σουήζη Π., Η θεωρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, Gutenberg 1980, Aθήνα 2004 - Χατζηκωνσταντίνου Γ., Στα Δεσμά του μυθοποιημένου οικονομικού παραδείγματος, Ελληνικά Γράμματα 1998. - Wallerstein Immanuel, Μετά το Φιλελευθερισμό, εκδόσεις Σύγχρονη Σκέψη 2002 - Ζιγκλέρ Ζ., Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου και οι νέοι κοσμοκράτορες, Σύγχρονοι Ορίζοντες 2004 - Ψαλιδόπουλος Μ., Διεθνείς Συγκρούσεις και Οικονομική Σκέψη, Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις 2003
Τελευταία Επικαιροποίηση
19-09-2013